2013 m. lapkričio 15 d.    
Nr. 41
(2065)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Susikaupimo valandėlė prieš Vėlines

Piliuonos vidurinės mokyklos pradinukų
atvira integruota tikybos, lietuvių
ir muzikos pamoka-susikaupimo valandėlė
Autorės nuotrauka

Visų Šventųjų diena (lapkričio 1-oji) – iškilmės, per kurias garbiname ir džiaugiamės visais, pasiekusiais Dangų ir gavusiais tai, ką Dievas paruošė tiems, kurie jį myli (1 Kor. 2,9).

Vėlinės – mirusiųjų pagerbimo diena (lapkričio 2-oji). Per Vėlinės kapinėse sušvinta žvakių liepsnelės. Senoliai tikėjo, kad ugnis simbolizuoja gyvųjų ir mirusiųjų pasaulius, jų amžiną ryšį ir pritraukia vėles. Degančios žvakelės – siekis santarvės su tais, kurie jau iškeliavo į amžinybę. Skrenda paukščiai, krinta pageltę lapai, šiurena rudens vėjyje šalnos pakąsta, pavytusi žolė. Vis ilgėjančios naktys dar labiau paryškina rudenišką liūdesio nuotaiką. Visa gamta išgyvena ypatingą laikotarpį – perėjimą iš gyvybingos ir žalios vasaros į baltą žiemos sapnų rimtį. Rudeniniame gamtos virsme per Vėlinės dega žvakutės.

Spalio 21 dieną prisiminėme išėjusius ir mes Viršužiglio skyriuje integruotoje atviroje tikybos ir lietuvių kalbos pamokoje su pradinukais, o spalio 25 dieną Piliuonos vidurinėje mokykloje atviroje 3 klasės integruotoje tikybos, lietuvių kalbos ir muzikos pamokoje, prie kurios savo dalyvavimu prisidėjo ir visi kiti pradinukai, direktorės pavaduotoja Rūta, papuošdami pamoką ketvirtoko Mato soline giesme, pradinukų choro dainomis ir gitaristų ansamblio atliekamais kūriniais. Devintokė Deimantė ir dvyliktokė Greta padovanojo duetą. Atvira pamoka pavirto puikiu renginiu, skirtu Vėlinėms. Piliuonos koplyčioje 5–12 klasių mokiniams skirtą susikaupimo popietę „Kol dega Vėlinių žvakutė“ organizavo 6 klasės mokiniai. Vedėjai Grantas ir Gabija apžvelgė Visų Šventųjų, Vėlinių istoriją, papročius, tradicijas, Žydrūnė ir Martynas deklamavo eiles. Netradicinėje aplinkoje buvo pagerbiamos iškiliausios mūsų tautos literatūros, kultūros asmenybes, skaitomos žinomų rašytojų mintys, giedamos giesmės. Renginį praturtino pradinių klasių mokinių Mato bei Eilos ir Ievos dueto giesmės.

Kiekvienas iš mūsų esame patyręs netektį – kažkas yra netekęs mamos, brolio, sesės, tėčio, senelio, draugo, kolegos, todėl tikybos mokytoja Dalia ragino vyresniųjų klasių mokinius dalyvauti spalio 30 dieną Kauno Rotušės aikštėje akcijoje „Renkuosi gyvybę“ ir uždegti žvakutę negimusiam kūdikiui. Mokytoja paprašė visus išėjusius Anapilin pagerbti tylos minute.

Gyvenimas – kelionė žingsnis po žingsnio. Jei kiekvienas žingsnis bus stulbinantis ir nepaprastas, tai toks bus gyvenimas. Ir nebūsime kaip tie, kurie pasitinka mirtį, taip ir nepažinę gyvenimo.

Renginys baigtas ištrauka iš Bruno Ferrero kūrinio „Ar ten aukštai kas nors yra?“ „Mes iškreipiame gyvenimo prasmę, manydami, kad gyvenimas – malonumų ir atlygio vaikymasis. Neramūs, kupini neišsipildžiusių troškimų braunamės pro savo dienų ir metų brūzgynus, ieškodami atlygio ir pripažinimo, kuris suteiktų mūsų gyvenimui vertę. Tarsi tie šniukštinėtojai, tarp šiukšlių ieškantys vertingų dalykų, išleidžiame iš akių aiškiausią atsakymą: kai būsite išmokę gyventi, pats gyvenimas bus jums atlygis. Nes gyvenimas – visa, ką turime“.

Skambant paskutinei giesmei, lyjant rožių lietui, visi susimastę ir nurimę viduje išsinešėme bent po lašelį gyvenimo prasmės, kuri buvo skleidžiama šią valandėlę. Dėkingi esame muzikos mokytojai Elenai, kuri skyrė labai daug laiko ir meilės, kad šis renginys paliestų kiekvieną širdelę. Dėkojame visiems dalyvavusiems.

Dalia Bajarūnienė

Piliuona, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija