2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Eucharistinis kongresas Žemaičių Kalvarijos dekanate

Birželio 23 – liepos 1 dienomis ketvirtasis Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas vyko Žemaičių Kalvarijos dekanate. Per visą Telšių vyskupiją nuo balandžio keliavęs Eucharistinis kongresas tęsėsi Rietavo Šv. arkangelo Mykolo, Tverų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo, Stalgėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus, Alsėdžių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo, Platelių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus, Šateikių Šv. evangelisto Morkaus bažnyčiose. Per parapijas keliavo nešiojamasis altorėlis su Trakų Dievo Motinos atvaizdau, vyko pamaldos, buvo aukojamos šv. Mišios, sakomi pamokslai, vyko katechezės, skirtos Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti, tikintieji dienomis ir naktimis meldėsi prie išstatyto Švč. Sakramento, nes vyko nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija, parapijos dalyvavo Eucharistinėse procesijose miestelių gatvėmis.

Birželio 30 dieną, sekmadienį, 12 val. Plungės šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko pagrindinė Žemaičių Kalvarijos dekanate Eucharistinio kongreso iškilmė. Tą dieną pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Plungės klebonas, Žemaičių Kalvarijos dekanas kun. Julius Meškauskas, dekanato kunigai. Giedojo Plungės bažnyčios didysis Sumos choras, pamokslą sakė Telšių vyskupijos ganytojas. Jis išsamiai kalbėjo apie žemaičių krikšto aplinkybes, jų santykį su krikščionybe, istoriniame ir šiandienos kontekste. Vyskupas drąsino būti aktyviais tikinčiaisiais šių dienų pasaulyje, kvietė į glaudų ryšį su Viešpačiu, esančiu tarp mūsų – Eucharistijoje.

Po šv. Mišių Plungės miesto gatvėmis vyko iškilminga Eucharistinė procesija, kada būrys vėliavų, minia tikinčiųjų, skambi giesmė ir Eucharistinėje duonoje nešamas Viešpats tapo ženklu miestui, kad Dievas su mumis, o tikėjimo liudijimas yra svarbus ir tiems, kurie liudija, ir tiems, kuriems liudijama.

Po iškilmių Plungės bažnyčioje nešiojamasis altorėlis buvo išlydėtas į Žemaičių Kalvarijos Baziliką. Čia tikintieji jau sekmadienio vakarą rinkosi į pamaldas, buvo aukojamos šv. Mišios, visą parą vyko Švč. Sakramento adoracija, kuri buvo užbaigta iškilmingais Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų išvakarių Mišparais pirmadienį, liepos 1 dieną, 19 val. ir eucharistine procesija aplink Baziliką.

Taip IV Telšių vyskupijos jubiliejinis Eucharistinis kongresas baigė kelionę Telšių vyskupijoje, apkeliavęs visus 11 vyskupijos dekanatų. Visas parapijas aplankė ir nešiojamasis altorėlis su Trakų Dievo Motinos atvaizdu, užbaigta nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija. Pagrindinis Jubiliejinio Eucharistinio Kongreso akcentas ir iškilmė – rugpjūčio 4 dieną 13 val. Telšiuose. Čia miesto aikštėje vyks iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovaus popiežiaus legatas, iškilminga Eucharistinė procesija per Telšių miestą.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija