2013 m. gruodžio 13 d.    
Nr. 45
(2069)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

19-ąjį kartą džiugino „Bildučiai“

Lina Kovalevskienė

IGNALINA. Kiekvieną rudenį čia skardena bildutiška dainelė, ir miestas prisipildo paslaptingos nuotaikos. Šiemet, spalio 26 dieną, vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Bildučiai“, pagrindiniai jo dalyviai – teatras „IKI“ ir režisierė Jolanta Narbutaitienė – šventę kūrė jau 19-ąjį kartą.

Festivalio atidaryme buvo pristatyti Ignaliną aplankę teatrai, į sceną pakviesti jų režisieriai. „Džiugu, kad festivalis vėl mums dovanos nepamirštamų akimirkų. Spektaklių temos tikrai šiuolaikiškos ir aktualios. Jauniesiems aktoriams, svečiams linkime kūrybinės sėkmės, gero pabuvimo Ignalinoje“, – sveikindamas svečius sakė Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis.

Teatrų režisieriams jis dovanojo savivaldybės suvenyrus, buvo pasveikinta ir šio festivalio įkūrėja bei siela – režisierė J. Narbutaitienė. Būtent jos energija bei pastangomis kiekvienais metais Ignalinos rudeninį dangų nušviečia ši puiki šventė.

Ignalinos kultūros ir sporto centro scenoje prisistatė vaikų ir jaunimo teatrai iš Alytaus, Joniškio, Rokiškio, Kretingos, Klaipėdos. Vaikų spektakliai žavėjo spalvomis, žaismingumu ir humoru, o vyresnieji ėmėsi sudėtingų temų: emigracijos, jaunimo užimtumo, meilės, tikėjimo, gyvybės išsaugojimo.

Alytaus „Drevininko“ mokyklos teatro studija parodė spektaklį „Voro vestuvės“ (režisieriai – Ieva Ivanauskaitė, Jonas Gaižauskas). Alytiškiai džiugino puikiais kostiumais ir išraiškingu judesiu scenoje, kūrė pasakišką nuotaiką – saulės ir šviesos pergalę prieš tamsius kėslus.

Joniškio kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Bendraamžiai“ dovanojo spektaklį „Paršiukų nuotykiai“ (režisierė – Ripskienė). Atrodytų, ką gi dar gali naujo papasakoti apie tris paršiukus, tačiau, pasirodo, istoriją kūrybiška vaizduotė piešia vis kitomis spalvomis: smagi muzika, dainelės, juokingi ir išraiškingi veikėjai. Jau vien ko verti buvo vilko ir lapės personažai! Joniškiečiai festivalyje dalyvavo pirmą kartą, tačiau pirmas blynas tikrai neprisvilo. Žiūrovams šis teatras tikrai įsiminė.

Klaipėdos jaunimo teatro studija „Aušra“ savo spektaklyje „Pasakojimas ne tik mergytėms“ suteikė progą smagiai pasijuokti iš pagrindinio personažo – profesoriaus Kažkažinaičio – keistenybių ir pasakojo, kas atsitinka, kai viena mergytė staiga užsimano nusikirpti gražias kasas ir susivelti plaukus. Kasų kelionėje – linksmi netikėtumai ir pokštai, ant suolelio naujienomis besidalinančių bobučių nuostaba ir apkalbos...

Alytaus Jotvingių gimnazijos teatro studija „Taškas“ pristatė muzikinį spektaklį „Kolumbo gimtadienis“. Ryškiaspalviais kostiumais, muzika ir dainomis perteiktos vieno šiukšlino kiemo vištų, kačių ir šunų aistros bei svajonės apie valdžią, garbę ir norą išgarsėti. Kulminacija – mažo viščiuko drąsa, naujos idėjos ir paprastos gyvenimo tiesos, kurias suvokus gyvenimas ir vėl pasidaro linksmas, o draugystė nugali visas ambicijas.

Didelio dėmesio sulaukė Rokiškio jaunimo teatras. Jo spektaklis „Emigrantai“ (režisierius – Justinas Krisiūnas) buvo rodytas pernai, o šiemet rokiškėnai dar labiau nustebino – pakvietė pasižiūrėti to paties pavadinimo vaidybinį filmą. Jame Rokiškio jaunimo teatro aktoriai vaidina kartu su žinomais profesionalais. Filme nagrinėjama skaudi priverstinės emigracijos tema, kuri atskleista per vienos šeimos istoriją: tėvai, prislėgti finansinių sunkumų, su dukromis išvyksta į Angliją. Du jauni mylintys žmonės išgyvena išsiskyrimo skausmą. Abu jie nori gyventi Lietuvoje, turi daug svajonių, planų... Po filmo peržiūros festivalio dalyviai ir žiūrovai galėjo pasikalbėti su filme vaidinusiais Rokiškio jaunimo teatro aktoriais ir režisieriumi Justinu Krisiūnu, pasakojusiu apie filmo kūrimą ir naujas idėjas. „Filmą suskurti beprotiškai brangu. Teko skolintis, daug ką parduoti. Ačiū aktoriams profesionalams, kurie sutiko vaidinti už dyką“, – pasakojo režisierius, dabar su teatro grupe dirbantis Vilniuje. Filmas ilgą laiką buvo ignoruotas, jo neįsileido sostinės kino salės, tačiau visgi atkaklumu pavyko prasimušti. Dabar jis žinomas ir sulaukęs pripažinimo, parodytas ne tik Vilniuje, bet ir daugelyje Lietuvos miestų. Šiuo metu, atslūgus vaidybinio filmo aistroms ir baigęs darbą televizijos seriale „Kriminalistai“, J. Krisiūnas ruošiasi filmuoti naują meninį vaidybinį filmą. Sakė, kad jame vaidins dauguma „Emigrantų“ jaunųjų aktorių ir nemažai profesionalų.

Kretingos vaikų ir jaunimo teatras-studija „Atžalynas“ 2002-aisiais pripažintas geriausiu Lietuvos vaikų teatru ir apdovanotas „Aukso paukšte“. Į festivalį jis atvežė naujausią savo spektaklį – dramą „Labas, rytojau“ – pagal rusų aktorės, dramaturgės Irinos Micheičevos pjesę (režisierė – Auksė Antulienė). Spektaklyje rodomi du pasauliai – čia, kur gyvename mes, ir ten, kur gyvena mūsų negimę vaikai. Daugiau dėmesio skiriama anam pasauliui, jo gyventojų mintims ir jausmams. Kas išgyvenama sužinojus, kad šiame pasaulyje tavęs jau nebeliko, kad moteris, turėjusi tapti tavo mama, pasidaro abortą. Vaidinime nėra didaktikos, tik subtiliai perteikti vaikų išgyvenimai, kurie tikrai sujaudina.

Festivalio šeimininkai – Ignalinos gimnazijos teatras „IKI“ – žiūrovus pradžiugino nauju spektakliu, drama „Namo“ (režisierė – Jolanta Narbutaitienė), kurioje nagrinėjamos skaudžios užribio žmonių problemos, parodomas pasaulio be Dievo beviltiškumas ir tikėjimo suteikiama viltis. Kažkur apleistame name glaudžiasi valkataujantys vaikai, nėščia mergina ir čia nuolat užklystantys nusikaltėlių gaujos atstovai. Nuolatinis alkis, svaigalai, paleistuvystės, keiksmai, didžiulis pyktis, nusivylimas – pagrindiniai šio tamsiojo pasaulio akcentai, o didžiausias jų – netikėjimas. Nors ne visos širdys dar pamiršusios, kas yra meilė, svajonė, tačiau mirtys, savižudybės veda į dar didesnį nusivylimą... Spektaklio pabaigoje pro tamsius debesis visgi prasišviečia dieviškojo pasaulio spindulėlis ir sužimba viltis. Vaidinant ignaliniečiams, salė buvo sausakimša, o spektaklio pabaigoje žiūrovai plojo atsistoję. Teatro aktoriai dėkojo režisierei J. Narbutaitienei ir džiaugėsi puikiu didelio kūrybinio darbo rezultatu.

Pertraukėlių metu organizatoriai pasiūlė įvairių žanrų muzikinę programą. Koncertavo Vidos Ksenzovienės vadovaujamas ansamblis „Pumpurėliai“ ir mažieji solistai – penkiamečiai Gabrielė Zabulytė, Aira Lukauskaitė ir Mantas Bendorius, – šauniai pasirodė Ignalinos gimnazijos dainininkai ir šokėjos. Publika audringai sutiko kylančią žvaigždutę ignalinietį Justą Blaževičių (Džei Džei). Kelis skirtingus numerius dovanojo svečiai iš Švenčionėlių – šiuolaikinių šokių kolektyvas „Šėlsma“ ir dainininkė Viltė Duksaitė iš Švenčionių. Linksmai prisistatė grupė „Saulės broliai“.

Festivalyje parodyti spektakliai buvo tikrai labai įdomūs, saviti ir stiprūs. Žavėjo ir vaidinančiųjų asmenybės, sugebėjimas įtikinti, perteikti kūrybinę mintį, ir režisierių išmonė, fantazija bei talentas. Kiekvienam kolektyvui įteiktos Ignalinos kultūros ir sporto centro padėkos, atminimo dovanos. Teatrų nariai linksminosi vakaronėje, smagiai bendravo.

Atnešę daug gražių emocijų, senų draugų susitikimų bei naujų pažinčių su pačiais geriausiais linkėjimais „Bildučiai“ atsisveikino iki kitų metų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija