2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Atminties Angelas

Renginio dalyviai prie Angelo
skulptūros Kėdainių miesto
Dotnuvos gatvės kapinėse

Kėdainiai. Kasmet vis atrandamos, prisimenamos vietos, kur guli už Lietuvos laisvę kovojusiųjų palaikai. Vienos jų pažymimos kryžiais, kitos paminkliniais akmenimis su ant jų išraižytomis datomis ir kovotojų vardais. Tai – šventos, atmintinos vietos, tarsi atskiri laisvės kovotojų Panteonai.

Baigiantis seniesiems metams Kėdainių miesto Dotnuvos gatvės kapinėse, kur eilutėmis susirikiavę kryželiai virš kapeliuose miegančių nežinomų kovotojų, kritusių už Lietuvos laisvę, iškilo keturių metrų medinis Angelas su užrašu: ,,Nežinomiems kovotojams, žuvusiems už Lietuvos laisvę“. Skulptūros iniciatorius yra kėdainietis Jonas Šleževičius. Jam talkino Politinių kalinių ir tremtinių Kėdainių skyrius. Šio sumanymo įgyvendinimą rėmė daug rėmėjų.

Skulptorius Julius Urbonavičius, kuris yra ne vienos šventųjų skulptūros Lietuvoje ir užsienyje autorius, ėmėsi Angelo. Iš pradžių buvo tartasi statyti medinį kryžių, galvota apie Pietą. Besvarstant kilo mintis, kad visus nužudytus pasiima ir veda į dangų angelas, todėl nuspręsta statyti Angelą.

Skulptūros atidengimo šventė prasidėjo šv. Mišiomis Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje. Po šv. Mišių maldininkai atėjo į Dotnuvos gatvės kapines, kur buvo atidengta Angelo skulptūra. Klebonas kun. Artūras Stanevičius skulptūrą pašventino. Visi sugiedojo „Marija, Marija...“ bei Lietuvos himną.

J. Šleževičius kalbėjo, kad Lietuvos istorinius įvykius reikia prisiminti ir juos įamžinti. Angelo lūpomis praeinantiems pro šalį kalbės istorinė atmintis. Dotnuvos gatvės kapinėse skaitau paminklinių akmenų užrašus su partizanų bei jų artimųjų pavardėmis. Čia šalia Kristaus ir parklupusio kario paminklo guli ir partizano Liudo Augo tėvai, kurie net nežinojo, kad kada nors bus atkasti jų sūnaus palaikai, kad išauš laisvės rytas. Tos gyvos istorinės pamokos labai svarbios yra mūsų jaunimui.

Genė SEREIKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija