2014 m. kovo 21 d.    
Nr. 12
(2083)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

20-ąjį kartą plasnojo „Gervė“

VISAGINAS. Kovo 10–11 dienomis Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga mieste 20-ąjį kartą tarptautinis šokių festivalis „Gervė“ suplasnojo savo sidabriniais sparnais ir atnešė miestui gražią ir spalvingą šokio šventę. Kultūros centro „Banga“ salė tradiciškai priėmė šimtus dalyvių ir žiūrovų. XX festivalyje dalyvavo svečiai iš Lyksnos (Latvija), Verchniadzvinsko (Baltarusija), Zambruvo (Lenkija), Panevėžio, Nemenčinės, Švenčionių ir Visagino miestų. Festivalį atidarė Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė ir turiningas Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio „Nemunas“ koncertas, kuriame žiūrovams ir Lietuvai buvo dovanojami ne tik šokiai, bet ir gyva, tradicinė muzika bei dainos.

Šokėjai vos tilpo į dviem grakščiomis gervėmis papuoštą sceną, kurioje poros sukosi dvi dienas. Pirmąją dieną atidarymo koncerto vedėjai papasakojo atvykusiems festivalio dalyviams gražią ir įkvepiančią istoriją apie Visagino ežero pavadinimo kilmę. Girdi, seniai seniai Lietuvą užplūdo kryžiuočiai ir ėmė negailestingai žudyti čionykščius žmones, degino ištisus kaimus, o vietinis kunigaikštis su kariauna stojo ginti savo krašto. Priešų buvo labai daug, krašto gynėjai žuvo vienas po kito, ir tada viena mergina griebė kardą ir drąsiai puolė priešą. Tai įkvėpė kovotojus, jie narsiai kovėsi, bet narsiausia buvo toji mergina. Kryžiuočiai ėmė trauktis, regis, jau sužibo pergalės viltis, tik staiga ant ežero kranto narsiąją merginą pakirto klastinga strėlė. Mergina pavirto sidabrine gerve ir išnyko debesyse. Žmonės jai davė Visa ginančios vardą, o ežeras, prie kurio žuvo narsioji mergelė, jos garbei buvo pavadintas Visaginu. Antrąją dieną legendų įkvėpti šokėjai dalyvavo dviejuose – liaudies šokių ir šiuolaikinių šokių – koncertuose.

Šiais metais vienas svarbesnių festivalio elementų buvo dėmesys dalyviams. Dažnai kolektyvai ir jų vadovai susitinka tik pertraukėlių tarp pasirodymų metu, o po koncerto skuba išvykti nepasidaliję nei patirtimi, nei pasiekimais ar sunkumais. Festivalio „Gervė“ organizatorius – Visagino kultūros centras – atsiliepdamas į dalyvių prašymus, paruošė festivalio darbotvarkę taip, kad vaikai ir jaunimas galėtų pabendrauti ir užmegzti naujus ryšius kūrybinių dirbtuvių metu, kur jie lipdė, rišo, piešė ir klijavo, o kolektyvų vadovai turėtų laiko aptarti renginį, pabendrauti, pasidalyti idėjomis. Po festivalio kiekvienam kolektyvui buvo įteikta simbolinė gervė, kad ir kitais metais ant jos sidabrinių sparnų dar atskristų, aplankytų Visaginą ir papuoštų miesto scenas savo spalvingais šokiais.

Aleksandra Čižikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija