2013 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 47
(2071)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Paveldas

Kupiškio rajono dvarai

Aldona Ramanauskienė

Palėvenės Komarų dvaro šeimininkė
Nijolė Marija Milaknienė

Bogdano Komaro proanūkis
Egidijus prie patrankos

Dvariškiai

Kupiškio rajone dvejus metus buvo vykdomas projektas ,,Kupiškio dvarų romantika“. Jo tikslas – parodyti Lietuvos žmonėms Kupiškio rajono dvarus. Jų yra išlikę penki: Adomynės, Antašavos, Salamiesčio, Noriūnų ir Palėvenės Komarų. Šiuo projektu siekta sukurti turizmo maršrutą Kupiškio rajone. Projekto vertė – 56235,25 Lt, sumanytoja ir vadovė – Edita Žalnieriūnienė.

Paruoštos dvi gidės, sukurtas projekto logotipas, išleistas lankstinukas, pasiūti drabužiai dvariškiams, kurie padeda reprezentuoti dvarus, prie dvarų įrengti informaciniai stendai. Vasarą buvo surengtas parodomasis maršrutas, aplankyti visi penki dvarai.

Neseniai Žemutinės Palėvenės Komarų dvare vyko projekto baigiamasis renginys. Šiuo metu dvaro šeimininkė – Bogdano Komaro anūkė Nijolė Marija Milaknienė. Renginį vedė Vita Vadoklytė. Jo metu skambėjo muzika, savo išgyvenimus susigrąžinant dvarą – senelio nuosavybę – pasakojo ponia Nijolė. Neslėpė džiaugsmo, kad gali vaikščioti senelių, prosenelių išmintais takeliais. Visą dvarą atstatyti labai sudėtinga, tai kainuotų didelius pinigus, kurių Nijolės šeima neturi. Tačiau rankų nenuleidžia: atkovojo po žingsnį parką, suremontuota daug patalpų centriniame dvaro pastate, pakeistas stogas. Maloniai džiugina gėlynai, kurie puošia dvaro aplinką nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Paramos dvarui restauruoti iš niekur nesulaukta.

Ponia Nijolė dėkinga Kupiškio informaciniam centrui, kad parodė susidomėjimą dvaru ir suteikė pagalbą garsinant jį.

Dvare susirinkusius renginio svečius ir projekto rengėjus pasveikino Bogdano Komaro proanūkis Egidijus iš savo darbo patrankos iššautomis salvėmis. Buvo demonstruojami dvariškiams pasiūti rūbai, šventėje dalyvavo ir rūbų autoriai – vilniečiai Rūta ir Linas Lubai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija