2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Marija, Krikščioniškų Šeimų Karaliene, melski už mus!

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje
šv. Mišioms vadovavo Telšių
vyskupo augziliaras vyskupas
Linas Vodopjanovas OFM (centre)

Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės
Marijos su Kūdikiu paveikslas

2006 m. spalio 8 d., prieš septynerius metus, dalyvaujant tikintiesiems iškilmingu būdu popiežiaus Benedikto XVI pašventintomis karūnomis buvo karūnuotas stebuklingasis Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslas ir jam suteiktas Krikščioniškų Šeimų Karalienės titulas. Paveikslą karūnavo popiežiaus įgaliotas Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Šis reikšmingas ir svarbus įvykis yra iškilmingai paminimas kiekvienais metais.

Iš šiemet spalio 6 dieną į Žemaičių Kalvarijos Baziliką šio įvykio paminėti rinkosi maldininkai iš visos Žemaitijos. Į pagrindines tos dienos 12 val. šv. Mišias susirinko Telšių vyskupijos dekanatų šeimų centrų vadovai bei savanoriai, Marijos legiono nariai ir nemažas būrys piligrimų. Pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupo augziliaras ir generalvikaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kan. Viktoras Ačas, vicerektorius, Telšių vyskupijos kurijos kancleris kan. Remigijus Saunorius, dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis, prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, dalyvavo Telšių kunigų seminarijos klierikai, Telšių vyskupijos licėjaus auklėtiniai. Šv. Mišiose giedojo Žemaičių Kalvarijos parapijos jaunimo chorelis.

Šv. Mišių pradžioje vyskupas pasveikino susirinkusiuosius, perdavė iškilmėse negalėjusio dalyvauti Telšių vyskupo Jono Borutos SJ sveikinimą atvykusiems piligrimams.

Šv. Mišiose pamokslą sakė vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Jis komentavo tos dienos Evangelijos ištrauką. Kviesdamas tikinčiuosius gilinti savo tikėjimą, jis priminė ir išryškino apaštalų prašymą – „Viešpatie, sustiprink mūsų tikėjimą“. „Tokį uždavinį turime kelti sau kiekvienas, kas mes bebūtume, – ar kunigai, ar šeimose gyvenantys pasauliečiai – ne tik Tikėjimo metais, kurie jau eina į pabaigą ir buvo paskelbti popiežiaus Benedikto XVI. Tai turi būti viso mūsų gyvenimo uždavinys“, – sakė vyskupas. Jis komentavo Dievo Žodį ir ragino šalinti kliūtis, kurios trukdo tikėjimo augimui ir skleidimuisi. Pamokslininkas išryškino šeimos svarbą mūsų visuomenėje, ypač išsaugant tikėjimą ir tikrąsias vertybes. Remdamasis dabartinio popiežiaus Pranciškaus mokymu, vyskupas kalbėjo apie šeimos institucijos gynimą šių dienų visuomenėje išryškindamas būtinybę mokytis iš Marijos ir visos Šventosios šeimos. Vyskupas drąsino elgtis tvirtai ir neišsigąsti iškylančių sunkumų, o pasitikint Dievu ir Marijos, Krikščioniškų Šeimų Karalienės, užtarimu eiti šventumo bei krikščioniškumo keliu.

Po šv. Mišių vyko Eucharistinė procesija, prie išstatyto Švč. Sakramento buvo meldžiamasi už šeimas, dėkota Dievui už visas šioje Šventovėje patirtas malones.

Po iškilmingų pamaldų visiems padėkos žodį tarė Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius, Žemaičių Kalvarijos dekanato vicedekanas kan. Jonas Ačas, tikintieji atminimui gavo Telšių vyskupo J. Borutos SJ rūpesčiu knygutės forma išleistą popiežiaus Pranciškaus laišką visiems žemaičiams, o ypač Telšių vyskupijos tikintiesiems. Jis buvo parašytas Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus proga.

Po pamaldų Bazilikoje Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose vyko nuotaikinga agapė. Telšių vyskupijos dekanatų šeimos centrų darbuotojai ir vadovai rinkosi savo veiklos aptarimui ir tolimesnių veiklos gairių įvertinimui. Susirinkimui vadovavo Telšių vyskupijos Šeimos centro vadovas kan. Jonas Ačas. Agapei ir veiklos aptarimui susibūrė ir iš įvairių Telšių vyskupijos parapijų atvykę Marijos legiono nariai.

Klier. Edvino BRUŽO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija