2013 m. rugpjūčio 23 d.    
Nr. 31
(2055)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kai olandas savo įniršį tramdė nusimaudamas kelnes

Kada mūsų policininkai nustos vykdyti komandą paimt? Tokį įspūdį paliko jų elgesys ir neapykantos kupini žvilgsniai pirmąjį kartą Garliavoje ir antrą kartą liepos 27 dieną Vilniuje. Išankstinis nusiteikimas tvyrojo ore: jie jau tarytum buvo 100 proc. tikri dėl Petro Gražulio elgesio, nepasitikėjimo persmelkti, krėtė praeinančių žmonių kuprines, o Gedimino prospekto gyventojai privalėjo užsidaryti net balkonus. Policininkai žiūrėjo į kiekvieną praeinantį tarytum į savo asmeninį priešą: jokio draugiškumo, tik rūškanai įtempti veido bruožai. Tūlas keliautojas galėjo pamanyti, kad Romos Popiežiaus vizitas vyksta Lietuvoje. Protu sunkiai suvokiama, kokios pajėgos buvo mestos Gedimino prospekto teritorijos apsaugai: raitoji policija, ištisi konvojai, pilni pareigūnų (bet gal ne tik policijos pareigūnų?), sraigtasparnis virš Katedros aikštės, pilna ginkluotė ir specialioji apranga. Lygiai kaip per šturmą Garliavoje, tik be raudonosios S. Vaicekauskienės šį kartą.


Mūsų teisėsaugos atlaidumas homoseksualams

Liepos 27 dieną tarptautinio homoseksualų parado „Baltic Pride 2013“ saugumo užtikrinimui buvo mestos neadekvačiai didelės policijos pajėgos. Mūsų angelams sargams buvo įsakyta bet kokia kaina ir nedelsiant šalinti visas kliūtis, kad paradas praeitų sklandžiai ir be incidentų. Šiam tikslui skirtas visas dėmesys ir jėgos, tačiau teko sumažinti dėmesį kitoms miesto vietoms. Policija gana nerangiai reagavo į tikinčiųjų prašymą nutraukti tyčiojimąsi ir sulaikyti asmenį, ne tik juos įžeidusį, bet ir išniekinusį tautos sakralinę vietą. Vis dėlto niekintojas olandas buvo sulaikytas ir pristatytas į policijos komisariatą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Gaila, neaišku dėl ko, niekam nieko nepaaiškinę, mūsų policijos vadai staiga persigalvojo ir kaltinimą sušvelnino, perkvalifikuodami į administracinės teisės pažeidimą. Vienas iš pagrindinių argumentų – užsienietiškas pasas. Olandui buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Jis nubaustas simboline 300 litų administracine bauda ir paleistas. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai paaiškino trumpai: „Užsieniečio poelgis Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato Vilniaus trečiajame policijos komisariate buvo įvertintas kaip teisės pažeidimas, numatytas Administracinių teisės pažeidimų kodekso 174 straipsnyje“. Viskas. Taip mūsų „didžiai patriotiški“ policijos vadai įvertino Tautos savigarbą. Taip sukurtas precedentas, kuriuo remiantis už tautos ir Valstybės niekinimą bus galima likti nenubaustam. Pakaks tik susimokėti nedidelę baudelę. Netradicinės seksualinės orientacijos chuliganėlis iš užsienio, niekieno neprovokuotas, savo netradiciniam, iškrypėliškam malonumui tenkinti nuo šiol galės tautai šventoje vietoje nusipelniusiems žmonėms rodyti nuogą užpakalį ir už tai nebus kaltinamas nei tautinių, nei religinių, nei asmeninių piliečio jausmų bei teisių pažeidimu. Apie moralinę reikalo pusę ir kalbėti neverta. Pasirodo, Lietuvoje tautinė savigarba policijos vadų vertinama pigiau nei prekybos centruose nelikvidžios prekės išpardavimo metu. Ir po tokių statutinių tarnautojų, privalančių ginti valstybės garbę ir piliečių orumą, „patriotiškų“ akibrokštų mes norime, kad mus ir mūsų valstybę kas nors gerbtų? Nebūkime idiotai ir kitų tokiais nelaikykime.


Atėjus dienai „X“

Dėl „Nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą dalyje,nepadarius nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 100 str., Roberto Grigo atžvilgiu“

Gerb. p. Dariui Prankai, Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Šeštojo skyriaus prokurorui

Gerbiamas Pone,

gegužės mėn. viduryje paštu gavau Jūsų pasirašytą raštą nr. 1.10-(208711)- 29531 „Dėl nutarimo siuntimo“. Nutarimo esmę išsako pastraipa: „(...) objektyvių duomenų, patvirtinančių, jog R. Grigas buvo persekiojamas LSSR KGB pareigūnų dėl religinių motyvų, t.y., dėl „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ (LKBK) leidimo ir platinimo, gauta nebuvo. R. Grigas duodamas parodymus patvirtino, kad jis dėl savo veiklos suimtas ir įkalintas nebuvo. Tyrimo metu nustatyta, jog R. Grigas nebuvo perduotas teismui, nuteistas, taip pat neatliko bausmės už „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ (LKBK) leidimą ir platinimą. Atsižvelgiant į tai, konstatuotina, kad R. Grigo atžvilgiu nebuvo padaryta nusikalstama veika, numatyta LR BK 100 str., todėl ikiteisminis tyrimas šioje dalyje nutrauktinas“.


Kam „kinkos per skystos“?

Gal kiek keistoka, bet ši mintis kilo netikėtai, dar nespėjus išblėsti įspūdžiams po blaivaus vasaros festivalio „Varom“, kuris liepą vyko Gaveikių kaime, Vilniaus rajone. Festivalis, tiesą sakant, buvo geresnis nei galėjau įsivaizduoti. Sunku rasti daugiau susibūrimų Lietuvoje (gal dar Naisių festivalis), kur linksmintis susirinktų daugybė žmonių ir tarp jų nepamatytum nė vieno girto, kur ramiai ir saugiai jaustųsi šeimos su mažais vaikais, tiek senesni, tiek jaunesni. Visgi sukasi mintys ne apie festivalio ir panašių renginių privalumus...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija