2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Ignalinos dekanate

Paminėjo 245 metų sukaktį

MIELAGĖNAI. Rugpjūčio 4 dieną miestelis paminėjo 245 metų sukaktį nuo tos dienos, kai 1768 metų rugpjūčio 13 dieną Abiejų Tautų respublikos valdovas Lietuvos Didysis Kunigaikštis ir Lenkijos karalius Stanislovas Augustas dvarininkų Kublickų prašymu Mielagėnams suteikė trijų prekyviečių (per Sekmines, Šv. Jono krikšto dieną ir Švč. Mergelės Marijos Gimimo šventę) bei savaitinių (pirmadieniais) turgų privilegiją. Data nors ir ne apvali, bet graži, o šventę surengė Mielagėnų seniūnija, Mielagėnų parapija bei kaimo bendruomenė. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kurias aukojo ilgametis parapijos klebonas ir šventės globėjas kun. Marijonas Savickas. Paskui visi šventės dalyviai su procesija patraukė į skverelį prie paminklo „Karo ir pokario aukoms atminti 1939–1953 metais“ padėti gėlių, uždegti žvakutes ir pagerbti žuvusius tylos minute.

„Atimkite iš Mielagėnų kleboną Marijoną Savicką... Kas juose liks? Atimkite iš Mielagėnų bendruomenės vadovę Valę Švarcienę. Kas juose liks? Atimkite iš Mielagėnų visus kultūros puoselėtojus ir globėjus... Kas juose liks? Tyliai paklauskite savo širdies ir ji jums atsakys“, – kreipėsi Kultūros ministro Šarūno Biručio padėjėja Milda Dikmonienė.

Tuo metu dar dažais kvepianti naujoji renginių ir poilsio aikštė jau aidėjo nuo juoko ir muzikos. Pirmiausia buvo pristatyti projekto „Viešosios erdvės sutvarkymas Ignalinos rajono Mielagėnų miestelyje“ rezultatai. Tai 240 metrų naujos tvoros, graži scena, aukuras, vėliavų stovai, fontanas, galybė suoliukų, pavėsinė ložė, tiltas prie tvenkinio ir lauko tualetai.

Rezultatais džiaugėsi ir Ignalinos rajono savivaldybės vicemeras Henrikas Šiaudinis, viešėjęs su žmona, Tarybos narys Vilius Cibulskas, „Švenčionijos klubo“ atstovai. Padėkas nusipelniusiems geradariams įteikė ir seniūnė Milda Bielinienė. Darbų nuveikta galybė, bet svarbiausia, pasak vicemero, kai visi mąsto ir dirba išvien: parapijiečiai, valdiškos institucijos, miestelio bendruomenė.

Susirinkusius linksmino Visagino liaudiškos muzikos kapela „Linksmuolė“ bei  Stanislovo Rumbučio vadovaujama Adutiškio kaimo kapela. Akį patraukė medžio drožėjų – mielagėniškio Sauliaus Sveikausko ir Mielagėnų žento Mindaugo Milinavičiaus – darbai, Mielagėnų medžiotojų būrelio narės Alės Bukauskienės trofėjų paroda. Renovuotose buvusios mokyklos patalpose tebeveikia tautodailininkės Irenos Katinauskienės darbų paroda ir  fotomenininko Algio Jakšto fotografijos paroda „Čia mano žemė“.

Po gausybės apdovanojimų ir linksmybių ištvermingiausieji dar skanavo auksinių Romučio Akinsko rankų gamintą plovą.

A. J.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija