2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Grybų šventė

Rūta Averkienė

Grybais susidomėjo sveikatos
apsaugos ministras
Vytenis Povilas Andriukaitis

Nugalėtoja grybautojų komanda
„Krembliai“ iš Paluknio
su Varėnos rajono savivaldybės
meru Vidu Mikalausku
ir jo įsteigta taure

Koncertuoja Merkinės saviveiklininkai

Varėnoje vyko tradicinė, šiemet aštuonioliktoji Grybų šventė skambiu pavadinimu „Varėna – Europos grybų sostinė“. Neabejotinai ir šiemet šventė pateisino grybų sostine tituluojamo Varėnos miesto pavadinimą. Pati didžiausia Varėnos krašto šventė grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi miestelį vėl vienai dienai pavertė didmiesčiu.

Vienuoliktasis grybavimo čempionatas grybų derliumi nenuvylė

Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas – penktą kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir suviliojo daugybę grybautojų bei šiaip smalsuolių. Vienuoliktasis grybavimo čempionatas nenuvylė. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigtos taurės varžėsi 36 komandos iš įvairių Lietuvos regionų ir Latvijos – iš viso pusantro šimto grybautojų. Prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima tik baravykus, makavykus, raudonviršius, žaliuokes ir rudmėses.

Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai vyriausiajam čempionato teisėjui, Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojui Alvydui Valeišai, septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, paaiškinus taisykles ir šūviu į orą davus startą, azartiškiausius grybautojus į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunūs muzikantai. Trijų valandų grybavimo rezultatas – 79 kilogramai grybų, iš jų – 234 baravykai. Nugalėtoja tapo grybautojų komanda „Krembliai“ iš Paluknio, pririnkusi 20,62 kg grybų ir suradusi 54 baravykus. Ji ir iškovojo Varėnos rajono savivaldybės mero Vido Mikalausko įsteigtą ir juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą įspūdingą taurę. Antroji vieta teko komandai ,,Raunam ir pjaunam“ iš Lazdijų, radusiai 11 baravykų ir iš viso surinkusiai 11,28 kg grybų. Nedaug nuo jos atsiliko kaimynų alytiškių komanda „Aukuras“, radusi 11 baravykų ir surinkusi 11,22 kg grybų.

Iš miško grįžusius grybautojus bei čempionato svečius vaišingai pasitiko grybavimo čempionato organizatoriai, Marcinkonių dainininkai ir smagūs muzikantai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene.

Kultūros, kulinarinio paveldo, grybų, linksmybių ir svečių gausa

Didžiausią savo šventę Varėna pasitiko kaip ir kasmet pasipuošusi. Tai pajuto ir šventės svečiai. Važiuoti ir pėsti jie rinkosi į miesto parką, kuriame nuo pat ryto linksmai šurmuliavo tautodailininkai, kiemelių šeimininkai, dainininkai ir šokėjai, prekybininkai.

Šventėje nebuvo pamiršti geležinkelis ir traukinys, nes nuo jų prieš 151 metus, kai Varėnoje 1862 m. rugsėjo 5 d. sustojo pirmasis traukinys, prasidėjo ir šio miesto istorija. Tad į Grybų šventę visus norinčius iš Vilniaus į Varėną vežė šventinis traukinys. Keliaujantiems šiuo traukiniu laikas neprailgo, nes keleivius linksmino nuotaikingi muzikantai. Ir šio šventinio, ir kitų tądien vykstančių iš Vilniaus į Varėną ir atgal traukinių bilietams buvo taikoma net 50 procentų nuolaida. O kad linksmybių nereikėtų nutraukti per anksti, buvo papildomas vėlyvas traukinio reisas į Vilnių.

Varėnos miesto parkas tądien tapo tarsi miestu mieste. Jame buvo galima orientuotis pagal Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitus „grybiškus“ gatvelių pavadinimus. Šventėje apsilankiusius maloniai nustebino ne tik grybų, kultūros ir kulinarinio paveldo gausa, bet ir daugybė šventinių renginių.

Gausius šventės svečius ir varėniškius sveikino Varėnos rajono savivaldybės meras V. Mikalauskas, dalyvavo daugybė garbių svečių – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, keletas Vyriausybės ir Seimo narių, draugai iš užsienio šalių ir iš kitų savivaldybių, kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė.

Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertavo saviveiklininkai, buvo demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, kalama geležis, drožiama iš medžio, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų... Šių gaminių buvo galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Visa šventė kvepėjo dzūkiškais valgiais – kas norėjo, jų galėjo vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Šventėje buvo galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų. Gražus šventės akcentas – medžio skulptūrų aukcionas, kurio metu buvo galima įsigyti labiausiai patikusią šventės metu organizuotose medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ sukurtą skulptūrą.

Medžio drožėjų varžytuvėse dalyvavę penki žinomi Lietuvos medžio drožėjai savo dirbinius sėkmingai pardavė popiet vykusiame aukcione. Alytiškis Saulius Lampickas sukūrė skulptūrą „Katinas – angelas“, druskininkietis Gintautas Akstinas – „Paparčio žiedas“, Antanas Česnulis iš Naujasodės – „Dzūkaitė“, ukmergiškis Rimantas Zinkevičius – „Baravykas“, alytiškis Artūras Zienka – „Pelėdžiukas“.

Grybų šventėje vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugino įvairiausios pramogos kiemelyje ,,Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos. Koncertavo rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai, džiugino jaunieji Varėnos talentai, vyko miestų partnerių meno kolektyvų, Lietuvos kaimo kapelų koncertai, koncertavo grupės iš Varėnos „Kind like“, „Regentas“, Igoris Berinas. Šventę vainikavo Ingos Valinskienės ir grupės „Džentelmenai“ bei grupės „Pelenai“ koncertai. Tądien linksmybių ir įspūdžių tikrai netrūko nei dideliems, nei mažiems varėniškiams, nei gausiems miesto svečiams.

Varėna
Autorės nuotraukos

Redakcijos prierašas. Grybavimo šventės vyksta ir kitose vietose. Štai Švenčionėliuose vyko dešimtoji rajoninė grybų šventė, o rugsėjo 21-ąją Eičių (Tauragės r.) kultūros namuose užsiregistravusios komandos – Gaurės seniūnijos „Ąžuolas“, Tauragės kultūros centro „Raudonviršiai“, rajono savivaldybės „Žaliuokės“ (tarm. „Zelionkos“) ir dvi iš Eičių – „Keturi grybai“ bei jaunimo „Laukėsiniai“ išvyko į Karšuvos girią ir tris valandas rinko grybus. Juos skaičiuoti pradėta nuo baravykų. Daugiausiai jų rado „Žaliuokės“ – 15 (šios komandos narė Daiva surado 11 baravykų). „Keturių grybų“ komanda į krepšius įsidėjo 14 baravykų. Pagal bendrą komandų surinktų grybų svorį pirmoji vieta atiteko komandai „Raudonviršiai“, surinkusiai 16 kg grybų. Beje, komisija pirmiausiai įvertino komandų prisistatymą, aprangą, pagyrė už augančią grybavimo kultūrą – nebeliko purvinų, bet kaip sumestų rautų grybų, neskaičiuojami pasenę, kirmėlėti grybai tik svoriui padidinti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija