2014 m. vasario 14 d.    
Nr. 7
(2078)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Dialogas gyvenime ir tapyboje

Pagėgiai. Savivaldybės viešosios bibliotekos Suaugusiųjų skaitytojų aptarnavimo skyriuje eksponuojama jungtinė pagėgiškių, asociacijos „Pagėgių krašto liaudies meno draugija“ narių Irenos Ramanauskienės ir Irenos Jurgaitienės tapybos darbų paroda „Irena. Dialogas“. Pagėgių krašto žmonėms šios dailininkės gerai pažįstamos ir iš meninių darbų „braižo“ jau atpažįstamos. Šiai parodai savo darbus eksponuoti ne vieną dieną primygtinai ragino tautodailininkas, darbų iš medžio kūrėjas Ignas Incius. Tad, kad ilgai laukta paroda pagaliau eksponuojama, bibliotekos darbuotojos dėkoja ir p. Ignui ir dviem Irenoms.

Ireną Ramanauskienę ir Ireną Jurgaitienę sieja ne tik vardas, polinkis tapybai, parengta jungtinė dailės darbų ekspozicija, ne vieną dešimtmetį trunkantis kūrybinis darbas, bet jos turi ir kitų bendrų bruožų: abi gimė ir visą savo gyvenimą praleido Pagėgių krašte, čia mokėsi, ištekėjo, augino vaikus, abi piešia nuo pat ankstyvos vaikystės. Gyvenimas jas suvedė ir kūrybiniam dialogui. Abi juokaudamos priduria, kad įkvėpimo mūza šias kūrėjas aplanko vėlai vakare, kada jau nuveikti visi dienos darbai ir niekas neblaško dėmesio. Abi kaip širdžiai mieliausią tapybos žanrą įvardija portretų kūrimą, kadangi žmogaus vaizdavimas drobėje, jo išvaizdos ir charakterio bruožų atskleidimas yra labai įdomus procesas. Jei pasiekiamas realistiškas rezultatas, tai – ne tik stiprus išbandymas kiekvienam kūrėjui, bet ir malonumas, kurio jokiais žodžiais neapibūdinsi. Šioje Irenos Ramanauskienės ir Irenos Jurgaitienės darbų parodoje vyrauja peizažai, natiurmortai, šviesios spalvos ir švelnūs jų pustoniai, įžvelgiami gyvenimo realijų atspindžiai. Irenos Ramanauskienės tapyboje akcentuojamas vanduo, kaip gyvybės ir natūralios gyvenimo tėkmės simbolis, peizažuose ir natiurmortuose – tikroviškos spalvos, o portretuose atpažįstame vieną ar kitą pagėgiškį. Irenos Jurgaitienės kūryboje susilieja gamtos vaizdiniai, lietuvių tautosakos elementai ir fantazija. Autorės kūriniuose atsispindi gyvenimas, siekiama atskleisti žmogaus dvasinį kilimą, gamtos ir žmogaus būtį.

Abi kūrėjos savo darbus eksponuoja ne pirmą kartą. I. Ramanauskienė ne kartą dalyvavo jungtinėse Pagėgių krašto tautodailininkų parodose, jos darbas „Palumpių dvaras“ puikuojasi Bitėnuose, Martyno Jankaus muziejaus teritorijoje esančiame Paveikslų sode po atviru dangumi. Tapyba ant drobės – ne vienintelis šios kūrėjos meninis pomėgis. Kultūros centro, viešosios bibliotekos darbuotojai, pedagogai dažnai prašo I. Ramanauskienės pagalbos kuriant kompozicijas įvairių renginių proga, ruošdami miesto, derliaus ar kitų švenčių dekoracijas. Naujausias I. Ramanauskienės kūrybinis darbas, kuriuo turėjo progos džiaugtis ir gėrėtis pagėgiškiai ir miesto svečiai, – per 2013 metų Šv. Kalėdas Pagėgių miesto parke atidengta ir Pagėgių Šv. Kryžiaus bažnyčios klebono kun. Vytauto Gedvainio pašventinta prakartėlė.

Antrosios parodos autorės – I. Jurgaitienės – tapyba ne kartą pristatyta Pagėgiuose, Jurbarke ir Tauragėje vykusiose jungtinėse tautodailininkų darbų parodose, susilaukusiose palankių vertinimų.

Dvi Irenos, dvi pagėgiškės, savo darbais džiugina krašto žmones, ne vienas darbas puošia jų meną mėgstančių pagėgiškių interjerus, ne vienas yra iškeliavęs ir į svečias šalis. Šį kartą parodos autorės ir Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos bendruomenė kviečia dialogui žiūrovus, kviečia aplankyti Viešojoje bibliotekoje veikiančią kraštiečių tapybos darbų ekspoziciją ir ja pasigrožėti.

Savo nuomonę žiūrovas gali išsakyti atsiliepimų knygoje, o parodos organizatoriai linki tapytojoms malonių įkvėpimo valandų, naujų darbų, naujų parodų.

Pagėgių savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija