2014 m. kovo 7 d.    
Nr. 10
(2081)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Patriotiškiausių knygų autoriai

Krašto apsaugos viceministras Antanas
Valys (dešinėje) ir Lietuvos leidėjų
asociacijos prezidentas Remigijus
Jokubauskas (kairėje) su 2013 metų
Patriotų premijų laimėtojais,
patriotinės mokslinės knygos „Balys
Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai. Lokio
rinktinės vado dienoraštis, laiškai,
manifestaciniai tekstai“ rengėjai

Andrius Tapinas vaikų ir jaunimo
knygos kategorijoje Patriotų premiją
laimėjo už knygą „Vilko valanda“

Agnė Žagrakalytė – geriausio
2013 metų patriotinio romano
suaugusiems „Eigulio duktė:
byla F117“ autorė

2013 metų patriotų
premija įvertintos knygos
Eugenijaus ŽYGAIČIO (KAM) nuotraukos

Agnė Žagrakalytė, Andrius Tapinas ir grupė istorikų – 2013 metų Patriotų premijų laimėtojai. Jiems krašto apsaugos viceministras Antanas Valys ir Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokubauskas vasario 20 dieną Vilniaus knygų mugėje įteikė nugalėtojų apdovanojimus.

„Gera knyga yra tas mokytojas, kuris pasiekia kiekvieno širdį. O krašto apsaugai labai svarbu, kad knyga žadintų mūsų patriotizmą – tiek vidinį žmogaus nusiteikimą, tiek viešą dialogą visuomenėje“, – laureatų apdovanojimo ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras.

„Redaguodama nuobodų ir, rodos, grafomanišką seniai mirusio giminaičio rankraštį, prisikasiau nuo Retų knygų ir rankraščių skyriaus archyvo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje iki KGB tardymo dokumentų. Bet už smulkmenišką archyvų paviešinimą man buvo svarbesni klausimai „kas atsitiko“ ir „kaip kam baigėsi“, – teigė Agnė Žagrakalytė, nugalėjusi geriausio 2013 metų patriotinio romano suaugusiems kategorijoje. Jaunajai poetei, eseistei ir literatūros kritikei apdovanojimas įteiktas už pirmąjį prozos kūrinį, spalvingą giminės sagą „Eigulio duktė: byla F117“ (leidykla „Tyto Alba“).

Vaikų ir jaunimo knygos kategorijoje Patriotų premiją laimėjęs A. Tapinas su knyga „Vilko valanda“ (leidykla „Alma littera“) įsitikinęs, kad knyga jungia skirtingas kartas. Autorius džiaugėsi Krašto apsaugos ministerijos įsteigta Patrioto premija ir pabrėžė, jog rašydamas knygą jos veikėjus modeliavo pagal Lietuvos kariuomenės karius. „Aš pats didžiuojuosi Lietuvos kariuomene ir kad gyvenu Lietuvoje, – atsiimdamas premiją sakė A. Tapinas.

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos leidėjų asociacija premiją už patriotinę mokslinę knygą „Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai. Lokio rinktinės vado dienoraštis, laiškai, manifestaciniai tekstai“ (išleido VšĮ „Tautos paveldo tyrimai“) skyrė grupei autorių – Klaudijui Druskiui, Rūtai Mozūraitei, Pauliui V. Subačiui ir idėjos autoriui Andriui Dručkui. Laimėtą 2,5 tūkst. litų premiją jie skirs dokumentams, kurie sudėti į knygą, restauruoti ir išlaikyti.

Šiemet konkurso dalyviai vertinimui buvo pateikę 41 įvairių žanrų knygą. Jos buvo išleistos 2013 metais. Premijai už patriotinę knygą vaikams buvo pateikta 12 knygų.

Anot ketvirtus metus knygų vertinimo komisijai vadovavusio literatūros eksperto Antano Gailiaus, dažnai komisijai būna itin sunku nuspręsti, ką išrinkti geriausiais autoriais, dėl to kyla karšti ginčai. „Tačiau šiemet mums buvo daug lengviau, nes visi komisijos nariai po vertinimų susirinko su tomis pačiomis antraštėmis galvose“, – šmaikštavo A. Gailius.

Patriotinės knygos konkursą nuo 2011 metų organizuoja Krašto apsaugos ministerija kartu su Lietuvos leidėjų asociacija. Šiuo konkursu siekiama skatinti Lietuvos ir užsienio autorius rašyti pilietiškumo ir patriotizmo tematika, skiepyti meilę ir ištikimybę savo šaliai.

Konkursui kviečiama pateikti grožinės, memuarinio pobūdžio, edukacinės, mokslo populiarinimo žanrų knygas, išleistas per paskutiniuosius vienerius kalendorinius metus Lietuvoje ir kitose šalyse.

Išsamiau apie knygą „Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai...“ priede „Už laisvę“ skaitykite interviu su vienu iš jos sudarytojų – Klaudijumi Driskiumi.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija