2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Savitas menas ir atlikėjai

Benjaminas ŽULYS

Australijos šiuolaikinio meno
kūrėjos Patricijos Piccinini
iš silikono, odos ir plaukų
sukurtas darbas „Ilgai lauktas“

Kaunas. M. Žilinsko dailės galerijoje  tris dienas vyko tarptautinio šiuolaikinio meno renginio – bienalės „Unitekst“ – atidarymo ir meno kūrinių pristatymo iškilmės. Tai devintoji kaunietiškoji bienalės paroda, kurioje dalyvavo garbaus amžiaus, turintys nemažai kūrybinės patirties, ir jauni menininkai – ne vien Lietuvos atstovai, bet ir žinomi dailininkai iš viso pasaulio: iš Amerikos, Australijos, Izraelio, Rusijos, Latvijos, Kanados, Italijos, Kinijos, Japonijos. Visus juos vienijo noras savaip ir prasmingai išreikšti savo požiūrį į mus supantį pasaulį, žmones, reiškinius, jausmus.

Parodos kuratorė ir meno vadovė Virginija Vitkienė pabrėžė, kad Kauno bienalė yra vienas reikšmingiausių kultūrinių renginių ne vien Kaune, Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje. Įžanga buvo Karinos Bisch iš Prancūzijos kūrinių ekspozicija Kauno Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ (toks galerijos pavadinimas siejamas su tuo, kad čia prieš kurį laiką tai buvo VDU 101 auditorija, tad, siekiant išlaikyti autentiškumą, galerijai suteiktas toks pavadinimas).

O kas yra bienalė? Tai kas dveji metai rengiamos tarptautinės dailės parodos įvairiose pasaulio šalyse. Lietuviai čia irgi neatsilieka. „Unitekst“ (bienalės kūrėjų pasiūlytas naujas terminas) meno kūrinio savybė – siekimas apibendrinti skirtingas patirtis, atskleidžiant realybės ir fantazijos vizijas. Šią Kauno bienalės programą sudaro kelios svarbios grandys. Tai kviestųjų menininkų parodos, konkursinė paroda, jaunųjų menininkų projektai, lydinčiosios parodos ir projektai bei edukacinė programa. Parodos atidaryme V. Vitkienė pabrėžė, kad meno kalba yra universali, ją gali suprasti labai skirtingi, įvairių tautų žmonės, kurie šiaip jau tarpusavyje sunkiai susikalbėtų. Tarp bienalės dalyvių – Feliksas Jakubauskas, Aušra Kleizaitė iš Lietuvos, latviai Modris Tenisons, Armands Strazds, Horia Boboia iš JAV, Sadik Kvaish Alfrai iš Irako, kiti autoriai. O ypač didelio susidomėjimo susilaukė visame pasaulyje plačiai žinoma Australijos šiuolaikinio meno kūrėja Patricija Piccinini. Savo ekspoziciją ji pavadino „Nematoma saulė su mumis“. Ji – tarsi parodos žvaigždė, beje, renginyje dalyvavusi kaip kviestinė viešnia. Ji dirba su įvairiomis, skirtingomis medžiagomis. Savo kūryboje menininkė savitu stiliumi analizuoja genetikos, evoliucijos, šiuolaikinio humanizmo temas. Kūrėja priešinasi klonavimui, genų terapijai, modifikuotiems produktams, nevaldomai technologijų invazijai į gamtos ir žmonių gyvenimą. Jos darbai buvo eksponuojami garsiausiose pasaulio meno erdvėse Londone, Niujorke, Tokijuje, kitur, ji yra daugelio šiuolaikinio meno bienalių dalyvė Berlyne, Sidnėjuje, Liverpulyje, Venecijoje. O štai dabar ji su savo kūriniais Kaune. Prieš du dešimtmečius baigusi tapybos studijas, menininkė suvokė, kad savo idėjoms įgyvendinti vien turimų išraiškos priemonių neužtenka, ir pasuko fotografijos keliu, ėmėsi skulptūros. Jai svarbiausia – idėja, o tik po to – jos įgyvendinimo būdai, technologijos. Įdomu, kad kurti vaizdo projekcijas, instaliacijas, įvairių medžiagų skulptūras ji subūrė įvairių sričių žinovų komandą, kuri padeda įgyvendinti jos idėjas. Kaip sako pati menininkė, tie žmonės dirba nelengvai...

Įvairios programos Kauno bienalėje nuolat kinta. Tokia yra renginių strategija, bet pagrindine galima drąsiai laikyti konkursinę parodą, kurioje autoritetingų žiuri komisijos narių pastangomis išaiškinami geriausieji menininkų darbai. Šioje bienalėje geriausiais pripažinti penki autoriai – Silvija Giambrone (Italija), Audrius Janušonis, Violeta Laužonytė, Marija Marcelionytė-Paliukė (Lietuva), Chi Yu Liao (Taivanis).

Parodos organizatoriai džiaugiasi edukacine programa. Jos vadovė Vėjūnė Sudarytė bendradarbiauja su jaunaisiais menininkais, konkursinės ir lydinčiųjų parodų dalyviais, VDU menotyrininkais, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetu. Bienalės metu jaunimui ir kitiems meno mylėtojams buvo organizuojami susitikimai su dailės kūrėjais. Beje, muziejų salėse buvo vedamos ir fizikos, chemijos bei kitų dalykų pamokos. Parodos ir kiti renginiai vyko M. Žilinsko dailės muziejuje, Kauno paveikslų galerijoje, Kauno menininkų namuose, A. Žmuidzinavičiaus memorialiniame muziejuje, galerijose „Balta“, „101“.

Bienalė veiks iki kitų metų pradžios.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija