2014 m. kovo 14 d.    
Nr. 11
(2082)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Šv. Kazimiero šventė

Jaunieji maldininkai Vėžaičių
Šv. Kazimiero bažnyčioje

Kalba Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ

Eucharistinė Šv . Kazimiero
atlaidų procesija Vėžaičiuose

VĖŽAIČIAI. Kovo 4 dieną Lietuva šventė savo dangiškojo globėjo šventojo karalaičio Kazimiero šventę. Maldininkai iš Telšių vyskupijos tą dieną rinkosi į diecezinę Vėžaičių Šv. Kazimiero šventovę, kur vyko Šv. Kazimiero atlaidai. Vėžaičių Šv. Kazimiero bažnyčia – seniausia Šv. Kazimiero šventovė Vakarų Lietuvoje, pastatyta 1784 metais, minit 300-ąsias šv. Kazimiero mirties metines. Šiemet sukanka 530 metų nuo karalaičio Kazimiero gimimo dangui dienos ir 230 metų nuo Vėžaičių Šv. Kazimiero bažnyčios pastatymo.

Šioje bažnyčioje 11 val. buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Telšių vyskupo augzaliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM ir būrelis Telšių vyskupijos kunigų. Šv. Mišių metu prie altoriaus patarnavo 3 diakonai, dalyvavo visi Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai. Šv. Mišių ir eucharistinės procesijos metu giedojo Vėžaičių Šventovės sumos choras. Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupas J. Boruta SJ pasveikino visus susirinkusius maldininkus, o ypač jaunimą, ir džiaugėsi, kad pilnutėlė maldininkų šventovė liudija apie tikrųjų vertybių svarbą šių dienų pasaulyje. Ganytojas kvietė nuoširdžiam ryšiui su Dievu, su eucharistiniu Jėzumi ir Dievo Motina Marija, nes tokio gilaus ir glaudaus ryšio pavyzdys būtent ir yra šv. Kazimieras. Pamoksle Telšių vyskupas J. Boruta SJ, remdamasis garsiu istoriku kun. prof. Pauliumi Rabikausku SJ, pristatė šv. karalaitį Kazimierą, kalbėjo apie jį kaip apie puikų politiką, sugebantį tvarkyti sudėtingus karalystės ir LDK reikalus, priminė, jog jis ypač mylėjo ir šelpė vargšus, pasižymėjo giliu nuoširdžiu pamaldumu, nes, jo amžininkų liudijimu, dažnai buvo randamas besimeldžiantis net prie užrakintų bažnyčių durų. Šiandien šv. Kazimieras iš naujo tampa pavyzdžiu, kaip mes turime gyventi, kokias vertybes puoselėti, į ką orientuotis, kad nugyventume gražų, šventą, skaistų gyvenimą. Vyskupas priminė, kaip šv. Kazimieras pagelbėjo lietuviams, kovojantiems su priešais, kai jie patyrė šio šventojo pagalbą, persikėlė per Dauguvos upę ir laimėjo kovą. Pamokslininkas priminė, jog šių dienų įvykiai Ukrainoje, kuri kažkada priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, rodo grėsmės realumą ir mūsų tautos laisvei, todėl kvietė melsti šv. Kazimiero užtarimo, kad jis globotų mūsų tėvynę Lietuvą, joje gyvenančius žmones.

Po šv. Mišių Vėžaičių miestelio gatvėmis vyko eucharistinė procesija, o sugrįžus į šventovę visi buvo palaiminti Švč. Sakramentu. Po iškilmingų pamaldų į jaunimą kreipėsi Telšių vyskupo augziliaras vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Jis džiaugėsi jaunimo dalyvavimu šv. Mišiose ir palinkėjo visiems gražios ir prasmingos Gavėnios bei gražios tą dieną vykusios Užgavėnių šventės. Paskui visiems pamaldų dalyviams padėkos žodį tarė Telšių vyskupijos jaunimo centro direktorius, Vėžaičių parapijos klebonas kun. Viktoras Daujotis.

Tikintieji buvo palaiminti šventovėje saugoma, šviesios atminties arkivyskupo Jono Bulaičio padovanota šv. Kazimiero relikvija, kurią galėjo pagerbti pabučiuodami.

Telšių vyskupijos diecezinėje Šv. Kazimiero bažnyčioje tikintieji, o ypač jaunimas, kviečiami rinktis į Šv. Kazimiero šventę dukart per metus – kovo 4 ir rugpjūčio 26 dienomis, o piligrimai kviečiami atvykti pavieniui arba grupėmis per visus metus.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Klier. Edvino BRUŽO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija