2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


1863 metų sukilimo metai

Airijos lietuviai įamžino 1863 metų sukilėlų atminimą

Pasaulio lietuvių vienybės diena
Airijoje, Lietuvos atstovybėje Dubline.
Centre – kun. Egidijus Arnašius,
jo dešinėje – Lietuvos ambasadorius
Airijoje Vidmantas Purlys, ambasadoriaus
dešinėje – Lietuvos atstovybės patarėja
Audronė Markevičienė. Toliau – Dublino
lietuvių bažnytinis giedorių pulkelis.
Priekyje – skulptoriaus Dariaus
Miliausko stilizuotas 1863 metų
sukilimo herbas
Tado Kubiliaus nuotrauka

Bareljefas Gargždų vikarui,
1863 metų sukilimo dalyviui
kun. Izidoriui Noreikai atminti

Bareljefas 1863 metų sukilimo
dalyviui dominikonų vienuoliui
Teofiliui Račkauskui
atminti Paparčiuose
Rimanto Laimos nuotraukos

Kalba Lietuvos ambasadorius
Airijoje Vidmantas Purlys

Lietuvos ambasadorius Airijoje Vidmantas
Purlys ir kun. Egidijus Arnašius

Dublino lietuvių bažnytinis
giedorių pulkelis

Skulptoriaus Dariaus Miliausko
stilizuotas 1863 metų sukilimo herbas
Lauros Urbonavičienės nuotraukos

Liepos 17-ąją minima Pasaulio lietuvių vienybės diena. Airijos sostinėje Dubline, Lietuvos atstovybėje, lietuviai rinkosi paminėti šią dieną kartu su viso pasaulio lietuviais, kuriems žodis „Lietuva“ yra sielos atgaiva margame pasaulio žemėlapyje.

Kadangi šiemet Lietuva mini 150-ąsias 1863 metų sukilimo metines, Airijos lietuviai neliko nuošaly nuo tėvynei svarbių istorinių datų. Lietuvos atstovybėje Dubline buvo pristatytas skulptoriaus Dariaus Miliausko, gyvenančio Airijos viduryje, Portlaoise mieste, stilizuotas 1863 metų sukilimo herbas. Jis, sukurtas kun. Egidijaus Arnašiaus rūpesčiu ir įkvėpimu, vėliau keliaus į Lietuvą, pakeliui aplankydamas ir Baltarusijos lietuvius, kaip dovana Kelmės rajono Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejui nuo Airijos lietuvių sielovados.

Paminėtina, kad šiais metais tai – ne vienintelė dovana iš kun. E. Arnašiaus rankų Tėvynei Lietuvai minint 150-ąsias 1863 metų sukilimo metines. Kunigo rūpesčiu ir įkvėpimu Lietuvoje jau išdrožtos dvi atminimo lentos, kurios bus pakabintos Lietuvos bažnyčiose už laisvę ir nepriklausomybę paguldžiusiems galvas sukilėliams kunigams. Viena atminimo lenta iškilmingai pakabinta Paparčių bažnyčioje (Kaišiadorių r.) rugpjūčio 4 d., sekmadienį, per Snieginės atlaidus minint ilgus amžius ten stovėjusį dominikonų vienuolyną, kurį caro valdžia už vienuolių aktyvų dalyvavimą sukilime nugriovė. Atminimo lentoje atsispindės ir kunigo, sukilėlių kapeliono, dominikonų vienuolio Teofilio Račkausko sudėta auka ant Tėvynės laisvės ir nepriklausomybės aukuro. Sukilėlių kapelionas kun. T. Račkauskas OP buvo sušaudytas Kaune 1863 m. rugpjūčio 23 d.

Kita 1863 metų sukilimo dalyvio, Gargždų vikaro kun. Izidoriaus Noreikos, atminimui skirta lenta iškilmingai pakabinta Gargždų bažnyčioje rugpjūčio 15 dieną per Žolinės atlaidus. Kun. I. Noreika buvo sušaudytas Telšiuose 1863 m. rugpjūčio 2 d. Šia skaudžius Lietuvos istorinius įvykius primenančia atminties lenta rūpinosi kun. Egidijus Arnašius kartu su ilgamečiu Gargždų parapijos klebonu, dekanu, kanauninku Jonu Paulausku. Šių bareljefų autorius yra tautodailininkas iš Žemaitijos, Alsėdžių miestelio, Rimantas Laima.

Joachimui Leleveliui priskiriama vėliava 1830 metų lapkričio sukilimo metu bylojo: „Dievo vardu Už jūsų ir mūsų laisvę“. Airijos lietuvių sielovada sveikina viso pasaulio lietuvius, bet ypač gyvenančius Tėvynėje Lietuvoje, linkėdama visiems sveikatos, ilgų metų, laisvės ir Dievo palaimos. Linkime vienybės ir susitelkimo dvasios darbų Tėvynės aruodų garbei vardan tos Lietuvos!

Airijos lietuvių sielovados informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija