2013 m. lapkričio 8 d.    
Nr. 40
(2064)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Paminėtas Vilniaus atgavimas

Keli šimtai tautininkų praėjusios savaitės pirmadienio vakarą ant Vilniaus Tauro kalno šventė Vilniaus atgavimą. Prieš 74-erius metus, 1939 metų spalio 27 dieną, Lietuvos kariuomenės Vilniaus rinktinės kariai peržengė demarkacinę liniją, skyrusią Lenkijos okupuotą Vilnių ir kitas rytines lietuvių etnines žemes nuo nepriklausomos Lietuvos. Spalio 28 dieną kariuomenė įžengė į sostinę. Lenkijos politika Lietuvos atžvilgiu ir SSRS ketinimai Vilnių prijungti prie Baltarusijos bei vidaus padėtis privertė Lietuvą sutikti su 1939 m. spalio 10 d. Sovietų Sąjungos primesta sutartimi ir ją pasirašyti.

Renginio pradžioje sugiedojus himną, organizatoriai sakė aštrias kalbas.  Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) vadas Julius Panka sakė, kad 1920 m. įvykusią Vilniaus okupaciją galima drąsiai priskirti prie juodžiausių Lietuvos ir Vilniaus miesto istorijos puslapių. J. Pankos tvirtinimu, po 19 „košmariškų Lietuvai metų“ šalis Vilnių atgavo sunkiomis aplinkybėmis, tačiau net ir tokia pergalė vis dėlto yra pergalė. „Jei mūsų kariuomenė 1939 spalio 28 dieną nebūtų įžygiavusi į šį miestą, dabar mes galėtume į jį važiuoti tik su turistiniais autobusais prieš tai gavę Baltarusijos vizą, kaip dabar yra su lietuvių etninių žemių miestais Lyda ir Gardinu“, – kalbėjo LTJS vadas. Jis nepalankiai atsiliepė apie užsienio reikalų ministrą L. Linkevičių, atsiprašiusį lenkų tautos už tai, kaip Lietuvos politikai pasielgė tragiškai žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio atžvilgiu, kai 2010 metais jam lankantis Lietuvoje buvo nepritarta lenkiškų pavardžių daliniam įteisinimui. J. Pankos nuomone, kol Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis kalba, kad Vilnius nebuvo okupuotas Lenkijos, jis neturi teisės įvažiuoti į Lietuvą ir nė vienas pareigūnas neturi spausti jam rankos. J. Panka taip pat ragino atsisakyti lenkiškų darželių, mokyklų bei universitetų. Šventės metu kiti kalbėtojai kritikavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką Valdemarą Tomaševskį, nepagrįstai aštrinantį padėtį Lietuvoje.  

Tautininkų surengtą šventę stebėjo ir filmavo policijos pareigūnai. Tarp pasisakymų skambėjo vyrų ansamblio „Karužė“ atliekamos autentiškos Vilniaus vadavimo laikų dainos. Užbaigus kalbas, ant Tauro kalno suplazdėjo liepsnos – iš fakelų sudėlioti Gedimino stulpai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija