2013 m. lapkričio 22 d.    
Nr. 42
(2066)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Prisiliesta prie Pirmojo pasaulinio karo pėdsakų Marijampolės apylinkėse

Aurelija Baniulaitienė

Paminklą šventina
tėvas Nikolajus Murašovas

Lapkričio 11-ąją, Atminimo dieną, kai Europoje pagerbiamos visos įvairiuose pasaulio konfliktuose nuo Pirmojo pasaulinio karo žuvusios aukos, Vaitiškių kaime (Marijampolės sav., Liudvinavo sen.) buvo atidengtas paminklas Rusijos imperatoriškosios armijos kariams, žuvusiems Pirmajame pasauliniame kare (1914–1918 metais). Šių kapinių teritorija ir memorialinis paminklas pastatytas šiemet VšĮ „Karo paveldo institutas“ iniciatyva, finansuojant Rusijos Federacijos ambasadai Lietuvoje. Tvarkymo darbus atliko UAB „Vidara“.

Paminklo atidengimo renginyje padėtos gėlės ir vainikai, prisimintos karo pamokos žmonijai ir būtinybė saugoti atmintį vardan žmoniškumo. Apie tai kalbėjo Ministro Pirmininko patarėjas Vilius Kavaliauskas, krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje atstovas Denisas Golenko, Marijampolės evangelikų liuteronų bažnyčios klebonas kun. Vaidas Klesevičius. Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys ragino įsiklausyti į Popiežiaus Benedikto XVI Taikos konferencijoje Asyžiuje pasakytus žodžius, kuomet jis teigė: „Žvelgiant į tai, ką žmonijai atneša karai, norisi, kad taikingi būtų ne tik mūsų visų darbai, veiksmai ir sprendimai, bet ir mūsų mintys, ketinimai ir intencijos. Kiekviena religija Dievo vardu tegul skelbia pasaulyje teisingumą, atleidimą, gyvybę, meilę ir taiką“. Naująjį paminklą pašventino Kauno stačiatikių Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos kunigas tėvas Nikolajus Murašovas.

Kitais metais sukaks 100 metų nuo Pirmojo pasaulinio karo pradžios. Paminėti šią sukaktį rengiamasi daugelyje Europos šalių. Marijampolėje, „Europa Royale Marijampole“ konferencijų centre lapkričio 12–13 dienomis vyko tarptautinė konferencija iš ciklo „Pirmasis pasaulinis karas. Bendra istorija. Bendra atmintis“, kurios metu buvo gvildenami šimtmečio senumo istorijos puslapiai. Konferencijos, kuria siekta stiprinti daugiašalį bendradarbiavimą Pirmojo pasaulinio karo tyrinėjimo ir populiarinimo klausimais, organizatorius – VšĮ „Karo paveldo institutas“. Konferencijoje kalbėta apie tarptautinę humanitarinę teisę ir bendradarbiavimą Pirmojo pasaulinio karo metu, karo paminklų atsiradimo ir išsaugojimo darbus Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Kaliningrado srityje ir kitose vietovėse. Įvairių šalių istorijos specialistai, besidomintys Pirmojo pasaulinio karo paveldu, išsakė savo tyrinėjimų išvadas ir mintis. Konferencijoje dalyvavo atstovai ir iš kitų šalies savivaldybių, kuriose sėkmingai tvarkomos šio karo aukų kapavietės. Kauno ir Varėnos rajonų savivaldybių paminklotvarkos specialistai savo pranešimuose pristatė nuveiktus kapaviečių atstatymo darbus ir perspektyvą.

Pirmąją konferencijos dieną vyko to meto ordinų ir medalių iš asmeninių kolekcijų paroda, buvo eksponuojami karinių uniformų elementai, ginklai, buities rakandai, fotografijos.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija