2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Sausio 13-ąją prisimenu su liūdesiu ir džiaugsmu

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena – kiekvienam Lietuvos piliečiui yra svarbi ir garbinga istorinė data. Juk prieš dvidešimt trejus metus nedidelė, beginklė, tačiau dvasiškai be galo stipri lietuvių tauta tądien dar kartą įrodė savo vieningumą. Žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių drąsa ir ryžtu, net ir krauju įtvirtino Lietuvos laisvę. Šią datą prisimenu su liūdesiu ir džiaugsmu. Prieš mano akis prabėga visų šių metų akimirkos – kraštotyros būrelio „Gimtinė“ narių bei mokinių kasmetiniai projektai „Laisvės medžiai“, susitikimai su laisvės gynėjais, integruotos pamokos mokykloje, miesto bibliotekoje, Krašto muziejuje, „Laiškas Laisvei“, konkursai „Dainuojam Laisvei“, piešinių konkursai, bendri projektai su Kupiškio Povilo Matulionio progimnazija, parodos. Labiausiai mokiniams įsiminė 2011 m. sausio 12 d. išvyka Vilnių, prie Seimo rūmų. Čia jiems teko pajusti 1991-ųjų metų Sausio 13-osios dvasią. Visur degė žvakutės, buvo minios žmonių prie Seimo ir Seime, barikadų maišai, spygliuotos vielos, parodos, susitikimai su gyvais šių įvykių liudininkais – laisvės gynėjais. Mokinius sujaudino degantys laužai ir žvakučių liepsnelės delnuose, bei nuskriejantis per visą Vilnių laisvės dainos garsas. Grįžome į Pasvalį vidurnaktį, bet kupini neišdildomų įspūdžių.

Kasmet artėjant Laisvės gynėjų dienai mokiniai vis manęs klausinėdavo: „ar važiuosime į Seimą?“

Šiais metais irgi jaučiau svarbią pareigą prisiminti tą reikšmingą mūsų tautai datą. Su mokyklos psichologe Vilma Gaigalaite ir kraštotyros būreliu „Gimtinė“ šia tema parengėme trijų dalių parodą. Pirmoje dalyje patalpinome eilėraštukus apie laisvę, gimtinę, Trispalvę, Vytį, antroje – 1991 m. sausio 13 d. įvykių nuotraukas, trečioje – iškarpėme 14 raudonų širdelių ir uždegėme žvakutę. Tai mums visiems tarsi kuždėjo: „Atmintis gyva!“.

Ryte atėjau anksti į mokyklą, nors istorijos pamokos tik penktoji ir šeštoji. Juk reikia uždegti žvakutes languose. Dar padėjome žvakutes ant palangių koridoriuje. Visa mokykla pasipuošė degančių žvakelių jūra. Mokinių ir mokytojų lūpose nuaidėjo tautiška giesmė, prasidėjo integruotos pamokos.

Klasės lentoje užrašiau žodžius „Laisvė – Dievo dovana“, susimąsčiau, kaip mano mokiniai paaiškins šį užrašą. Nuskambėjus skambučiui iš ketvirtos pamokos, 8 b klasės mokiniai pradėjo rinktis į istorijos kabinetą. Daugumai mokinių buvo įdomu, ar bus rodomas filmas apie Sausio 13-ąją, ar atliksime kūrybinius darbus. Mane nustebino aštuntokė Aistė, kuri atėjo į istorijos pamoką, nešina dovanėle – lipduku „Laisvės liepsna“. Aistė pasakė: „aš jums dovanoju, nes vakar su tėveliu buvome Vilniuje, Laisvės dienos minėjime“.

Apsidžiaugiau, kad yra mūsų gimtinėje gražių pavyzdžių, kurie skatina meilę savo Tėvynei.

Su 8b, 10 klasių mokiniais dar žiūrėjome istorinę medžiagą apie 1991 m. sausio 13 d. įvykius, diskutavome, rašėme, piešėme, pristatėme parodą.

Šios dienos renginiai mūsų mieste baigėsi šv. Mišiomis Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Jas aukojo šios parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Homilijoje klebonas pasakė labai reikšmingus žodžius: ,,Laisvė – yra gėris. Senasis Testamentas daugybe pavyzdžių įrodo, jog tautos laisvė, gerovė ir tvarka bei harmonija jos gyvenime priklauso nuo tikėjimo ir moralės. Be Dievo ir Bažnyčios tikroji laisvė yra negalima“.

Vlada Čirvinskienė,
Pasvalio „Lėvens“ pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija