2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


1863 metų sukilimo metai

Sukilėlių takais 

Biržų krašte buvo paminėti 1863 metų sukilimo įvykiai ir pagerbti žuvusieji sukilimo dalyviai. Šiame krašte vyko sukilimo mūšiai prie Medeikių, Gudiškio, Šniurkiškių. Čia buvo sužeistas ir Skrebiškio dvare suimtas vienas iš sukilimo vadovų – Zigmantas Sierakauskas. Rajono savivaldybė, Biržų krašto muziejus „Sėla“, Papilio seniūnija bei bendruomenė norėjo paminėti šią dieną ir pakvietė Biržų krašto žmones į žygį, atkartojantį 1863 metų sukilėlių kelią: iš Papilio į Kraštų ir Skrebiškio dvarus, Mantvydiškį, Anglių kalną, kur palaidoti mūšiuose žuvę sukilėliai.

Prie Papilio dvaro rūmų tos dienos rytą susirinko apie 200 žygio dalyvių. Jiems „Sėlos“ muziejininkai išdalino „konfederatkas“ – kepures, kuriomis, tapusiomis laisvės simboliu, prieš pusantro šimto metų puošdavosi sukilėliai. Į 18 kilometrų žygį sukilėlių keliais išsiruošė Papilio, Germaniškio, Kvetkų, Nemunėlio Radviliškio, Pačeriaukštės mokyklų bei Biržų „Saulės“ gimnazijos moksleiviai, pedagogai, jaunimo organizacijų atstovai bei istorijos mylėtojai ir Lietuvos Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 503-osios kuopos kariškiai.

Prie Papilio dvaro, vietos, kur pietavo Zigmanto Sierakausko vedami sukilėliai, Savivaldybės merė Irutė Varzienė pasveikino „miatiežnikus“ ir padėkojo gausiai susirinkusiam į žygį jaunimui. Merė prisiminė, kaip panašų beveik 20 kilometrų atstumą kepinant saulei pati įveikė eidama iš Papilio „Radvilų keliais“ ir palinkėjo žygio dalyviams ištvermės ir geros nuotaikos.

Muziejaus „Sėla“ direktoriaus pavaduotoja E. Landsbergienė papasakojo žygio dalyviams, apie sukilėlių planus ir žygio kryptis. Prie Papilio katalikų bažnyčios klebonas kun. Virgilijus Liuima perskaitė 1863 metų sukilimo manifestą, o Papilio evangelikų reformatų bažnyčioje žygio dalyvius pasveikino kunigas Rimas Mikalauskas.

Žygio dalyviai, kaip ir 1863 metų sukilėliai, susiskirstė į tris pulkus ir išžygiavo. Prie žygio dalyvių prisijungė gausus biržiečių būrys, kuris Daumėnų kapinėse pagerbė poeto, sukilimo dalyvio Juliaus Anusevičiaus, o senosiose Semeniškių kapinėse – dar vieno poeto ir sukilėlio – Eduardo Jokūbo Daukšos – atminimą.

Biržų rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija