2013 m. gruodžio 13 d.    
Nr. 45
(2069)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Marijonų gimnazijos atstovai Vokietijoje

Marijampoliečiai Kelne

Toliau vykstant Comenius projektui „European passport to Employability“, Marijampolės marijonų gimnazijos moksleivių ir mokytojų grupė aplankė Vokietijoje esantį Kelno miestą. Šis antrasis projekto susitikimas vyko lapkričio 27 – gruodžio 1 dienomis. Jame dalyvavo Airijos, Belgijos, Ispanijos moksleiviai ir mokytojai.

Vėlyvą lapkričio 27-osios vakarą gimnazistų grupė iš Marijampolės, lydima mokytojų D. Miliauskienės, I. Čeplikienės ir E. Avižienienės, atvyko į ketvirtąjį pagal dydį Vokietijos miestą Kelną. Ten šiltai ir džiaugsmingai buvo sutikta vokiečių grupės. Vėliau visi gimnazistai susipažino su savo būsimais draugais vokiečiais, kurių namuose gyveno viešnagės metu. Marijampolės gimnazijos moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su vokiečių gyvenimo būdu ir papročiais, tiesa, bendrauti sekėsi sunkokai, nes daugelis vokiečių nekalba angliškai, o ne visi mūsiškiai moka vokiškai. Ši aplinkybė davė papildomos motyvacijos mokytis įvairių užsienio kalbų.

Kitą dieną apsilankėmė „Erich Gutenberg Berufskolleg Köln“ mokykloje ir dalyvavome keliose pamokose. Mokykla didelė, gerai įrengta, erdvi. Pamokos šioje mokykloje vyksta kiek kitaip nei Lietuvoje: viena pamoka trunka tiek, kiek dvi mūsų mokyklos pamokos. Labai daug dėmesio skiriama kompiuterinei technikai. Mokykloje yra pora kabinetų, kuriuose laikomi senoviniai, šiuo metu jau nebegaminami kompiuteriai. Po pamokų projekto dalyviai susitiko su gide, kuri aprodė Kelną ir papasakojojo miesto istoriją, parodė įspūdingo aukščio Kelno katedrą, siekiančią net 157 metrus!

Lapkričio 28 dieną mokykloje vyko Kalėdinė mugė, kurioje kiekvienos šalies atstovai pardavinėjo savo pagamintus ir atsivežtus produktus, atspindindžius krašto tradicijas ir išskirtinumą. Marijonų gimnazijos moksleiviai pardavinėjo medų, megztus padėkliukus ir šlepetes, įvairių skonių šokoladus ir meduoliukus, įvairiausių formų muilus, atvirukus ir kalėdinius ženkliukus. Mugė vyko dvi valandas, tačiau jos praėjo nepastebimai, net nebuvo kada ilsėtis. Jei rytą visi mokėmės pardavinėti, kalbėdami vokiškai, tai vakare jau džiaugėmės savo sugebėjimais kažką pasakyti vokiškai. Mugės pabaigoje ant stalo beliko keli daiktai. Salei ištuštėjus, visi lietuviai susitiko su bendraamžiais vokiečiais, kurie vakare šiek tiek supažindino su miestu.

Atėjus savaitgaliui, prasidėjo laisvalaikio programa. Iš ryto aplankėme „Rautenstrauch-Joest-Museum“, kuriame pamatėme įvairių kultūrų rūbų, įrankių ar net ginklų. Nuvažiavome į batų fabriką „Ara“, ten susipažinome su batų gamyba, aplankėme atrakcionų parką „Phantasialand“, kuris yra lyginamas su „Heide park“ ir yra vienas iš aukščiausio lygio atrakcionų. Kelno atrakcionų parkas yra milžiniško ploto, jame yra daug ir įvairių atrakcionų bei mažų restoranų.

Paskutines valandas iki skrydžio į Lietuvą, linksmai praleidome su vokiečiais ir jų šeimomis. Dienos, kai turiningai leidome laiką, prabėgo labai greitai. Tačiau tai buvo puiki ir nepamirštama kelionė, kurios metu daug sužinojome apie šios šalies kultūrą ir tradicijas. Esame labai dėkingi mus globojusioms mokytojoms, kurios įdėjo labai daug pastangų ir laiko. Norime padėkoti Marijampolės savivaldybėi už suteiktą transportą sugrįžimui iš Vilniaus oro uosto.

Marijampolės marijonų gimnazijos informacija
Daivos Miliauskienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija