2014 m. kovo 14 d.    
Nr. 11
(2082)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate

Prasmingas minėjimas

Roneta Rožėnaitė ir Viktorija
Survilaitė prie 8 b
klasės mokinių darbų

PASVALYS. Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją – pasvaliečiai rinkosi į Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčią. Dauguma buvo pasipuošę trispalve simbolika: vėliavėlėmis, šalikais, kepurėmis, širdelėmis ar gėlytėmis atlapuose, bet visi – su tikėjimu ir malda. Pasvalio jaunieji šauliai su vadovu Algiu Kalvėnu kariškai pasitempę išsirikiavo prie savo vėlavos bažnyčioje. Šv. Mišias už Lietuvos valstybę aukojo Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Jis homilijoje kalbėjo, kad per Šventąjį Raštą Jėzus aiškiai, gyvai kalba mums apie įstatymo vykdymą, apie Dievo žodžio ir Jo mokymo svarbą. Kristaus Evangelija – Geroji Naujiena mums, žemės keleiviams. Ji kuria ateitį. Apie vertybėmis pagrįstą laisvę, ateities Lietuvą mąstė net ir tie 20 vyrų, tarp jų ir kraštietis Jonas Vileišis, prieš 96 metus pasirašiusių Vasario 16-osios aktą. Šie kilnūs valstybės vyrai, nepaisydami tautybės, religinių įsitikinimų, vieningai pasisakė už valstybingumą, demokratiją, savarankiškumą, nepriklausomybę, vienybę, laisvą tautos kūrybą, gyvenimą kuriant Lietuvos ateitį. Jie paliko mums testamentą – garbingai gyventi ir dirbti vardan savo tėvynės Lietuvos. Klebonas apgailestavo, kad šiandieninėje aplinkoje yra dar daug kliūčių: nesantaika tarp žmonių, skurdas, pažeminimas, smurtas. Tai trukdo siekti vienybės šeimoje, tautoje, valstybėje. Klebonas Albertas ragino siekiant tobulesnės ateities daugiau rūpintis savo šeimų dvasine stiprybe, jose puoselėti krikščioniškas vertybes. Po šv. Mišių rinktasi į miesto aikštę. Čia vyko kiti renginiai. Skambėjo dainos apie tėvynę, laisvę, draugystę. Buvo galima paragauti kareiviškos košės. Pagrindinis šventės akcentas, kai visi susirinkusieji laikė savo rankose Pasvalio „Lėvens“ mokyklos bendruomenės pagamintą Trispalvę, sukurtą 2009–2011 metais (tuo metu mokyklai vadovavo direktorius Danis Vaišnoras). Jos ilgis – apie 75 metrai. Per kūrybiškumą, vieningumą bei nuoširdumą bendruomenė siekė skleisti meilę savo gimtinei Lietuvai. Trispalvė įvairi švenčių proga buvo išskleista šešis kartus.

Prasmingi renginiai vyko ir mokykloje. 8 b klasės mokiniai nutarė atlikti kūrybinius darbus tema „XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pradžios Lietuvos ir Pasvalio krašto iškilios asmenybės“. Mokytoja išvardino asmenybes, surašė jas ant lapelių. Aštuntokai burtų keliu išsitraukė lapelius su asmenybių vardais ir pavardėmis. Jie turėjo apie tą asmenybę susirasti medžiagos vadovėliuose, bibliotekoje, internete. Reikėjo ją kūrybiškai bei meniškai pateikti ant didelio standartinio lapo. Mokiniai, suskirstyti poromis, plušėjo visą savaitę. Į pagalbą atėjusi mokytoja padėjo surasti papildomos medžiagos. Pagaliau istorijos kabinete išsirikiavo aštuntokų darbų galerija. Į mus žvelgė iškilios Lietuvos bei Pasvalio krašto asmenybės – Jonas Basanavičius (1851–1927), Vincas Kudirka (1858–1899), prel. Jonas Mačiulis-Maironis (1862–1932), Jonas Biliūnas (1879–1907), Petras Vileišis (1851–1926), Jonas Vileišis (1872–1942), Gabrielė Petkevičaitė-Bitė (1861–1943), Kazys Gumbelevičius (1859–1941), kun. Antanas Vienažindys (1841–1892), arkiv. Juozapas Jonas Skvireckas (1873–1959). Paskui visi darbai buvo aptarti ir įvertinti. Vertintojai buvo patys mokiniai bei mokyklos psichologė Vilma Gaigalaitė. Mokinių darbai šventiškai papuošė parodą prie istorijos kabineto ir mokytojų kambario. Šią parodą papildė dešimtokų kūrybiniai darbai – afišos, kviečiančios į Vasario 16-osios šventę, bei V. Gaigalaitės išradingi darbai, papuošti tautine simbolika. Parengę parodą, 8 b klasės mokiniai karpė ir spalvino trispalves širdeles, jose įrašė daug prasmingų žodžių apie šeimą, Pasvalį, gimtinę, Lietuvą. Roneta Rožėnaitė, Viktorija Survilaitė dar ilgai triūsė ir gražino parodos sieną trispalvėmis širdelėmis, kurios vaizdavo saulutės spindulėlius bei šventinį trispalvių lietų. Mergaitės parengė vaizdingą parodos pristatymą, gitara joms pritarė mokyklos psichologė.

Šios šventės proga aplankytos kapinės Petro Avižonio gatvėje. Jos saugo to meto dvasią bei istorijos faktus. Buvo uždegtos žvakutės, malda ir tylos minute pagerbtas krašto šviesuolio Alberto Janušonio atminimas. Sugrįžus į mokyklą istorijos kabinete dar ilgai šnekučiuotasi, vaišintasi obuoliais, džiaugtasi savo darbais.

Vlada Čirvinskienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija