2013 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 47
(2071)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Paveldas

Atgijo bažnyčios stogas

Gelvonų Švč. Mergelės Marijos
Apsilankymo bažnyčia

Gelvonai. Lapkričio pirmomis savaitėmis Širvintų rajone baigtas restauruoti Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios stogas. Gelvonų miestelyje esanti bažnyčia prieš restauravimo darbus buvo prastos būklės – dėl surūdijusios stogo dangos į maldos namų vidų jau sunkėsi vanduo. Tvarkomieji paveldosaugos darbai pradėti vykdyti 2012 metų gegužę. Nuo to laiko atlikti medinių bažnyčios stogo konstrukcijų restauravimo darbai, mediena padengta medžiagomis, saugančiomis nuo gaisro, graužikų, puvimą sukeliančių mikroorganizmų, pelėsių ir grybelių. Darbų metu restauruoti trys kryžiai, atlikti stogo skardinės dangos ir kitų fasado elementų apskardinimo darbai. Pakeista lietaus nuvedimo ir įrengta apsaugos nuo žaibo sistemos. Kultūros paveldo objekto restauravimo darbų vadovas – Zenas Kaminskas, darbų rangovas – UAB „Nivara“.

Gelvonų bažnyčia yra viena iš dvejų bažnyčių Kaišiadorių vyskupijoje, kurių tvarkymo darbai finansuojami iš Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje 2012 ir 2013 metų programos. Iš viso darbai šioje bažnyčioje kainavo 282 tūkst. litų, iš kurių beveik 280 tūkst. Lt skirti iš minėtos programos.

„Malonu, kad turėdami tokius sąlyginai nedidelius finansus atradome galimybių prisidėti prie Gelvonų bažnyčios stogo darbų. Kartu su parapijos tikinčiaisiais džiaugiamės, kad tuoj prasidėsiantį Jėzaus atėjimo į šį pasaulį laukimo laikotarpį pasitiksime saugioje ir tvarkingoje bažnyčioje“, – sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

XIX amžiaus pabaigoje grafo Pliaterio statyta Gelvonų bažnyčia – architekto Aleksejaus Polozovo kūrinys, pasižymintis istorizmo stilistika su neoklasicizmo ir neobaroko elementais. Bebokštė tašytų akmenų ir plytų mūro bažnyčia stovi 1642-aisiais metais iškilusios evangelikų reformatų koplyčios vietoje. Dabartiniai maldos namai pastatyti 1895-aisiais sudegusios koplyčios vietoje. Įdomu, kad XIX amžiaus mūrinėje koplyčioje įmūrytas akmuo su žmogaus pėdą primenančiu ženklu. Pasak vietos legendos, kitados tamsią naktį pro šalį ėjusi moteris išvydo ant akmens Dievo Motiną. Regėjimui išnykus, akmenyje likusi įspausta pėda.

Pagal Kultūros paveldo
departamento informaciją Širvintų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija