2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Per gimtadienį paminėta klebono tarnystės sukaktis

Gargždų klebonas kanauninkas
Jonas Paulauskas ir didysis
bažnyčios choras prie altoriaus

GARGŽDAI. Lapkričio 10-ąją, sekmadienį, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje po Mišių parapijiečiai su gimimo diena nuoširdžiai pasveikino savo kleboną kanauninką Joną Paulauską, kuriam tą dieną sukako 63 metai, bei su 25 metų klebono tarnystės šioje parapijoje sukaktimi. Per tą laiką jis čia nuveikė daug didelių darbų. Tą sekmadienį Sumos šv. Mišios buvo šiek tiek neįprastos. Didysis bažnyčios choras stovėjo ne prie vargonų, o šalia altoriaus. Šv. Mišias aukoti išėjo trys kunigai, lydimi gausaus patarnautojų, adoruotojų, ateitininkų būrio. Iškilmingoms šv. Mišioms vadovavo klebonas kan. J. Paulauskas. Prieš 25 metus paskirtas vadovauti Gargždų parapijai, jis pravėrė medinės bažnytėlės duris ir tapo naujosios bažnyčios, kurioje dabar meldžiamasi, statytoju. Iš 34 kunigystės metų 25 pašvęsti Gargždų parapijai, kiti – Vėžaičių, Mikoliškių, Jokūbavo tikintiesiems. Šv. Mišiose prasmingą pamokslą pasakęs klaipėdiškis kun. Romualdas Vėlavičius akcentavo, kokia svarbi kunigų ir parapijiečių bendrystė, pastarųjų palaikymas malda, dėmesiu, darbais. Po pamaldų pirmieji sveikinimo žodį tarė kunigai, dėkodami klebonui už tėvišką meilę, rūpestį, jautrumą, džiaugdamiesi, kad jis vėl kartu. Tuo metu su gėlėmis rankose ir gražiausiais sveikinimo žodžiais širdyse išsirikiavo jaunimas, parapijos visuomeninių organizacijų, seniūnijų bendruomenių atstovai, parapijiečiai, svečiai. Savo kuopos dvasios vadą kan. J. Paulauską giesmele pasveikino Gargždų kuopos ateitininkai. Didžiojo bažnyčios choro dalyviai šia ypatinga proga užrišo jubiliejinę juostą, giesme palinkėjo ilgiausių metų. Sveikindami kleboną kan. J. Paulauską su gimtadieniu ir sidabrine sukaktimi parapijiečiai akcentavo, kad čia prabėgo prasmingiausi jo gyvenimo metai. Į būtį kiekvieno žmogaus, prie kurio likimo jis prisilietė per vestuves, krikštynas, laidotuves ar kalėdojimą, įnešė ramybės, vilties. Dėkodamas parapijiečiams kan. J. Paulauskas pasakė: „Stengiausi daryti tai, ką Viešpats Dievas leido per Kunigystės sakramentą“.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Prisiminti kraštiečiai – kunigas ir savanoris

Prie kunigo Jono Paliūko tėvų –
Barboros ir Jono Paliūkų – kapo

PAĮSTRYS. Švč. Mergelės Marijos Globos bažnyčioje lapkričio 10 dieną švęsti tituliniai bažnyčios atlaidai. Sumos šv. Mišias aukojo Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vikaras kun. teol. lic. Vidmantas Bloškis. Po šv. Mišių ėjome į Paįstrio kapines ir padėjome gėlių, uždegėme žvakes ant Barboros ir Jono Paliūkų – prieš 100 metų gimusio kunigo Jono Paliūko MIC (1913 10 24–1942 05 24–1990 02 04) tėvų – kapo. Kun. Jonas Paliūkas gimė 1913 m. spalio 24 d. Varakiškių kaime, Paįstrio parapijoje, mirė 1990 m. vasario 4 d., palaidotas Tverų (Rietavo sav.) bažnyčios šventoriuje. Kunigo pagerbimą surengė Ūkininkių draugijos Paįstrio „Gabijos“ skyrius.


Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Paminėjo medžiotojų globėjo dieną

Grupė Šv. Huberto dienos
minėjimo dalyvių. Centre –
klebonas kun. Stasys Tamulionis

ANTAZAVĖ. Lapkričio 3 dieną, sekmadienį, Dievo Apvaizdos bažnyčia buvo papuošta neįprastai. Dingstį tam davė šią dieną minėta Šv. Huberto, medžiotojų globėjo, šventė. Todėl akį traukė priešais altorių išstatyti įspūdingi elnio ragai (medžiotojo Nerijaus Mierkio trofėjus) ir dvi dailios šeškų iškamšos (medžiotojo Mindaugo Prakopimo trofėjai). Kaip pasakojo vienas iš šios šventės organizatorių, aktyvus parapijietis Valentinas Dainys, švęsti medžiotojų globėjo dieną paskatino parapijos klebonas kun. Stasys Tamulionis. Džiugu, kad ir medžiotojų tą sekmadienį susirinko gana gausiai – ne tik iš Antazavės, bet ir iš Avilių, Imbrado bei kitų aplinkinių kaimų. Klebonas aukojo šv. Mišias už medžiotojus ir jų šeimas, laimino juos pačius, jų darbus ir laimikį. Pamoksle kunigas pabrėžė, jog svarbu teisingas santykis su Dievo kūrinija, gamta. Jis turi būti ne išnaudotojiškas, o tausojantis ir puoselėjantis.


Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Trys sukaktys

PERLOJA. Miestelyje vyko įspūdingas renginys, skirtas trims sukaktims paminėti – bažnyčios dekoro 70-mečiui, Perlojos Respublikos 95-osioms metinėms ir Perlojos Garbės piliečio, aktoriaus Tomo Vaisietos 80-mečio jubiliejui.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis bažnyčioje, kurias aukojo ir pamokslą sakė Perlojos parapijos klebonas kun. Ąžuolas Miliauskas. Pamokslą klebonas skyrė parapijos istorijai, pasiaukojantiems parapijiečiams, kad ir sunkiausiais momentais gebėjusiems kurti ir išsaugoti vertybes. Tai, ką šiandien turime, privalome perduoti ateinančioms kartoms. Šv. Mišių metu giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Varpilė“ (vadovė – Ramona Velžienė, koncertmeisterė – Laima Petruškevičienė, chormeisteris – Kęstutis Taraila).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija