2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Miesto gimtadienis ir Žolinė 

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalės Garbės piliečiai:
Jonas Biržiškis, Albinas Kentra
ir Pranas Šerpytis

Pasibaigus puokščių konkursui
prie Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios

Žolinės Sumos šv. Mišias aukoja
kun. dekanas kan. dr. Algis Genutis
ir svečias iš Londono kraštietis
kun. Petras Tverijonas

Šilalė, prigludusi prie pušyno ir Lokystos upelio, istoriniuose šaltiniuose minima nuo XVI amžiaus pradžios (nuo 1533 metų). Mat tuomet buvo pastatyta pirmoji Šilalės bažnyčia. Beje, archeologiniai tyrinėjimai rodo, jog Šilalė galėjo pradėti kurtis kur kas anksčiau, netgi XIV amžiuje. Kadaise ji buvo vadinama Šilo Daržu, Gardu, Šilalaukiu, Garduva ir netgi Szylovka. Šiuo metu Šilalėje gyvena apie 6000 tūkst., o visoje savivaldybėje – 30 tūkst. gyventojų. Miesto puošmenos: prieš porą metų šimtmetį atšventusi mūrinė, gotikinio stiliaus, dvibokštė Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, kurios pagrindinio bokšto aukštis – 60 metų; praėjusią vasarą Šilalės miesto tvenkinyje įrengtas fontanas, iš kurio vanduo trykšta į 15 metrų aukštį, o naktį sušvyti visomis vaivorykštės spalvomis.

Rugpjūčio 14–15 dienomis Šilalė šventė 480 metų sukaktį. Gimtadienis sutampa su rugpjūčio 15 dieną švenčiama Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) švente. Rugpjūčio 14 dienos pavakary prasidėjo Šilalės miesto šventė, pavadinta „Šilalei – 480“. Buvo atidarytos įvairios parodos šalia Šilalės savivaldybės viešosios bibliotekos ir Vlado Statkevičiaus muziejaus. Veikė investicinių projektų vizualizacijos parodos. Buvo galima susipažinti su mieste statomo baseino projektu. Tikimasi, kad jis bus vienas geriausių ir moderniausių visame Žemaitijos regione. Veikė Priešgaisrinės, Valstybės sienos apsaugos tarnybų, policijos turimos technikos paroda.

Išaušus Žolinės rytui, šilališkius pažadino Šilalės orkestras trankiu maršu kviesdamas visus į pagrindinę miesto šventę „Šilalei – 480“. Rytą dalis žmonių pasuko į Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią dalyvauti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) šv. Mišiose. Votyvos šv. Mišias aukojo vikaras kun. Justinas Palubinskas. Giedojo Kęstučio Kareivos vadovaujamas parapijos jaunimo choras, kuris neseniai debiutavo Žemaičių Kalvarijoje vykusioje Šilalės dekanato dienoje. Po Votyvos bažnyčios šventoriuje vyko į Žolinės šventę atsineštų puokščių paroda. Akys raibo nuo jų gausybės ir puošnumo!.. Šilalės savivaldybės prizų buvo išdalinta daugiau kaip dešimčiai žmonių. Pagrindinis prizas jau ne pirmus metus atiteko šilališkei Irenai Kononovienei. Dalyvaujant Šilalės parapijos klebonui dekanui kan. dr. Algiui Genučiui, Šilalės savivaldybės mero patarėjas Kęstutis Ačas įteikė gražiausių ir išradingiausių puokščių savininkėms bei savininkams savivaldybės paskirtus prizus.

Sumos šv. Mišiose dalyvavo nemažai tikinčiųjų ir iš aplinkinių parapijų. Į Sumos šv. Mišias atvyko Šilalės rajono savivaldybės vadovai ir užsienio partneriai bei svečiai iš Sovetsko, Slavsko, Mamontovo miestų apygardų (Kaliningrado sritis), Krasnicko (Lenkija), Reuterstad Stavenhageno, Gutersloh (Vokietija) delegacijos, Danijos kultūros instituto Lietuvoje direktorė Audra Sabaliauskienė, VU doc. dr. Antanas Smetona, europarlamentaras Zigmantas Balčytis, grupė Seimo narių ir Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis, sveikatos apsaugos viceministras Erikas Mačiūnas bei Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovai, Kauno technikos universiteto atstovai bei kiti garbūs svečiai.

Sumos šv. Mišias aukojo klebonas dekanas kan. dr. A. Genutis ir kun. Petras Tverijonas, šilališkis, dirbantis Londone ir vadovaujantis Lietuvos katalikų bendruomenės sielovadai. Paskui vyko Šilalės Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija garbiems ir Šilalės kraštui nusipelniusiems kraštiečiams: Jonui Biržiškiui – inžinieriui, gamybininkui, tremtiniui, atkurtos Lietuvos visuomenininkui, pirmosios Vyriausybės susisiekimo ministrui, Šilalės kraštiečių draugijos garbės nariui, daug prisidėjusiam prie Šilalės krašto garsinimo bei atstovavimo Lietuvai svetur; Albinui Kentrai – Lietuvos metraštininkui, unikalaus archyvo kūrėjui, filologui, Nepriklausomos Lietuvos pasipriešinimo dalyviui, VU tautinės savasties puoselėtojui, „Miško brolių“ draugijos valdybos nariui; Pranui Šerpyčiui – profesoriui, medicinos mokslų daktarui, kardiologui, besirūpinančiam gyventojų sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis prevencija. Juos pasveikino Šilalės savivaldybės vadovai. Atsakomuosius padėkos žodžius išsakė ir nominantai. Jie buvo skirti Šilalės savivaldybės administracijos vadovams, Šilalės miesto bei rajono žmonėms. Nominantas profesorius, medicinos mokslų daktaras P. Šerpytis pasidžiaugė Šilalės rajono ligoninės medikų nuoširdžiu darbu, šiuo metu ligoninėje daromomis reformomis, teikiamomis naujomis paslaugomis.

Žolinės Sumos šv. Mišių dalyvius džiugino Šilalės bažnyčios choras, vadovaujamas Antano Kazlausko. Jam talkino Šilalės kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras, vadovaujamas Zigmo Levickio. Visus nustebino operos solisto Kasparo Damulio ir vargonininko Rimvydo Mitkaus (abu šilališkiai) koncertas.

Po Žolinės pamaldų visi su gera nuotaika įsiliejo į miesto gimtadienio šventę. Buvo įvairiausių pramogų vaikams, jaunimui ir suaugusiems. Vaikai susitiko su pamėgtais personažais: Pepe, Piratu ir kitais. Ir suaugę, ir vaikai galėjo pasmaguriauti Didžiuoju Miesto tortu. Buvo galimybė susitikti su visiems gerai žinoma menininke ir televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaite ir pasimokyti piešimo ant puodelių meno. Vyko „Raganiukės teatro“ spektakliai bei įvairūs žaidimai, atrakcionai vaikams ir suaugusiems. Per dvi Šilalės miesto šventės dienas būta įvairių sportinių varžybų: krepšinio, tinklinio, futbolo, štangos kilnojimo.

Žolinės šventė baigėsi koncertu bei rajono savivaldybės mero Jono Gudausko, jo pavaduotojo Raimundo Vaitiekaus, administracijos direktoriaus Valdemaro Jasevičiaus, jo pavaduotojos Veros Macienės bei miesto seniūno Alfonso Pauliko pasakytais sveikinimų žodžiais Šilalės miestui, jo žmonėms bei svečiams. Šilališkius su miesto švente pasveikino visų iš užsienio atvykusių delegacijų vadovai. Sveikinimus raštu atsiuntė europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gabšys, Plungės savivaldybės meras Albinas Klimas, partneriai iš Ukrainos ir Norvegijos.

Šilalės miesto šventė baigėsi spalvingu šio miesto padangę nuplieskusiu fejerverku ir jaunimo diskoteka „Po Šilalės nakties dangumi...“

Šilalė
Modesto Gudausko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija