2013 m. spalio 30 d.    
Nr. 39
(2063)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Knyga mokytojai atminti

Rita Mockeliūnienė

Mokytojos Marijos Puodžiukaitienės
atminimui skirtos knygos
„Žydi 11 alyvų“ autoriai
ir svečiai su Sintautų klebonu
kun. Donatu Rolskiu

Sintautai. Bendruomenės nariai ir miestelio svečiai rinkosi į knygos, skirtos mokytojai Marijai Puodžiukaitienei atminti, „Žydi 11 alyvų“ (sudarytoja Rita Mockeliūnienė) sutiktuves. Tai – vienuolikos autorių, M. Puodžiukaitienės suburtų mokinių ir kolegų pedagogų, pagarbos ir dėkingumo žodis šviesios atminties Mokytojai.

Sintautai... Čia prieš keletą dešimtmečių atvykusi tuomet dar visai jaunutė lietuvių kalbos mokytoja M. Puodžiukaitienė daugiau į nieką šio krašto jau neiškeitė. Čia ji gyveno, sukūrė šeimą, dirbo, užaugino vaikus, sulaukė anūkų ir proanūkių. Šioje žemėje įmintos išskirtinės – profesinės ir žmogiškosios – pėdos.

M. Puodžiukaitienė – kelių knygų ir daugybės straipsnių autorė, prof. Juozo Pikčilingio muziejaus steigėja, gimtojo žodžio bičiulių draugijos „Aidija“ įkūrėja, už muziejinę veiklą apdovanota Šakių rajono „Aitvaru“, o Marijampolės apskrities – „Didžiuoju angelu“ – už krašto kalbos ir literatūros istorinės atminties puoselėjimą, metų moters rinkimuose paskelbta kandidate garbingoje „Metų šviesos“ nominacijoje.

Daugiau nei prieš septynerius metus mokytojos M. Puodžiukaitienės suburti Sintautų krašto kūrėjai išleido knygelę „Alyvom sužydėk“. Paskui kasmet, virš miestelio padvelkus alyvų kvapui, sintautiškių eiliuotojų būrelis, tai prasiplėsdavęs, tai apmažėdamas, rinkdavosi susitikimo derliumi pasidalinti dangaus ir vasaros šviesoje, žodžio švytėjime, mokytojos globoje.

2011metais nutarta išleisti poezijos rinkinį ir jį dedikuoti M. Puodžiukaitienei. Toji dovana buvo lyg padėka mokytojai už suieškotus ir suburtus savo mokinius vienminčius, už atvertas meninio žodžio duris, už palaikymą, kurio sušildytos sielos susitelkia ir išdrįsta pražydėti. Knyga sutalpino vienuolikos autorių kūrinius. Savo poeziją pristatė Birutė Diržiūtė-Garmuvienė, Rita Juškevičiūtė-Mockeliūnienė, Antanina Kukuraitytė-Klimaitienė, Birutė Mačiokaitė-Kunigėlienė, Liucija Mureikienė, Roma Plioplytė-Juškienė, Teresė Stankūnaitė-Kaziliūnienė, Irma Stiklioraitytė-Kupcikevičienė, Vaida Ščiučkaitė-Prapuolenienė, Kristina Šneiderytė, Valerija Tumosaitė-Vilčinskienė.

Tik į šį susitikimą kūrėjai atėjo jau vieni ilgesio taku, daugiau nei prieš metus netekę M. Puodžiukaitienės, surinkę gražiausias buvimo su Mokytoja akimirkas, saujomis susėmę jos žodžių šviesą, žiedų puokštę suskynę, knyga jos atminimui nešini.

Knygos pristatymas užbaigtas S. Neries žodžiais. Ir atrodė, kad jie tarsi pačios Mokytojos lūpomis bylojo:

Manęs dar nebuvo,
Alyvos žydėjo,
Manęs nebebus jau,
Jos vėlei žydės.
Ir kris jų lapeliai
Nuo saulės ir vėjo,
Kaip smėlio saujelės
Ant mano širdies...

Šventei pasibaigus, „11 alyvų“ su gėlių puokšte nuvyko į Sintautų kapines, kurios amžinam poilsiui priglaudė M. Puodžiukaitienę.

Kai lemtis išsiveda brangius žmones, belieka pasiguosti vien jų atminimu... Glaudžiamės prie jo. Šildomės jo atokaitoje, o ilgesio take – žydėjimo šviesa...

Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija