2013 m. rugsėjo 6 d.    
Nr. 33
(2057)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Penktadienio pokalbiai

Laiko tėkmę ir kartų kaitą lydi ne tik džiaugsmai, bet ir nuoskaudos

Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus
Autorės nuotrauka

Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus, aukštaitis nuo Pasvalio, kurio poezijoje kaimo gamtos ir buities vaizdais atskleidžiama būties vientisumo prasmė, lyrizmas derinamas su humoru ir tarmiško pašnekesio intonacijomis, novelėse ryški nykstančios valstietiškos kultūros ir etikos tematika, įvertintas visomis svarbiausiomis literatūros premijomis, tarp kurių – Nacionalinė kultūros ir meno premija (2011 m.). Su 80-metį paminėjusiu energingu ir judriu rašytoju kalbėjomės apie kūrybą, žodžio ir detalių, vaikystės ir gimtinės svarbą gyvenime.


Kronika

Suspindėjo krašto kūrėjų darbai

Rūta Averkienė

„Auksalio kupko“ meistrų
meistras Stasys Truncė

Varėna. Kultūros centro kino ir parodų salėje veikė tradicinė paroda „Auksalio kupkas“. Joje vaiskiausiomis spalvomis suspindėjo daugiau kaip šimtas kūrybos darbų, kuriuos pristatė dvidešimt vienas kūrėjas, gyvenantis ir kuriantis Varėnos krašte. Šioje parodoje tarsi turtingiausios dzūkės jaunamartės kraičio skrynioje puikuojasi spalvingiausios austos lovatiesės ir rankšluosčiai, siuvinėtos staltiesės, šiaudiniai „sodai“, medžio drožiniai ir kalvystės darbai, megztos riešinės, velti margučiai, liaudiškais raštais padabinti margaspalviai veltiniai, spalvingiausios keramikos paukštės ir daugybė kitų gražiausių dirbinių, kuriuos ilgais žiemos vakarais kūrė talentingi mūsų krašto meistrai. Ši paroda yra tradicinė, organizuojama kasmet siekiant atskleisti ir pagerbti kūrybingus žmones, palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės ir amatų tradicijas.


Kronika

Paroda priminė seserį

DRUSKININKAI. M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje veikusi paroda „Sesuo rūpintojėlė“ priminė M. K. Čiurlionio seserį Valeriją Čiurlionytę-Karužienę. Šia ekspozicija pradėtas parodų ciklo „M. K. Čiurlionis ir Druskininkai“ maratonas, dedikuotas M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus 50-mečiui. Parodoje eksponuoti Vlado Eidukevičiaus, Mildos Kulikauskienės, Petro Stausko, Vytauto Klemkos tapybos darbai bei gausus nuotraukų lobynas, memorialinai daiktai iš muziejaus archyvo, padėję atkurti ne tik iškiliosios muziejininkės portretą, bet ir M. K. Čiurlionio pamėgtų Druskininkų, tėvų namų atmosferą.


Kronika

Muziejuje – dvi naujos ekspozicijos

Atlanto nugalėtojų S. Dariaus
ir S. Girėno memorialinė ekspozicija

Kaunas. Vytauto Didžiojo karo muziejuje veikia dvi naujos ekspozicijos – Stepono Dariaus ir Stasio Girėno 80-osioms skrydžio per Atlantą metinėms skirta „Lituanicos“ memorialinė ekspozicija ir pristatanti Lietuvos kariuomenės raidą 1920–1940 metais.

Pirmajam lietuvių transatlantiniam skrydžiui skirta memorialinė ekspozicija įrengta rekonstruotoje salėje, naujose vitrinose rodomi Atlanto nugalėtojų S. Dariaus ir S. Girėno asmeniniai daiktai, drabužiai, pinigai (auksinės JAV monetos). Svečiai galės išvysti anksčiau nerodytą S. Dariaus užrašų knygelę, kurią tarsi dienoraštį jis pildė gyvendamas Lietuvoje 1920–1927 metais, bilietą į Steigiamąjį Seimą. Ekspozicijoje yra lakūnų apdovanojimai: S. Dariaus „Purpurinės širdies“ ordinas  ir „Didžiojo karo už civilizaciją“ medalis už pasižymėjimą Pirmajame pasauliniame kare, pomirtiniai abiejų lakūnų Lietuvos apdovanojimai – Vyčio Kryžiaus V laipsnio ordinas, Šaulių sąjungos žvaigždė ir Lietuvos skautų ordinas.


Kronika

Neįsivaizduoja savęs be molio

Vydmantas Vertelis

Kuršėnai. Šiaulių rajono savivaldybės Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre atidaryta Vydmanto Vertelio autorinė keramikos darbų paroda. Šalia senelio dirbinių vieną stendą parengė ir devynmetė tautodailininko anūkė Gabija Kairytė. Kūrėjus pasveikinti sugužėjo gausybė svečių. Tarp jų – ir Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras.


Kronika

Dailininko ir skulptoriaus grafika

Antanas Kmieliauskas
Vido Venslovaičio nuotrauka

ŠAKIAI. Rotušės fojė veikė dailininko, skulptoriaus Lietuvos nacionalinės premijos laureato, profesoriaus Antano Kmieliausko grafikos darbų paroda. Jis „vienodai myli visus savo vaikus“ – tapybą, freską, ekslibrisus, monumentaliąją skulptūrą, grafiką. Jis yra sukūręs daugiau kaip pusę tūkstančio ekslibrisų, daugybę skulptūrų Lietuvoje ir užsienyje. Dar būdamas 12 metų, A. Kmieliauskas nupiešė pirmąją prakartėlę ir iki šių dienų liko ištikimas religinei tematikai, nors buvo laikai, kai dėl to kentėjo, o už nukaltą Kristoforą Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios kieme buvo išmestas iš Dailininkų sąjungos. Bene pats didžiausias dailininko užsakymas buvo freskų Viniaus universitete sukūrimas. Jose simbolių pavidalu vaizduojami mokslai ir menai: astronomija, medicina, botanika, muzika.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija