2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kaip augo miestas

Parodos atidaryme (iš dešinės):
kraštotyros muziejaus direktorius
Arūnas Astramskas, miesto meras
Vitalijus Satkevičius ir
muziejininkas Donatas Pilkauskas

Parodos eksponatais aktyviai
domėjosi Kristaus Karaliaus Katedros
klebonas kun. Eugenijus Troickis

Panevėžys. Kraštotyros muziejus panevėžiečius pakvietė į parodos „Panevėžio urbanistikos raida 1918–1940 metais“ atidarymą. Renginys pradėtas „Tautiška giesme“. Sveikinimo žodį tarė miesto meras Vitalijus Satkevičius, kalbėjo Rytis Račkauskas – vienas iš Panevėžio Sąjūdžio grupės kūrėjų.

Apie parodą pasakojo geriausias miesto prieškario istorijos žinovas Donatas Pilkauskas. Muziejininkas priminė, jog 1923 metų gyventojų surašymo duomenimis, Panevėžyje nebuvo nė 20000 žmonių. Miestas buvo daugiatautis, nemažai gyveno žydų ir lenkų. Pagal dydį Panevėžys buvo ketvirtasis Lietuvos miestas. Pirmoji didesnė statyba buvo miesto pradinė mokykla. Iš gyvenamųjų namų architektūra išsiskyrė skulptoriaus Juozo Zikaro gyvenamasis namas, pastatytas 1924 metais. Sovietmečiu, vykdant statybas, jis buvo nugriautas. Trečiojo dešimtmečio pabaigoje buvo pastatytos žydų ir lenkų gimnazijos. Ketvirtajame dešimtmetyje akcentuojama mūrinė statyba su skardiniais stogais. Čia išsiskyrė gydytojo S. Mačiulio gyvenamasis namas (dabar jame – Panevežio apygardos prokuratūra). Gražiai atrodė kun. A. Kungio, daugiausia dirbusio Truskavoje, namas. 1940-aisiais jis buvo nacionalizuotas. Iškilo AB „Maistas“, „Muilas“ pastatai, nemažai darbų buvo atlikta statant Cukraus fabriką.

Parodos pagrindą sudaro kraštotyros muziejuje saugomos nuotraukos. Jų yra ir iš Lietuvos istorijos archyvo, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitė-Bitės viešosios bibliotekos, žydų Gaono muziejaus, Panevėžio vyskupijos kurijos archyvo, kelių kolekcininkų asmeninių rinkinių. Muziejaus direktorius Arūnas Astramskas parodos dailininkei Danguolei Gailiūnaitei, organizatorei Jūratei Gaidelienei, rengėjui Donatui Pilkauskui ir maketuotojai Astai Radvenskienei įteikė dovanėles.

Parodos atidaryme dalyvavo Kristaus Karaliaus Katedros klebonas kun. Eugenijus Troickis. Jis labai domėjosi eksponuojamomis nuotraukomis.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija