2014 m. vasario 21 d.    
Nr. 8
(2079)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Grožis bažnyčios prieglobstyje

Groja akordeonistai. Už jų – jaunųjų
dailininkų paveikslai šalia Prakartėlės

Jaunųjų dailininkų paveikslai
pakabinti šalia Prakartėlės
Rūtos Gedvilaitės nuotraukos

DUSETOS. Sausio 31-osios pavakarę Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišiomis prasidėjo renginys, skirtas užbaigti kalėdiniam laikotarpiui. Tai – Dusetų klebono kan. Stanislovo Krumpliausko idėja. Susipažinęs su dusetiškių meno kolektyvų gausumu ir galimybėmis, klebonas labai norėjo padaryti didelę, gražią šventę atsisveikinimui su Šv. Kalėdomis ne tik programos dalyviams, bet ir parapijiečiams – bažnyčios lankytojams, kurie gal ne visada turi laiko eiti į įvairius renginius, vykstančius kocertų salėse.

Dabar pats viduržiemis. Bažnyčioje šalta, todėl jau nuo ankstyvo ryto buvo įjungti galingi šildytuvai, kad vakare susirinkusiems būtų nors truputį šilčiau, nes programa numatyta ilga – daugelis meno kolektyvų panoro dalyvauti šiame kalėdinio periodo užbaigimo renginyje ir padovanoti šventę savo tėveliams, močiutėms ir kitiems parapijiečiams. Koncertas tęsėsi beveik dvi valandas.

Renginio režisierė – aktyvi meno kolektyvų narė, dusetiškė Margarita Simokaitytė. Renginį vedė turinti gražų balsą ir aiškią tartį Laima Gorpinič. Jos parinktas dvasingas tekstas suteikė šiam renginiui sakralumo ir todėl kiekvieno kolektyvo pasrodymas tauriai pritapo prie bažnyčios aplinkos, šventų paveikslų rimties, žmonių susikaupimo.

Netikėtai įspūdingai atrodė, staiga užgesus bažnyčioje šviesoms, visų programos dalyvių rankose suspindę mažyčiai šviesos žiburėliai. Paslaptingoje tamsoje dvasingai nuskambėjo Margaritos Simokaitytės ir Tado Grinevičiaus dueto atliekama giesmė.

Savo kūrinėlius apie Šv. Kalėdas paskaitė Angelė Brakniemė ir šių eilučių autorė. Porą dainų padainavo Meno mokyklos mergaičių ansamblis (vadovė – Dalia Deinienė); tarsi paukštelių giesmelės nuskambo mažųjų folklorinio ansambliuko „Sartukas“ dadyvių atliekamos dainelės (vadovė – Sigita Gudonienė), grojo akordeonistai, akordeonistų orkestrai (vadovas – Juozas Švedas ), dainą apie snaiges padainavo mergaičių ansamblis (vadovė – Eglė Kuzmienė). Įspūdingai, melodingai, padainavo moterų ansamblis „Svaja“ (vadovė – Janina Kaškauskienė), folklorinis ansamblis „Du sietai“ (vadovė – Sigita Gudonienė) į aukštybes skraidino aukštaitiškų sutartinių skambėjimą. Jausmingai giedojo, pritariant gitaros garsams mūsų nepakartojamas duetas – Margarita Simokaitytė ir Tadas Grinevičius. Kalėdinio periodo renginį užsibaigė bažnyčios choro sugiedota giesmė „Sveikas, Jėzau, gimusis“ ir kalėdinė kantata.

Atskirai dera paminėti renginio puošmeną – meno mokyklos vaikučių nupieštus paveikslėlius Šv. Kalėdų ir Trijų Karalių tematika. Visi šie paveikslai pakabinti Dievo stalo prieigose, šalia Prakartėlės. Net 19 jaunųjų dailininkų, paskatinti savo mokytojo Romualdo Pučeko, surengė nuostabią, spalvingą svo kūrinėlių parodėlę. Tuose 8–10 metų vaikučių pieštuose paveikslėliuose – ne tik džiaugsmingos spalvos, bet ir įdomus turinys: vienuose skraido angelai su trimitais, kitame – tvartelis, o šalia gulinčio mažutėlio Jėzulio stovi grėblys ir šakės, dar kitame – katinėlis, pakėlęs uodegytę. Gražiai atrodo ir tvartas, dengtas šiaudiniu stogu, ir marga karvytė, asiliukas ir ką tik gimęs kūdikėlis, sūpuojamas ant Motinos Marijos rankų. Spalvingi, spindinčiomis karūnomis pasidabinę Trys Karaliai – visi gražūs, kilnūs, pasirengę pasveikinti gimusį Kūdikėlį. Neįmanoma aprašyti visų vaizdelių – reikia pamatyti, pasigerėti ir pasidžiaugti, kad yra mokytojų, kurie skatina vaikučius ne tik kurti, bet ir gilintis į dvasinius dalykus.

Džiugu, kad vaikučiai, savo širdelėse pasėję meilės grūdelį gimusiam Kristui, mokėjo išreikšti šią meilę ir pagarbą savo rankelėmis nuostabiuose piešinėliuose ir pateikė mums gražią kalėdinę dovaną. Štai tie jaunieji dailininkai, kurių paveikslėliai kabo bažnyčioje: Goda Streikutė, Titas Streikus, Rokas Palskis, Povilas Antropikas, Emilis Merkys, Aura Kazlaitė, Akvilė Girčytė, Rokas Liepinaitis, Dainius Venclovas, Karolina Mačiulskaitė, Etilė Novatorovaitė, Gustė Žilytė, Ema Grigaitė, Viltė Razmanavičiutė, Povilas Klimka, Aistė Ambrozaitytė, Ugnė Ambrozaitytė, Gailė Gruzdaitė, Karolis Kuzma.

Klebonas Stanislovas padėkojo renginio dalyviams, apdovanojo dovanėlėmis ir palinkėjo visiems sėkmės moksle, darbuose ir gyvenime.

Marija VARENBERGIENĖ

Rūtos Gedvilaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija