2014 m. kovo 14 d.    
Nr. 11
(2082)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Dėl karo kurstymo Rusijos televizijos kanalais

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) susirūpino, kad dalį Lietuvos gyventojų informacija apie įvykius Ukrainoje pasiekia iš Rusijos televizijos kanalų. Keliama idėja regionuose, kuriuose mažai kalbama lietuviškai, laidas titruoti lenkų, rusų ar anglų kalbomis. Tokią idėją praėjusią savaitę vykusiame posėdyje iškėlė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas, pastebėjęs, kad lietuviškai nesuprantantys žmonės nežiūri lietuviškų kanalų ir visą informaciją apie įvykius Ukrainoje gauna iš Rusijos transliuotojų. LRTK narys Kęstutis Petrauskis paaiškino, kad šią paslaugą televizijos gali suteikti, tai iš principo nėra sudėtinga, bet papildomai kainuoja. Jo nuomone, reikėtų ieškoti galimybių kompensuoti dėl titravimo televizijų patiriamas išlaidas. Komisijos nuomone, dalyje šių kanalų buvo sistemingai ir nuosekliai pateisinama Rusijos kariuomenės invazija į suverenios valstybės – Ukrainos teritoriją.

Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnyje įtvirtintas vienareikšmiškas draudimas skleisti informaciją, kuria kurstomas karas, smurtas ar neapykanta, tyčiojamasi, niekinama, kurstoma diskriminacija, raginama susidoroti su žmonių grupe. Taip pat draudžiama platinti dezinformaciją.

Kruopščiai įvertinusi minėtų laidų turinį, komisija vienbalsiai nusprendė kreiptis į Žurnalistų etikos inspektorių įvertinti, ar kabelinėse televizijose rodytose Rusijos televizijų laidose nebuvo draudžiamos platinti informacijos. Komisija paragino visus Lietuvoje veikiančius viešosios informacijos platintojus, o ypač retransliuojančius kitų šalių programas, atidžiai vertinti programų turinį, kuriuo gali būti platinama dezinformacija ir kurstomas karas. Už tokios informacijos platinimą yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė. Komisija taip pat atkreipė užsienio programų retransliuotojų dėmesį, jog pagal Visuomenės informavimo įstatymą jie privalo užtikrinti, kad viešoji informacija visuomenės informavimo priemonėse būtų pateikiama teisingai, tiksliai ir nešališkai. Vartotojams privalo būti užtikrinta patikimų ir nešališkų informacijos šaltinių įvairovė, taip pat ir rusų kalba.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį LRTK kreipėsi į Generalinę prokuratūrą įvertinti, ar Lietuvos kabelinėse televizijose rodytose Rusijos televizijų laidose, kuriose buvo sistemingai pateisinama Rusijos invazija į Ukrainą, nebuvo padarytos Baudžiamojo kodekso numatytos draudžiamos veikos. Į komisijos akiratį pateko Rusijos televizijos programos PBK Lithuania laida „Laikas“ bei RTR Planeta laida „Savaitės žinios“. Komisijos nuomone, dalyje šių laidų buvo sistemingai ir nuosekliai pateisinama Rusijos kariuomenės invazija į suverenios valstybės – Ukrainos teritoriją, kurstomas karas, neapykanta, skleidžiama dezinformacija. Jeigu bus nustatyti pažeidimai, bus prašoma imtis visų būtinų veiksmų, kad draudžiama veikla būtų nutraukta.

Rusijos žiniasklaidos informacija – informacinio puolimo prieš Lietuvą sudėtinė dalis. VSD pranešime teigiama: „Valstybės saugumo departamentas paprastai nekomentuoja užsienio (ypač Rusijos) žiniasklaidoje pasirodančios informacijos.  Tačiau tiems, kurie seka pastarųjų savaičių įvykius, akivaizdu, kad, Rusijos televizijos laida tėra prieš Lietuvą ir jos institucijas vykdomo informacinio puolimo sudėtinė dalis“.

Į šį informacinį karą buvo įtraukta ir Lietuva. Rusijos „Pirmasis kanalas“ parodė siužetą apie „slaptą bazę, kurioje esą buvo rengiami „Maidano kovotojai“. Ši bazė neva yra Lietuvoje, Trakuose, „Mano Tėvo gatvėje“. Šis giluminis absurdas buvo pateiktas rimtu veidu ir tapo dar viena plyta į monumentalios naujosios Rusijos propagandos sieną. Tiesa, Lietuvos žurnalistai netruko išsiaiškinti, kad „Mano Tėvo gatvė“ iš tikrųjų yra vienoje iš kaimo turizmo sodybų Trakuose, o Rusijos televizijos filmavimo grupė lankėsi joje 2012 metų pradžioje, kai niekas negalėjo net numanyti dabartinių įvykių Ukrainoje. Tačiau nėra abejonių, kad dauguma Rusijos televizijos žiūrovų lengvai prarijo žurnalistinę antį apie mitinę „spalvotųjų revoliucijų kalvę“ Lietuvoje. Nuo seno žinoma, kad geriausias ginklas prieš propagandą yra tiesa. Neatsitiktinai Kryme blokuotų, bet savo priesaikai išlikusių ištikimų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai pirmiausiai kviečia atvykti prie užgrobiamų objektų žurnalistus. Pastebėta, jog okupacinius veiksmus vykdantys Rusijos kariai labiausiai bijo viešumo. Matyt, kaip ir visi, kas daro nešvarius darbus...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija