2013 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 47
(2071)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Gyvenimą mylinti Inesa

Gintarė Martinaitienė

Nuo vaikystės su muzika
ir gitara susidraugavusi Inesa be
jų neįsivaizduoja savo gyvenimo

Inesa Bagdanavičienė gitara
groja Zyplių dvaro kapeloje

Lukšietė Inesa Baganavičienė savo asmeninės šventės proga Zyplių dvare  neseniai pristatė dainų plokštelę „Mylintis žmogus“. Taip 35-ojo gimtadienio proga ji įteikė dovaną ne tik sau, bet ir artimiesiems. Nors moteris dažnai matoma įvairiuose renginiuose, yra veikli bei aktyvi bendruomenės narė, tačiau savo veiklos nesureikšmina ir tikina, kad geriau tegu ją vertina kiti.

Su muzika – nuo vaikystės

Muzika 35-erių sulaukusią Inesą lydi nuo vaikystės – tėtis dainuodavo ir grodavo gitara, kurią vėliau dukrai ir padovanojo. Tik Inesai gaila, kad jis taip ir neišgirdo jos dainų... Anksti mirė. Mamos brolis irgi skambino gitara, tad turėdama šį instrumentą Inesa daina po dainos ir pramoko groti. Pirmosios dainos gimė jau besimokant Lukšių V. Grybo vidurinėje mokykloje, nes rašydama eilėraščius Inesa vis mėgindavo jiems pritaikyti muziką. Vėliau dėl mokslų gitara liko nuošaly, ir tik darbas Lukšių miestelio bibliotekoje ją grąžino į muzikos pasaulį – radusi gražesnį eilėraštį bandydavo jį „įvynioti“ į muziką. Be to, Inesa dirbo ir Liepalotų mokykloje. Ten renginių metu prireikdavo muzikinių akordų. „Dabar gitara man labai svarbi ir visada prie manęs“, – mintimis dalijosi Inesa.

Svajoja apie dainų plokštelę

Nors Inesa turi minčių ateityje išleisti savo kūrybos dainų kompaktinę plokštelę, tačiau tą dieną pristatytoje skamba rajono literatų eilės, kurioms muziką sukūrė I. Bagdanavičienė. Paklausta, kodėl savo pirmąją plokštelę pavadino „Mylintis žmogus“ ir kokia šio pavadinimo prasmė, Inesa paaiškina, kad tai daugiaprasmis ir platus gyvenimą mylinčio žmogaus apibūdinimas. Tokia ji ir yra – besistengianti su visais sutarti, nesipykti, gražiai sugyventi ir, žinoma, mylėti gyvenimą. Jai patinka būti gamtoje, dirbti lauke. „Labai myliu savo aplinką prie namų – didžiulė teritorija, kurią kiekvieną dieną turiu apeiti, apžiūrėti“, – pasakoja Zypliuose su šeima įsikūrusi moteris. Visgi be gitaros ir muzikos ji neįsivaizduoja savo gyvenimo. Taip atsirado natūralus poreikis rinkti tekstus, žiūrėti, kuriems iš jų galima pritaikyti muziką. Ji pasakoja, kad dažnai būna įvairių prašymų sukurti vienam ar kitam tekstui muziką, tačiau tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. „Knygoje mano eilėraščiai galbūt būtų beverčiai, tačiau dainoje tekstas skamba visai kitaip“, – apie savo kūrybą kalbėjo moteris.

Įvertinta už veiklumą

Visgi jei ne Zyplių dvaro kapelos vadovas Remigijus Poderis, Inesa abejoja, ar kompaktinė plokštelė būtų išvydusi dienos šviesą. Be to, šiuo klausimu, kaip pati sako, ją vis paprovokuodavo ir Lukšių moterų klubo moterys, kurių palaikymą nuolat jaučia. „Pačiai net minčių nebūtų kilę“, – tikina pašnekovė. Todėl Remigijui ji dėkinga už paskatinimą, rūpestį, globą, akordeono improvizacijas. „Ir įrašė, ir klaidas taisė, ir patarė, ir apskritai, jei ne jis, tai nežinau...“ – kalbėjo I. Bagdanavičienė.

Nors Inesa yra Lukšių miestelio bibliotekininkė, o Lukšių gimnazijoje dėsto lietuvių kalbą, turi gitarisčių būrelį, dainuoja bei groja Zyplių dvaro kapeloje, priklauso Lukšių moterų klubui „Fedora“, o ir šiaip dažnai matoma kultūriniuose renginiuose, kuriuos papuošia savo dainomis, ir nemano, kad veiklos per daug. Ji pripažįsta, kad gyvenime yra kukli moteris, tačiau jos aktyvumą ne kartą yra pastebėję kiti. Prieš porą metų I. Bagdanavičienei buvo įteiktas „Aitvaro“ apdovanojimas, ji yra įvertinta ir „Žmogus yra didis“ statulėle Lukšiuose.

Gyvenime nieko nekeistų

Paklausta, ar atsigręžusi į prabėgusius 35 gyvenimo metus ką nors keistų, Inesa sako, kad ne, nes kiekvienas etapas, koks jis bebūtų, atnešė bei išmokė kažką naujo. Netgi buhalterinės apskaitos studijos Žemės ūkio universitete, kurios, atrodo, neturi nieko bendro su dabartine veikla, jai buvo prasmingos. Be to, išsipildė norai studijuoti lietuvių kalbą. „Dabar net nežinau, ką dar galėčiau veikti, nes savęs kitur neįsivaizduoju“, – sako Inesa. Ar ji laiminga? Žinoma, nes turi gražią šeimą, kūrybingus, sveikus bei gražius vaikus Arijaną ir Vilių. Be to, tikina jaučianti ir sutuoktinio Valentino palaikymą. Jis daug jėgų atiduoda sportui, darbui, o ji – menui bei kūrybai, tad netrukdydami vienas kitam, suprasdami ir palaikydami, džiaugiasi vienas kito pasiekimais, gyvenimu kartu ir šviesiomis spalvomis piešia rytojų.

Šakių rajonas
Vido Venslovaičio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija