2013 m. spalio 30 d.    
Nr. 39
(2063)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Ketvirtasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Dalios Tamulevičiūtės premijos
laureato – Klaipėdos jaunimo teatro,
apdovanoto už spektaklį „Paukštyno
bendrabutis“ pagal dramaturgo
Mindaugo Nastaravičiaus pjesę, –
režisierius Valentinas Masalskis

Režisierės Dalios Tamulevičiūtės
mokiniai, bendradarbiai,
bendražygiai, giminės ir ją gerbiantys
Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje
aukotose šv. Mišiose

Žiūrovai turėjo progą pamatyti
Nacionalinio Kauno dramos teatro
spektaklį „Astrida“ pagal A. Lindgren
(rež. Inesa Paliulytė). Dešinėje –
vaidmenį spektaklyje atliekantis
teatro vadovas Egidijus Stancikas

Varėna. Čia prasmingai pagerbiamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimas.

Rugsėjo 30-ąją, legendinės režisierės gimimo dieną, Varėnoje simbolines duris atvėrė jau ketvirtasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Jo metu apdovanotas Kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos laureatas – Klaipėdos jaunimo teatras už spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, o žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šios premijos laureato – Kauno nacionalinio dramos teatro – spektaklį „Astrida“, režisuotą Inesos Pauliulytės.

Festivalio atidarymo renginiai prasidėjo šviesaus atminimo Dalios Tamulevičiūtės minėjimu jos gimtinėje Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią, kur šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu ir po jų iškilmingo renginio dalyviams koncertavo Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokytojai ir mokiniai.

Pagerbti režisierės atvyko teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė, režisierius Algimantas Pociūnas, Vilniaus nacionalinio dramos teatro vadovas Martynas Budraitis, Kauno nacionalinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas, buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai Remigijus Vilkaitis, Dalia Overaitė, Dalia Storyk, kiti Lietuvos teatro žmonės, varėniškiai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pasveikino su teatrų festivalio atidarymu ir dėkojo visiems, kurie surado laiko atvykti į režisierės atminimui skirtą renginį. Jis palinkėjo džiugių akimirkų visiems, kurie lankysis spektakliuose, ir gėlių puokštę įteikė režisierės mokytojai Marijai Bakanavičienei.

Aktorius R. Vilkaitis, kuris, būdamas Kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, dalindamasis prisiminimais apie buvusią savo mokytoją, sakė: „Tik iškilios asmenybės, tokios kaip Dalia, suburia minią žmonių. Festivalis buvo sumanytas skatinti lietuvišką dramaturgiją, nes joje dar yra daug neįvardintų, tačiau lietuviams svarbių dalykų – trėmimai, pokario skauduliai... Juk šiomis temomis galėtų vykti ir mokinių dramaturgijos konkursai, bandymai statyti spektaklius mėgėjų scenose. Mes pirmiausia turime kalbėti apie mūsų, lietuvių, o ne kieno nors primestus dalykus, turime juos rodyti...“ Aktorius padėkojo buvusiai D. Tamulevičiūtės mokytojai M. Bakanavičienei, sakydamas, jog be šios mokytojos nebūtų ir legendinės režisierės, ir šio festivalio.

Kauno nacionalinio dramos teatro vadovas E. Stancikas paminėjo, jog Varėnoje vykstantys teatrų festivaliai – pati iškalbingiausia atmintis, pagarba ir padėka iškiliai režisierei.

Ne vieną akimirką iš asmeninio režisierės gyvenimo iš atminties „prikėlė“ jos draugė, kraštietė, teatro pedagogė, aktorė E. Savukynaitė. „Dalia nemėgo rašyti. Todėl neužrašė savo teatrinės mokyklos. O laikas bėga, daug kas pasimiršta. Mes, jos kolegos ir mokiniai, turime atgaivinti ir įamžinti pagrindinius Dalios teatro mokyklos principus, viską, ko ir kaip ji mokė savo studentus. Tai būtų didelė duoklė, atsilyginimas Daliai“, – sakė E. Savukynaitė.

Prisiminimais pasidalino režisierius, D. Tamulevičiūtės festivalio komisijos pirmininkas A. Pociūnas ir jos mokinė Olga Polevikova.

Režisierės D Tamulevičiūtės atminimui skirtą renginį vainikavo Gedimino Dalinkevičiaus ir jo mokinio Simono Bušmos koncertas.

Popiet Varėnos kultūros centre buvo įteikta ketvirtoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta Dalios Tamulevičiūtės premija scenos meno kūrėjams, šalies teatruose puoselėjantiems lietuvių literatūros autorių kūrybą. Ja apdovanotas Klaipėdos jaunimo teatras už spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, kurį pagal dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pjesę pastatė režisierius Valentinas Masalskis. Spektaklio scenografijos autorė – dailininkė Renata Valčik, kompozitorė – Nijolė Sinkevičiūtė. Spektaklio kūrėjams įteikta 70 tūkst. litų premija ir dailininko Sauliaus Vaitiekūno sukurtas atminimo ženklas.

Šio teatro vadovui V. Masalskiui apdovanojimą įteikė Varėnos rajono savivaldybės meras V. Mikalauskas bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė. Teatro vadovas V. Masalskis sakė, jog šis įvertinimas – didelis jauno teatro paskatinimas ir toliau žengti užsibrėžtu keliu. „Mes kuriame teatrą, kurio esmė – ne pavieniai, kartais susitinkantys menininkai, o stipri trupė, einanti viena kryptimi. Džiaugiuosi, kad vis dar yra tikinčių būtent tokiu teatru. Ne tik linksminančiu, bet ir siekiančiu žiūrovą apkrėsti prasme, kelti klausimus, į kuriuos būtina visiems kartu ieškoti atsakymų, nors jų galbūt ir nėra“, – teigė vienas žymiausių Lietuvos aktorių, režisierių ir teatro pedagogų. Jis paminėjo, kad teatras ruošia tik Lietuvos dramaturgų kūrinius. Pasak V. Masalskio, Klaipėdos jaunimo teatre šiuo metu yra 24 nariai. Jis paminėjo, kad premiją panaudos reikalingiems tikslams. Žymus teatralas V. Masalskis sakė, jog kasmet vykstantis festivalis Varėnoje – drauge ir šviesaus atminimo Dalios Tamulevičiūtės dalyvavimas mūsų gyvenime, jos pagerbimas.

„Paukštyno bendrabutis“ – ketvirtas spektaklis, apdovanotas šviesaus atminimo režisierės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros vedėjos D. Tamulevičiūtės premija. Jos tikslas – įvertinti ir skatinti teatro meno kūrėjų iniciatyvas bei meninę saviraišką, scenos meno kūrinių pagal lietuvių literatūrą sukūrimą, ugdyti lietuvių literatūros kūrėjų ir teatro tarpusavio ryšius.

Pirmąją premiją 2010-aisiais gavo teatro laboratorija „Atviras ratas“ už spektaklį „Antigonė (ne mitas)“, 2011-aisiais apdovanota „Cezario grupė“ už spektaklį „Nutolę toliai“, o pernai šia premija įvertintas Kauno valstybinio dramos teatro spektaklis „Liūdnas Dievas“. Pirmasis festivalis, įvykęs prieš trejus metus, buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė į Dzūkiją visus, neabejingus scenos menui.

Vėliau žiūrovai turėjo progą pamatyti Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklį „Astrida“ pagal A. Lindgren, kurį režisavo Inesa Paliulytė. Visame pasaulyje žinomos pasakų autorės Astridos Lindgren biografijos ir kūrybos motyvais pastatytas spektaklis kvietė žiūrovus pabuvoti ne tik tikruoju nuoširdumu ir draugyste spinduliuojančioje vaikų šalyje, bet ir prisiminti mūsų visuomenėje dažnai primirštą pagarbą senatvei.

Šiųmetis festivalis tęsėsi visą mėnesį, jo programoje – dvidešimt du įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Festivalio uždarymas vyko spalio 28 dieną.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija