2013 m. gruodžio 20 d.    
Nr. 46
(2070)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Duris atvėrė atnaujintas kultūros centras

Rūta Averkienė

Kerpama simbolinė juostelė

Atnaujintas Varėnos kultūros
centro Merkinės filialas

Scenoje – Merkinės jaunimo
etnokultūros klubas „Kukumbalis“

MERKINĖ. Miestelio bendruomenė gavo didelę dovaną – metams besibaigiant duris atvėrė atnaujintas Varėnos kultūros centro Merkinės filialas. Šviesios, dailiai atnaujintos pastato erdvės kviečia turiningai ir jaukiai praleisti laisvalaikį dalyvaujant įvairiuose renginiuose, kurių, kaip žadėjo kultūros darbuotojai centro atidarymo metu, tikrai netrūks.

Merkinės kultūros centras – vienas iš septynių Merkinės miestelyje atnaujintų objektų, įgyvendinant projektą „Merkinės miestelio viešosios infrastruktūros plėtra“. Bendra projekto vertė – 4 498,7 tūkst. Lt, iš jų: Europos Sąjungos paramos lėšos – 3 789,9 tūkst. Lt, valstybės biudžeto lėšos – 334,4 tūkst. Lt, savivaldybės biudžeto lėšos – 374,4 tūkst. Lt. Projekto metu buvo atnaujinta Merkinės miestelio viešoji infrastruktūra bei modernizuoti viešieji Merkinės miestelio pastatai.

Projekto įgyvendinimo metu atnaujintas Merkinės kraštotyros ir genocido muziejus, atnaujinta poilsiavietės kairiajame Nemuno krante ir paplūdimio prie Merkinės tvenkinio infrastruktūra, prie poilsiavietės kairiajame Nemuno krante įrengtas privažiavimo kelias, sutvarkyta teritorija Seinų ir Bakšio gatvių sankryžoje šalia gausiai turistų lankomo Merkinės piliakalnio (įrengti laiptai ir automobilių stovėjimo aikštelė), įrengta automobilių stovėjimo aikštelė Nemunaičio gatvėje, pastatytas ir įrengtas naujas Merkinės viešasis tualetas.

Simbolinę juostelę atidarant Merkinės kultūros centrą perkirpo Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, administracijos direktorius Algis Miškinis, Plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Svetlana Griškevičienė, Merkinės seniūnijos seniūnas Gintautas Tebėra ir pastatą renovavusios UAB „Varėnos statyba“ generalinis direktorius Vytas Valentukevičius. Patalpas pašventino Merkinės dekanas kun. dr. Robertas Rumšas. Vėliau merkiniškiai ir svečiai sugužėjo į salę, kurioje vyko nuotaikingas koncertas. Įkurtuvių renginio dalyvius gražiomis dainomis pasveikino Merkinės ansamblio moterys.

Merkinės miestelio bendruomenę su įkurtuvėmis pasveikino, kultūros centrui dovanų įteikė Seimo nariai Gediminas Jakavonis ir Algis Kašėta.

Varėnos rajono meras V. Mikalauskas paminėjo, jog šio centro atidarymas – šventė ne tik Merkinės miesteliui, bet ir visam Varėnos kraštui. Rajono vadovas prisiminė, jog jo vadovavimo rajonui laikotarpiu šis centras atnaujinamas antrąkart. Pirmą kartą Merkinės kultūros centras rajono biudžeto lėšomis buvo atnaujintas ir atidarytas 2001 metais. Meras užsiminė, jog apie Merkinės miestelio infrastruktūros atnaujinimą pradėta svarstyti 2008 metais. Apie tai, ko Merkinei reikia, diskutavo ir siūlė patys miestelio bendruomenės nariai. Atnaujintose patalpose galės pasirodyti garsūs šalies muzikai, aktoriai, kiti menininkai.

Savivaldybės administracijos direktorius A. Miškinis sakė, jog atsinaujinusią, išgražėjusią Merkinę ne gėda parodyti ir miestelį gausiai lankantiems turistams bei svečiams. Mero pavaduotojas Alvydas Valeiša palinkėjo merkiniškiams būti aktyviais bendruomenės nariais ir dar labiau puoselėti savo kraštą. Kultūrinių renginių gausos bendruomenei linkėjo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtos rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius. Kalbėjo centrą atnaujinusios UAB „Varėnos statyba“ generalinis direktorius V. Valentukevičius.

Merkiniškė, Varėnos rajono savivaldybės tarybos narė Genoefa Černiauskienė dėkojo visiems, kurie prisidėjo prie Merkinės miestelio atnaujinimo projekto. Prasmingų renginių kultūros centro darbuotojoms linkėjo Merkinės kraštotyros ir genocido muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas. Atnaujintas muziejus lankytojus pakvies 2014 metų pradžioje.

Gražių šventinių renginių kultūros centro darbuotojams linkėjo kolegos iš Kibyšių, Panaros ir Vilkiautinio filialų.

Merkinės seniūnas G. Tebėra kalbėjo apie projekto, iš esmės pakeitusio Merkinės miestelį, vykdymą ir puikius rezultatus, kuriais džiaugiasi ne tik merkiniškiai, bet ir miestelio svečiai. Seniūnas bendruomenės vardu padėkojo savivaldybės vadovams bei šį projektą vykdžiusiems savivaldybės specialistams.

Už atnaujintas patalpas, nupirktus dailius baldus ir sukurtas puikias sąlygas kultūrinei veiklai dėkojo filialo direktorė Jurgita Česnulevičienė.

Gražius muzikinius sveikinimus šventinio renginio svečiams dovanojo ansamblis „Rasa“ iš Druskininkų, vadovaujamas Algimanto Padegimo, Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos Merkinės filialo mokiniai, vadovaujami Kęstučio Breidoko, Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“ bei Rita, Vytautas ir Algimantas Rokas Černiauskai.

Po renginio miestelio žmonės dar neskubėjo į namus – bendravo, apžiūrėjo centro fojė iškabintas nuotraukų ir piešinių parodas, kuriose eksponuojami jaunųjų merkiniškių kūriniai.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija