2013 m. spalio 4 d.    
Nr. 36
(2060)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

„Širšių meduje“ – trys kaimo teatrai

Rūta Averkienė

Kaišiadorių kultūros ir meno centro
teatro „Vilties žibintas“ spektaklis

Vaidina Marcinkonių
kaimo teatro artistai

Matuizų suaugusių žmonių
teatro „Giraitė“ vaidintojai

MARCINKONYS. Šio kaimo teatras, šiemet švenčiantis 20-metį, sukvietė į tradicinę respublikinę mėgėjiškų kaimo teatrų šventę ,,Širšių medus“. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo puikią progą pamatyti trijų bene geriausių šalyje kaimo teatrų spektaklius: Marcinkonių kaimo teatro artistų suvaidintą Veronikos Ruminavičiūtės pjesę „Sunki našta“ (režisierės R. Avižinienė ir N. Čaplikienė), Matuizų suaugusių žmonių teatro „Giraitė“ suvaidintą G. Didžiulienės pjesę „Paskubėjo“ (režisierė I. Čeplikienė) ir Kaišiadorių kultūros ir meno centro teatro „Vilties žibintas“ režisierės Irenos Kazakevičienės pjesę „Pavasario linksmybės“.

Šių tradicija tapusių festivalių Marcinkonyse sumanytoja – Varėnos kultūros centro Marcinkonių filialo direktorė Rimutė Avižinienė. Pasak jos, idėja mėgėjiškų kaimo teatrų pasirodymus rengti Marcinkonyse atsirado tada, kai jos vadovaujamas Marcinkonių kaimo teatras pradėjo dažniau lankytis įvairiuose renginiuose. Tuomet pagalvojo, kad ir marcinkoniškiams verta būtų išvysti geriausių kaimo teatrų pasirodymus. Pavadinimą šiam renginiui irgi sugalvojo netradicinį. „Širšių medus“ – senovinis patiekalas, kurį marcinkoniškiai, būdami nelabai turtingi, bet gana išradingi, gamindavo iš cukraus, miltų ir pieno su grietinėle. Jį gamindavo šventėms arba laukdami svečių. Niekur kitur, tik Marcinkonių apylinkėse, jo buvo galima paragauti.

Kaimo teatrų šventėse ,,Širšių medus“, vykstančiose kas dveji metai, kviečiami ir dalyvauja geriausi Lietuvos mėgėjiški kaimo teatrai. Jų spektakliuose gvildenamos aktualios problemos ir juokiamasi iš žmogaus silpnybių: gobšumo, pavydo, alkoholizmo.

Teatrų šventėje dalyvavęs Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša pasveikino visus susirinkusius su nuotaikinga švente, Marcinkonių kaimo teatro artistus – su gražia sukaktimi. Jis visų „Širšių meduje“ vaidinusių teatrų vadovams bei marcinkoniškiams – buvusiems ir esamiems artistams – įteikė padėkas. Vaidintojus pasveikino Marcinkonių seniūnas Vilius Petraška ir Varėnos kultūros centro etnografė Lina Būdienė.

Po teatrų pasirodymų vyko smagi vakaronė, kurioje buvo galima paragauti ir tikro „širšių medaus“, ir kitų dzūkiškų skanėstų.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija