2013 m. rugsėjo 6 d.    
Nr. 33
(2057)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Neįsivaizduoja savęs be molio

Vydmantas Vertelis

Kuršėnai. Šiaulių rajono savivaldybės Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre atidaryta Vydmanto Vertelio autorinė keramikos darbų paroda. Šalia senelio dirbinių vieną stendą parengė ir devynmetė tautodailininko anūkė Gabija Kairytė. Kūrėjus pasveikinti sugužėjo gausybė svečių. Tarp jų – ir Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras.

Antro aukšto ekspozicijų salėje sutalpinta apie 200 darbų, sukurtų nuo praėjusių Šv. Kalėdų. Paroda atidaryta Vydmanto Vertelio jubiliejaus dieną. Pasak autoriaus, tai – pirmoji autorinė paroda, nors molį minkyti jis pradėjo vaikystėje – juk gimė kuršėniškių keramikų Jono ir Jadvygos šeimoje. Mažąjį Vydmantą labai domino molio ruošimo technologija, o vieta prie molio ruošimo preso, varomo arklio, būdavo iškovojama per ašaras.

Apie parodą papasakojo ir darbus apibūdino menotyrininkas prof. Vytenis Rimkus. Jo nuomone, autoriui puikiai sekasi išlaikyti senąsias keramikos tradicijas, nors kai kurie darbai liudija apie intensyvų naujovių ieškojimą.

Autorius pasveikino Seimo narė Rima Baškienė su vyru tautodailininku Raimondu Baškiu, Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras, Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro, Kultūros centro darbuotojai, tautodailininkai, Daugėlių lopšelio-darželio auklėtiniai, šeima, giminės, draugai... Atsakomoje kalboje keramikas padėkojo už sveikinimus, dovanas ir pažadėjo surengti dar ne vieną parodą. Tiesa, jos bus kiek kitokios. Dabartinėje darbai alsuoja buitimi, vėliau, pasak V. Vertelio, jis eis į dailę, paskui – į moderną. Sukinėdamasis tarp lėkščių, ąsočių, asotėlių, vazų ir dubenėlių keramikas teigė jau neįsivaizduojantis savęs be molio. Net ir dirbant statybinėse organizacijose molis nebuvo pamirštas. 1979 metais kūrėjas buvo priimtas į tautodailininkų gretas, 1986 metais įsirengė nuosavas dirbtuves. 2008 metais duris atvėrė Vertelių keramikos muziejus-studija, kuriame eksponuojami trijų Vertelių šeimos kartų keramikos dirbiniai. Čia aktyviai vykdoma ir edukacinė veikla.

Gitana Kudulienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija