2014 m. kovo 14 d.    
Nr. 11
(2082)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Kronika

Kraštotyrininkai – kaip šeima

Jonas Juodelis (dešinėje) pasakoja,
kaip kaupė asmeninę biblioteką.
Kairėje – Draugijos valdybos
pirmininkas Tautvydas Kontrimavičius

Anykščiai. L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje vyko Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos narių sambūris. Čia, kur kaupiami kraštotyros veiklos rezultatai, susirinko kraštotyrininkai iš Panevėžio, Utenos, Kauno ir įvairių Anykščių krašto kampelių, pasakojo savo nuveiktus darbus ir kūrė ateities planus.


Kronika

Prisimintas poezijos kunigaikštis

Bronius VERTELKA

Seimo nario Povilo Urbšio rankose
gėlės, skirtos Petro Zablocko
našlei Valei Zablockienei,
viduryje – renginio vedėja,
poetė Elvyra Pažemeckaitė

PANEVĖŽYS. Vasario 14-ąją Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje buvo paminėtas poeto, pedagogo Petro Zablocko 100-asis gimtadienis. Minėjime dalyvavo jo žmona Valė Zablockienė, dukra Danguolė Zablockaitė ir jų artimieji.

Seimo narys Povilas Urbšys, gerai pažinojęs P. Zablocką, sakė, jog tai buvo tvirtos valios, labai inteligentiškas ir kuklus žmogus. Parlamentaras priminė, kad P. Zablockas buvo 1941 metų gruodį įkurtos Lietuvos Laisvės sąjungos narys, davė jai priesaiką.


Kronika

Filosofo susitikimas su kraštiečiais

Kovo 11-osios Nepriklausomybės
atkūrimo akto signataras
filosofas Bronius Genzelis
Trakų viešojoje bibliotekoje

TRAKAI. Viešojoje bibliotekoje vykęs susitikimas su filosofu, profesoriumi, Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataru Bronislovu Genzeliu buvo labai lauktas ir šiltas. Šiame krašte, Aukštadvaryje, gimęs mokslo, visuomenės veikėjas, aktyviai veikiantis ir šiandienos politikos ir visuomenės procesuose, yra viena iš legendinių asmenybių šiuolaikinėje Lietuvos istorijoje. Todėl šiame susitikime buvo kalbama ne tik apie jo neseniai išleistą knygą „Tautinės savimonės išlikimas ir brendimas Lietuvos okupacijos metais“, bet ir prisimintas autoriaus gyvenimo kelias, jo veikla istorinio lūžio, atkuriant šalies valstybingumą, metais. Savo mintimis ir apmąstymais dalijosi ne tik susitikimo svečias, neseniai paminėjęs savo 80-metį. Apie bendrą darbą Aukščiausiojoje Taryboje-Atkuriamajame Seime kalbėjo Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Romualdas Rudzys. Jis prisiminė ypatingas akimirkas, kurias vertino jau iš laiko patikrinto atstumo. Garsų kraštietį pasveikino rajono savivaldybės direktorius Renatas Dūdys ir įteikė jam rajono savivaldybės mero padėką už jo veiklą ir darbą Lietuvos labui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija