2013 m. lapkričio 8 d.    
Nr. 40
(2064)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Atminimo lenta šaulių būrio vadui

Prie atminimo lentos žuvusiam
Vincui Dovydaičiui atminti

Spalio 19 dieną ant Valkininkų Šv. Mergelės Marijos Apsireiškimo bažnyčios akmeninės tvoros, prie kurios 1920 m. spalio 16 d., ginant Valkininkus nuo įsiveržusio lenkų kavalerijos dalinio, buvo mirtinai sužeistas Kauno šaulių būrio vadas, savanoris, ateitininkas, Kauno „Saulės“ (dabar „Aušros“) gimnazijos moksleivis Vincas Dovydaitis, buvo atidengta ir pašventinta atminimo lenta. V. Dovydaitis buvo pirmasis šaulių būrio vadas, žuvęs Nepriklausomybės kovose.

Iškilmės prasidėjo šv. Mišių auka bažnyčioje. Jas aukojo klebonas kun. Bronius Krakevičius. Bažnytines giesmes atliko „Aušros“ gimnazijos mokiniai. Į šventę atvyko ir šio renginio globėjas, Seimo narys Liutauras Kazlavickas ir žuvusiojo jaunojo didvyrio giminaičiai, artimieji bei gausus būrys „Aušros“ gimnazijos moksleivių. Atiduoti pagarbą žuvusiam kariui savanoriui Vincui Dovydaičiui atvyko Alytaus karininko A. Juozapavičiaus rinktinės vado S. Valatkevičiaus ir Kauno Vytauto Didžiojo šaulių rinktinės vado M. Mikalausko vadovaujami šauliai ir miestelio seniūnijos atstovai bei vietos gyventojai.

Po šv. Mišių visi susirinko prie bažnyčios akmeninės tvoros iškilmingai ceremonijai atlikti – atidengti pagarbos atminimo lentą žuvusiam Vincui Dovydaičiui atminti. Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities Vytauto Didžiojo rinktinės vadas M. Mikalauskas kalbėdamas paklausė, ar tikslinga buvo žūti tokiam jaunam vyrui? Iš karto pats atsakė, kad Nepriklausomybės kovų karių, savanorių ir šaulių aukos, ypač tokių jaunų kaip Vincas Dovydaitis, tapo visiems kilniu pavyzdžiu, kovojant už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, pokario Lietuvos partizanams ir 1991 metų sausį Laisvės gynėjams. Atminimo lentą atidengė žuvusiojo jaunojo vado brolio, Nepriklausomybės kovų savanorio, politinio kalinio, pulkininko leitenanto Pijaus Dovydaičio duktė R. R. Dovydaitytė-Dagienė ir Kauno apskrities Vytauto Didžiojo rinktinės šaulių vadas M. Mikalauskas. Kun. Br. Krakevičius pašventino atminimo lentą. Buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės. Po trumpos pertraukėlės Valkininkų oro erdvę sudrebino trys Šaulių sąjungos štabo Garbės sargybos kuopos šaulių, vadovaujamų kuopos vado Vitalijaus Apanasenko, šautuvų salvės.

Tada visi rinkosi į Valkininkų kultūros namų salę. Čia minėjimą pradėjo Seimo narys L. Kazlavickas. Savo pasisakyme jis pabrėžė, kad auka už Tėvynę yra šventa, ir šias aukas reikia įprastinti ir įamžinti ateities kartoms. R. R. Dagienė papasakojo apie trumpą V. Dovydaičio gyvenimą ir kovą už Lietuvos laisvę. Valkininkų kultūros namams ir miestelio bendruomenei ji įteikė Vasario 16-osios klubo atminimo dovanas. „Aušros“ gimnazijos muziejaus vadovė, istorijos mokytoja E. Vitkauskienė įteikė gimnazijos direktorės B. Volungevičienės atminimo raštą renginio organizatoriams. Moksleivė D. Minkutė skaidrėmis iliustruotame pasisakyme papasakojo apie gimnazijos istoriją, tradicijas ir gimnaziją baigusių garbių Lietuvos žmonių atminimo įamžinimą. Susirinkusiems buvo parodytas R. Ginkaus režisuotas dokumentinis filmas apie Vincą Dovydaitį „Laisvės vardan“. Baigiant oficialiąją dalį, Kauno apskrities Vytauto Didžiojo rinktinės šaulių vadas M. Mikalauskas Lietuvos šaulių sąjungos vadovybės vardu padėkojo visiems prisidėjusiems organizuojant Kauno šaulių būrio vado Vinco Dovydaičio pagerbimo ir įamžinimo renginį.

Paskui visi rinkosi kultūros namų fojė. Čia buvo atidaryta parodėlė apie V. Dovydaitį. Čia pasisakė žuvusio vado sūnėnai – Lietuvos partizanas, Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius S. Dovydaitis ir inž. R. Dovydaitis. Vėliau susirinkusieji buvo pakviesti pasivaišinti karšta arbata.

Gintautas Tamulaitis ir Stasys Ignatavičius,
Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities
Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šauliai

Jono Ivaškevičiaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija