2014 m. sausio 4 d.    
Nr. 1
(2072)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

2013 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai

Kultūros ministerijoje paskelbti šeši 2013 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. Premijos laureatais tapo: kino operatorius Jonas Gricius (už Lietuvos kino poetikos pagrindų sukūrimą, aukščiausią vizualinę kino kultūrą, už profesinę sąžinę); aktorius Donatas Banionis (už Juozo Miltinio teatro legendos tąsą šiuolaikiniame teatre ir kine); kompozitorius Faustas Latėnas (už Lietuvos teatro skambesį, už muziką, kaip visavertę teatrinio vyksmo dalyvę); kompozitorius Giedrius Antanas Kuprevičius (už plačią muzikinės raiškos gamą, nuo miuziklo iki operos ir baleto); rašytojas Vladas Braziūnas (už poetinius atradimus, gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką); aktorius Juozas Budraitis (už kūrybą, apimančią platų kultūros lauką, už novatorišką ir intelektualią aktorystę, atvėrusią langą į Lietuvą).

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, kuriai vadovauja istorikas Alfredas Bumblauskas, sudaro literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, teatrologė Irena Veisaitė ir kino režisierius Audrius Stonys.

„Šių premijų svarba yra ypatinga Lietuvos kultūrai. Kadangi kultūra dažnai yra neįvertinama, labai svarbu, kad bent atskiri kūrėjai, garsinantys Lietuvą, įkvepiantys savo pasekėjus kurti, būtų pastebėti ir įvertinti. Turiu pasidžiaugti, kad šalia premijos šįmet mes pasiekėme dar vieną džiugią permainą – Seime pasiekėme sprendimą, kad Nacionalinių premijų laureatai vėl turėtų galimybę gauti valstybinę pensiją“, - sakė spaudos konferencijoje kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Laureatai šįmet išrinkti iš daugiau kaip 40 kandidatų. Nors tarp laureatų šįmet nėra moterų, jos turi daugiau galimybių tapti Nacionalinės premijos laureate, nes pagal statistiką ja tampa kas ketvirta pristatyta moteris, o vyrai - tik kas šeštas. Mes turime tą spektrą asmenybių, kūrėjų, kurią visuomenė suranda. Kviečiame aktyviau dalyvauti šiame procese“, – sakė Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas prof. A. Bumblauskas.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104000 Lt.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija