2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių suvažiavimas

Vytautas Guliokas

Naujasis LPKTS pirmininkas
dr. Gvidas Rutkauskas
Jolitos Navickienės
(„Tremtinys“) nuotrauka

Kovo 29 dieną Kaune, „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, įvyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) XXI rinkiminis-ataskaitinis suvažiavimas. Suvažiavimo delegatai prisiminė prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius, pasakytus metiniame pranešime: „Tikėjimas Lietuva – visų mūsų stiprybė, išbandyta lageriais, tremtimis, okupacijomis, blokadomis ir sunkmečiais“, o vieningam darbui Lietuvos labui kvietė čia pat perskaitytas Prezidentės sveikinimas suvažiavimo dalyviams. Ne visai paprastoje šių dienų politinės situacijos aplinkoje, suvažiavimas privalėjo numatyti tolimesnės veiklos kryptys: įtvirtinant istorinės praeities atminimą, stiprinti valstybės pamatus patriotizmo jausmais, susitelkti ir vieningai atremti mums primetamus visuomenę skaldančius planus bei kėslus.

Apie tai išsamiai ataskaitiniame pranešime kalbėjo LPKTS pirmininkas dr. Povilas Jakučionis. Ši visuomeninė organizacija nesenai paminėjo savo veiklos 25 metų sukaktį. Nepaisant to, kad daugelis šioje organizacijoje esančių per 40000 narių, patyrusių sovietinių represijų skonį, yra sulaukę garbaus amžiaus, atliekami darbai yra ženklūs. Naujais atminimo ženklais pažymimos pokario ginkluoto pasipriešinimo vietovės, įamžinamas šiose kovose žuvusiųjų atminimas. Buvo paminėta ir sunkiai paaiškinama Alytaus miesto savivaldybės pozicija, kliudant iniciatyvai pastatyti šiame mieste paminklą buvusiam Dainavos apygardos vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui (1918–1957), kuriuo būtų įamžintas ir šios kovinės apygardos kovotojų atminimas. Vėl buvo primintas gėdingas visai tautai Vilniaus mieste vilkinamas Lukiškių aikštės sutvarkymas, sukuriant kovų už Lietuvos laisvę memorialą. Vystoma muziejinė veikla, nors jai trūksta savivaldybių ir valstybės dėmesio. Pirmininkas savo pranešime minėjo sąjungos leidybinės veiklos ir leidžiamo laikraščio „Tremtinys“, kuriame skelbiamos ne tik kasdieninės aktualijos, svarbą. Daugelis jų straipsnių turi vertingą išliekamąją istorinę vertę. Ragino sparčiau įvesti į skaitmeninį formatą šio laikraščio archyvą. Kasmetiniai buvusių politinių kalinių ir tremtinių susitikimai Ariogaloje, Dubysos slėnyje, tampa ir jaunimo traukos objektu, vis aktyviau lankomos buvusios pokaryje partizanų kovų vietovės. Pirmininkas pasigedo aktyvesnės kai kurių skyrių, kurių iš viso yra 53, veiklos. Suvažiavime aktyviai pasisakiusieji pritarė pirmininko raginimams, mažėjant vidiniams resursams, ieškoti naujų jėgų tarp jaunimo. Buvo paminėta ir LPKTS reikšminga data: sukako 10 metų, kai ši sąjunga 2004 metais, turėdama politinės partijos statusą, susijungė su Tėvynės Sąjunga. Pagal nustatytą tvarką dalis LPKTS narių perėjo į TS sudėtį, o kita dalis paliko įkurtoje visuomeninės LPKTS sudėtyje. Įvykus tokiai pertvarkai, laimėjo abi pusės: visuomeninės organizacijos veikla sustiprėjo, bendraujant su TS sudėtyje įkurta Politinių kalinių, tremtinių frakcija (PKTF). Seime yra keletas buvusių tremtinių: prof. Arimantas Dumčius, prof. Vida Marija Čigriejienė, Vincė Vaidevutė Margevičienė ir kiti.

Suvažiavime buvo įteikti LPKTS valdybos nutarimu skirti apdovanojimai – pirmo laipsnio žymenys „Už nuopelnus Lietuvai“: Europos Parlamento narei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei ir Seimo kancleriui Jonui Mileriui. Pastarajam šie metai reikšmingi. Mūsų visuomenė neseniai paminėjo 1949 metų tremties 65 metų sukaktį, tais metais J. Mileris gimė tremtyje ir mini savo 65 metų jubiliejų, šia proga papildomai buvo pasveikintas. Jubiliatas į tremtį išvyko mamos įsčiose, jau pripažintas liaudies priešu.

Suvažiavimas priėmė politinius pareiškimus: „Dėl Rusijos Federacijos agresijos prieš Ukrainą“ ir „Dėl pasirengimo LR Prezidento ir Europos Parlamento rinkimams“.

LPKTS pirmininku iš dviejų kandidatų išrinktas dr. Gvidas Rutkauskas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija