2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kraštiečių kūryba iš meilės savam kraštui

PAGĖGIAI. Neseniai savivaldybės viešoji biblioteka skaitytojus pakvietė į popietę „Iš meilės savam kraštui“, skirtą pagėgiškių kūrėjų Igno Inciaus ir Stasės Valužienės naujausių kūrybos darbų pristatymui visuomenei. Bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė džiaugėsi, kad kraštiečiai literatai ir menininkai nepaleidžia kūrybinio įkvėpimo mūzos, nesustoja kūrybiniuose ieškojimuose ir išbando save vis naujuose literatūrinio ir vizualinio meno žanruose. Geriausias to įrodymas – pristatyta tautodailininko, visuomenininko, vieno iš asociacijos „Pagėgių krašto liaudies meno draugija“ steigėjų Igno Inciaus fotografijos darbų paroda „Pagėgiai naktį“ ir sutikta trečioji poetės, prozininkės, pedagogės, Pagėgių krašto literatų sambūrio „Atidengsiu Tau žodį it širdį...“ ir Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narės Stasės Valužienės autorinė knyga „Sugrįžk, saulele! Vaikystės paveikslėliai“.

Fotografijos paroda „Pagėgiai naktį“ – antroji Pagėgių medžio drožybos darbais išgarsėjusio I. Inciaus fotografijos darbų paroda. Pirmoji paroda „Medžio drožiniai“ dienos šviesą išvydo 2012-aisiais ir buvo eksponuojama Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos filialuose. Parodos pristatymą I. Incius pradėjo demonstruodamas videofilmus, kuriuose, skambant Nedos Malūnavičiūtės, Kosto Smorigino, grupių „Aktorių trio“ ir „Poliarizuoti stiklai“ dainoms, atsispindėjo autoriaus užfiksuoti Pagėgių krašto vaizdai skirtingais metų laikais. Fotografas akcentavo, jog visos jo nuotraukos yra sukurtos pasitelkus vien tik fotoaparato blykstę, nenaudojant jokių kompiuterinių programų. I. Incius sakė, jog fotografuoti ėmėsi norėdamas įamžinti savo drožybos darbus. Taip gimė jo pirmoji fotografijos darbų paroda ir kilo tolimesnės idėjos darbams šioje meno srityje. Tautodailininkas dalį meninių fotografijų padovanojo Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai ir rašytojai S. Valužienei, dėkojo dukterėčioms Justinai ir Monikai Inciutėms už pagalbą kuriant savo fotografijos darbų pristatymą skaidrėse.

Rašytoja S. Valužienė stebina rašymo manieros universalumu, literatūros žanrų įvairove: prieš aštunerius metus (2005) pasirodė šios kūrėjos poezijos rinktinė vaikams „Atiteka upelis“, dar po ketverių (2009) – aforizmų knyga „Žodžiais į taikinį“, o 2013-aisiais – kūrinys vaikams „Sugrįžk, saulele! Vaikystės paveikslėliai“. Visuose S. Valužienės darbuose akcentuojamos vertybės – šeima, tarpusavio šiluma, tėvų ir vaikų bei senelių santykiai. Rašytojos kūryba pristatyta bibliotekose, mokyklose, literatų susitikimuose, poezijos šventėse ir kitur. Ir naujausiąja knyga nepataikaujama skaitytojui, lyg per padidinamąjį stiklą žvelgiama į gamtą, ją skaitant pajuntama nostalgija vaikystei.

Kalbėdama apie naujausią savo knygą „Sugrįžk, saulele! Vaikystės paveikslėliai“ S. Valužienė pasidžiaugė, kad kartu su ja popietėje dalyvavo vyras Petras, vaikai ir anūkai. Kūrinyje gvildenamos šiuo metu visuomenėje itin opios ir aktualios emigracijos problemos. Įžvalgus skaitytojas šioje knygoje nagrinėjamą temą gali įspėti įdėmiai pažiūrėjęs į jos viršelio ilustraciją. Čia pro medinės kaimo trobos langą atsiveria vaizdas į Londono Tauerio tiltą. Būtent į Jungtinės Karalystės sostinę gyventi ir dirbti vyksta dauguma lietuvių. Rašytoja vardijo šiandienos žmogaus problemas – skubėjimą, neatidumą vienas kitam, neįsiklausymą ne tik į kitą, bet ir į save...

Gausius renginio dalyvių klausimus lydėjo išmintingi rašytojos atsakymai, pamąstymai, patarimai. Ponia Stasė dėkojo knygos „Sugrįžk, saulele! Vaikystės paveikslėliai“ geradariams ir rėmėjams – Pagėgių savivaldybei bei Pagėgių bendruomenei, iliustratorei pagėgiškei mokytojai, poetei, dailininkei Linai Ambarcumian. Jausmingą vokalinį-instrumentinį koncertą susirinkusiesiems dovanojo Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos gimnazistės Viktorija Valužytė (Pagėgiai) ir Rasa Deveikytė (Švenčionėliai).

Sonata Vitkutė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija