2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Bendrystė Mamų mokyklėlėje

Mamų mokyklėlės lankytojos su savo
atžalomis. Autorės nuotrauka

Jau treji metai, kaip spalio–gruodžio mėnesiais Telšių dekanato šeimos centre įsikuria Mamų mokyklėlė. Pernai ji veikė antradienio vakarais. Tai – viena iš centro vykdomo projekto ,,Sveikatos paletė šeimai“, kurį remia Telšių rajono savivaldybė, įgyvendinanti specialiąją visuomenės sveikatos programą, veiklų.

Pernai į Mamų mokyklėlę susirinko mamos su vaikučiais iki dvejų metų, pirmaisiais metais mamos vaikučius dar tebesupo įsčiose, o pastaruosius dvejus metus vaikučiai ne tik aktyviai kartu su mamytėmis mankštinosi, bendravo, tačiau vis mieliau ir drąsiau žaidė bei mokėsi bendrauti su bendraamžiais. Užsiėmimų metu jau įprastos mankštos, pokalbiai-diskusijos aktualiais vaikų auklėjimo bei ugdymo klausimais. Šis mokyklėlės sezonas pats turtingiausias savo veiklomis, nes jos ,,auga“ ir įvairėja kartu su vaikučiais.

Spalio pabaigoje Telšių dekanato šeimos centre įvyko mamų ir vaikučių dailės pratybos ,,Su vaiku prie spalvų paletės“. Jas vedė dailininkė, keturių vaikučių mama Asta Šimkevičienė. Vadovė pakvietė pratybų dalyvius pažinti spalvas, su jomis susidraugauti, liečiant delniukais. Tai visiems suteikė tikro netikėto džiaugsmo. Susitikimo metu išbandyti įvairūs piešimo būdai (kūdikiams skirtais dažais, akvarele, pastelėmis), kuriuos dailininkė ne tik žaismingai pristatė, bet ir pabrėžė lytėjimo naudą, svarbą vaiko kalbos raidai ir apskritai ugdymui(si).

Lapkritį Mamų mokyklėlėje įvyko susitikimas su žurnalo mažyliams ,,Kutis“ autore-redaktore Ilona Bumblauskiene, kurio metu aptartos vaikučių ugdymo pasitelkiant spalvas, formas, bei turiningo tėvelių ir vaikučių bendro laiko, atliekant įvairias kūrybines užduotis, galimybės. Mamos ir vaikučiai dalyvavo užsiėmime ,,Su vaiku į garsų pasaulį“, kurio metu ilgametę darbo patirtį su pačiais mažiausiais turinti muzikos mokytoja Nijolė Činskienė dalinosi patirtimi ir atsakė į mamyčių klausimus.

Gruodis Mamų mokyklėlėje – atsisveikinimo laikas. Mokyklėlės dalyviai dar susitiko su panašaus amžiaus sūnų Adomą auginančia psichologe Lidija Stoniene, kuri atsakė į gausius mamų klausimus pačiomis įvairiausiomis temomis (nuo vaikų savarankiškumo ugdymo, reagavimo į įvairius įgeidžius iki prasmingų bausmių taikymo niuansų).

Atsisveikinimui su Mamų mokyklėle suorganizuotas atskiras susitikimas, kurio metu joje apsilankę trys nykštukai (jų vaidmenis įprasmino Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto Kultūrinės veiklos vadybos II kurso studentės Gintautė, Gintarė ir Inga, jų dėstytoja Alina Mišeikytė) uždavė daug klausimų apie ypatingą Didžiojo Laukimo laiką, Šv. Kūčių vakarą, stebėjo, ką vaikučiai yra išmokę, ir įteikė saldžias dovanėles.

Telšių dekanato šeimos centro vadovas Arūnas Daubaris projekto dalyviams įteikė padėkas už džiugias bendrystės akimirkas, dalyvaujant mamų ir vaikučių iki dvejų metų susitikimuose, linkėdamas tapti atsakingos tėvystės ambasadoriais Telšiuose.

Atsiliepimų anketose mamos pažymi tikinčios, kad atsisveikina tik iki pasimatymo, nes tiek joms, tiek vaikams tai – ypatingai svarbus laikas tiek asmeninio tobulėjimo, tiek tarpusavio bendrystės plėtojimo prasme.

Irena Daubarienė,
Mamų mokyklėlės koordinatorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija