2013 m. rugsėjo 27 d.    
Nr. 35
(2059)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Lietuvos Premjeras susitiko su Popiežiumi

Popiežiui Pranciškui Lietuvos
premjeras Algirdas Butkevičius
pristato dovaną – rankų darbo vėtrungę

Rugsėjo 19-ąją, ketvirtadienį, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius oficialaus vizito Vatikane metu su delegacija dalyvavo audiencijoje pas popiežių Pranciškų. Susitikime su Šventuoju Tėvu kalbėta apie dvišalius Lietuvos ir Šventojo Sosto santykius, Bažnyčios atsinaujinimą Lietuvoje, aptarti skurdo ir socialinės atskirties mažinimo bei Europos plėtros klausimai.

„Šventojo Tėvo nuoširdumas ir paprastumas ypatingai žavi Lietuvos žmones. Labai vertiname mūsų dvišalius santykius su Šventuoju Sostu. Su didele pagarba prisimename Šventojo Sosto paramą sovietinės okupacijos laikotarpiu. Krikščioniškasis tikėjimas padėjo lietuvių tautai kurti ir stiprinti savo valstybę, perimti krikščioniškosios Europos kultūrą, suteikė jėgų pakelti sunkius istorijos išbandymus“, – kalbėjo premjeras A. Butkevičius. Kalbėdamas su popiežiumi Pranciškumi, Lietuvos Vyriausybės vadovas pasidžiaugė, jog Lietuva yra pasirašiusi ir ratifikavusi pagrindinius dvišalius susitarimus dėl Bažnyčios padėties, o pastaruoju metu vyksta itin teigiamas Lietuvos Katalikų Bažnyčiai atsinaujinimas – per trejus metus Lietuvoje paskirti šeši nauji vyskupai. Susitikime kalbėta skurdo ir socialinės atskirties mažinimo klausimais. Abi pusės sutiko, kad žmonės, kuriems yra būtina pagalba, ją turi gauti nepriklausomai nuo to, kokia sunki bebūtų šalies ekonominė padėtis.

Dovanų Popiežiui premjeras A. Butkevičius nuvežė išskirtinę rankų darbo vėtrungę, kurią pagamino meistras iš Švėkšnos Vaidas Bliūdžius. Ąžuolinė tradicinė Kuršių marių laivų kurėnų vėtrungė yra autentiško dydžio, siekia 1,2 metro. Joje pavaizduoti Lietuvos istorijos ir krikščionybės simboliai – Gedimino kalno bokštas, Vilniaus Arkikatedra, Šv. Onos bažnyčia ir kiti. Popiežius Pranciškus, išvydęs dovanų jam atvežtą vėtrungę, itin susidomėjo ja. Tikriausiai ne vienas susitikime dalyvavęs Vatikano atstovas tokio daikto dar nebuvo matęs. Premjeras labai išsamiai pristatė dovaną, papasakojo krikščioniškosios Lietuvos istoriją. Atsidėkodamas Popiežius įteikė premjerui proginį rašalinį parkerį.

Lietuvos Vyriausybės vadovas padėkojo už Popiežiaus sveikinimus Žemaičių krikšto 600-ųjų metų jubiliejaus proga ir Lietuvos žmonių vardu pakvietė apsilankyti mūsų šalyje.

Po susitikimo su Popiežiumi A. Butkevičius „Vatikano radijui“ sakė: „Šis vizitas mane labai sužavėjo. Sutikti Popiežių buvo mano, kaip žmogaus, ir mano žmonos gyvenimo svajonė. Aš esu kilęs iš tikinčiųjų šeimos. Nenoriu apie tai daug kalbėti, bet tikrai galiu pasakyti, kad tikėjimo sferoje tai buvo pats didžiausias mano gyvenimo troškimas, kuris dabar išsipildė“.

Vizito metu Lietuvos premjeras dar susitiko su Vatikano Valstybės sekretoriumi kardinolu Tarcizijumi Bertone ir Vatikano sekretoriumi santykiams su valstybėmis arkivyskupu Dominiku Mamberčiu. Susitikimo metu prisimintas Palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II vizitas Lietuvoje. Pasak premjero, pirmasis Popiežiaus apsilankymas sustiprino laisvės ir demokratijos plėtrą, padėjo atrasti naujas valstybės ir Bažnyčios bendradarbiavimo perspektyvas.

Su Vatikano valstybės vadovais buvo aptarti dvišaliai Lietuvos ir Šventojo Sosto santykiai, Lietuvos, kaip pirmininkaujančios ES Tarybai šalies, vaidmuo, Rytų partnerystės klausimai. Premjeras patikino, jog Lietuva itin vertina Šventojo Sosto veiklą tarptautiniu lygmeniu ir yra pasirengusi bendradarbiauti. Lietuvos Vyriausybės vadovas informavo apie mūsų šalies pirmininkavimo ES Tarybai procesą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija