2013 m. rugsėjo 13 d.    
Nr. 34
(2058)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Daugiatautiniame festivalyje – margaspalvė kultūrų puokštė

TRAKAI. Miesto šventės metu „Trakų vasara 2013“ įvyko pirmasis projekto „Protėvių dvasia gyvuoja mūsų širdyse“ folkloro ir amatų festivalis. Čia dainavo, šoko, muzikavo, demonstravo tradicinius amatus daugiau nei 400 dalyvių iš Lietuvos, Baltarusijos bei Latvijos. Trakų rajonui atstovavo net 19 meno kolektyvų: Trakų folkloro ansamblis „Radasta“ (vadovės Marytė Morkūnienė ir Rasa Zakarė), Rūdiškių folkloro ansamblis „Diemedis“ (vadovė Dalė Žalpienė), Lentvario ansamblis „Klevynė“ (vadovė Inga Okuškienė), Dusmenų folkloro ansamblis „Dusmena“ (vadovė Vida Bubelevičienė), Tiltų jaunimo folkloro ansamblis „Gelužėlė“ (vadovė Dovilė Tolvaišaitė), Aukštadvario liaudiškos muzikos kapela (vadovas Juozas Banuškevičius), Tiltų kaimo kapelija (vadovė Vaiva Neteckienė), Onuškio liaudiškos muzikos kapela (vadovė Gražina Kulbickienė), Rimutės Blikertienės vadovaujami tautinių šokių kolektyvai „Jaunimėlis“ iš Lentvario bei Aukštadvario tautinių šokių kolektyvas „Nava“, Trakų instrumentinis ansamblis „Serenada“ (vadovas Kastytis Mikiška), Trakų šokio ir ugnies studija „Čiutyta“ (vadovė Vida Bagdonienė). Tautinių mažumų tradicijas pristatė lenkų kolektyvai: „Tročanie“ iš Trakų (vadovė Božena Beliak), „Poluknianie“ iš Paluknio (vadovė Renata Joknienė), Rūdiškių ansamblis „Rūdiščanie“ (vadovė Marija Jankovskaja), „Landvarovianie“ iš Lentvario (vadovas Jevgenij Barkovskij), „Stare Troki“ iš Senųjų Trakų (vadovės Lilija Kieras ir Elvyra Lavrukaitienė). Rusų kultūrai savo skambiomis dainomis atstovavo rusų dainos ansamblis „Zabava“ (vadovė Natalija Šumskienė). Nuostabiais rytietiškais šokiais prisistatė Trakų karaimų folkloro ansamblis „Birlik“, vadovaujamas Inos Lavrinovič. Gausus buvo ir svečių iš Baltarusijos – Lydos rajono meno kolektyvų bei amatininkų – būrys. Dalyvavo Lydos kultūros rūmų liaudies dainų ir šokių ansamblis „Lidčanka“, lenkų liaudies dainų ansamblis „Kresoviacy“, liaudies dainų ir šokių ansamblis „Gudų armonika“, Lydos rajono kultūros ir amatų centro folkloro ansamblis. Festivalio svečių teisėmis dalyvavo keturi kolektyvai iš Latvijos: Druvos ir Rucavos.

Turistams, mėgstantiems fotografuoti ir įamžinti įvairioms tautoms būdingą koloritą, festivalis buvo tikras atradimas. Trakuose susibūrė įvairių tautų ir kultūrų atstovai, džiuginantys žiūrovus ir skambiu dainavimu, ir linksmu šokiu, ir senųjų amatų demonstravimu. Baltarusių tradicinius amatus ir rankdarbius pristatė Lydos rajono kultūros ir amatų centro amatininkai. Krepšių iš balanų pynimą demonstravo amatininkas Pavel Antonevič iš Paluknio. Karaimų kulinarinį paveldą atskleidė kavinės „Kiubėtė“ savininkė Ingrida Špakovskaja.

Trakų miesto gyventojai ir svečiai galėjo pamatyti ir išgirsti Trakų krašto ir užsienio svečių pasirodymus netradicinėse koncertų vietose įvairiose miesto erdvėse. Vakare prasidėjo didysis festivalio koncertas, kuriame gimtąja kalba prisistatė, skambiai dainavo, trankiai šoko, smagiai grojo visi projekto „Protėvių dvasia gyvuoja mūsų širdyje“ I folkloro ir amatų festivalio dalyviai. Festivalio uždarymo koncertas vyko gražiausioje Trakų vietoje – apžvalgos aikštelėje priešais salos pilį. Svečiai iš užsienio didžiavosi galimybe koncertuoti tokioje garbingoje vietoje. Iš Trakų jie išvyko pilni neišdildomų įspūdžių.

Trakų rajono kultūros rūmų informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija