2013 m. rugsėjo 13 d.    
Nr. 34
(2058)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Folkloro festivalis „Lingaudala“

KUPIŠKIS. Iškilmingu Savivaldybės tarybos posėdžiu prasidėjo tarptautinis festivalis „Lingaudala“, o Etnografijos muziejuje vyko rašytojo Juozo Baltušio anūkės Akvilės Zavišaitės (1962–1991) tapybos darbų parodos ir knygos „Neprašyk auksinės žuvelės plauti indų“ pristatymas. Jame dalyvavo ir Australijos lietuvių grupė bei A. Zavišaitės mama ir J. Baltušio dukra Rita Baltušytė. Parodytas dokumentinis filmas apie tragiško likimo dailininkę, vos 29 metų mirusią nuo AIDS. Šios ryškios įdomios menininkės reikšmė lietuvių dailei neabejotina. Jos itin originalios, dažniausiai moters kūną ir jo plastiką vaizduojančios drobės eksponuotos ne tik Australijoje, kur ji ilgą laiką gyveno, bet ir JAV, Lietuvoje. A. Zavišaitė gimė Vilniuje architekto ir žurnalistės šeimoje. Jau ankstyvoje vaikystėje žinojo, kad taps dailininke. Neįstojusi į Valstybinį dailės institutą (dabar – Dailės akademija), 1983 metais ji gavo leidimą išvykti gyventi į Australiją, kur jau buvo įsikūrusi Akvilės mama. Tais pačiais metais A. Zavišaitė įstojo į Niukaslio dailės koledžą. Ten pasirinko tapybą, piešimą, keramiką. 1987 metais baigė studijas ir įstojo į aspirantūrą Hunterio institute. Parašė ir apgynė disertaciją „Mano gyvenimas ir mano menas“. Ji tapo jauniausia kuriančia autore, nes būdama vos 26 metų surengė personalinę parodą Lietuvos dailės muziejuje. Per trumpą gyvenimą sukūrė apie pusšimtį didelių drobių ir piešinių, daugybę eskizų, atvirukų, keramikos darbelių.

Po parodos kupiškėnai ir miesto svečiai galėjo patekti į šventės epicentrą per specialius vartus. Lauryno vartai įprasmino Lauryno Stuokos-Gucevičiaus 260-ąsias gimimo metines, Sukilėlių vartai buvo skirti 1863 metų sukilimo sukakčiai, Lakūnų vartai priminė Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, o Tarmių vartai buvo skirti šių metų nacionalinės kultūros temai. Prie kiekvienų vartų saviveiklininkai vaidino tam tikras su vartų tema susijusias scenas, įtraukė ir žiūrovus į veiksmą.

Šventės atidarymui nuo Kultūros centro pajudėjo atlikėjų minia, kuri gražiai suplūdo į L. Stuokos-Gucevičiaus aikštę, kurioje vyko koncertas „Kupiškio žali bromai“. Čia susirinkusius pasveikino Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis. Jis kalbėjo kupiškėnų tarme ir į sceną pakvietė Savivaldybės užsienio partnerių oficialias delegacijas iš Lenkijos Zgiežo valsčiaus ir miesto, Štumo valsčiaus ir miesto, Latvijos Rezeknės rajono, Gruzijos Lančhučio savivaldybės, Ukrainos Manevičių rajono ir Baltarusijos Postavų rajono. Koncertą tarmiškai vedė Nijolė Bagdonavičienė ir Laurynas Kudijanovas.

Šventiniame koncerte dalyvavo kupiškėnų kolektyvai, Vilniaus žemaičių folkloro ansamblis „Tyklė“, Baltarusijos šokėjų kolektyvas „Skavyš-Sunička“, Moldovos jaunimo ansamblis „Opincuta“. Vakare koncertavo Algis Frankonis, iš Didžiosios Britanijos atvykęs duetas „Lost people“, į dangų žiro margaspalviai fejerverkai ir jaukios dangaus žibintų liepsnelės.

Miglė Savukaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija