2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Medaliai už tarnavimą Lietuvai

Bronius VERTELKA

Bendra laureatų nuotrauka teatro fojė

Panevėžio vyskupas Lionginas
Virbalas SJ (dešinėje) kalbasi
su vienu iš laureatų Gintautu Alekna

Seimo pirmininkė Loreta
Graužinienė medalį įteikia
Lietuvos evangelikų reformatų
generaliniam superintendentui
kun. Tomui Šernui
Olgos POSAŠKOVOS (LRS) nuotrauka

Seimo pirmininkė Loreta
Graužinienė ir Panevėžio miesto
meras Vitalijus Satkevičius
apdovanojimą teikia Panevėžio
vyskupui emeritui Jonui Kauneckui

Kovo 30-ąją Panevėžio J. Miltinio dramos teatre trečią kartą buvo įteikti rašytojos, Aukštaitijos šviesuolės Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“. Apdovanojimą Seimo valdyba įsteigė 2011-aisiais minint jos 150-ąsias gimimo metines. Medaliai skiriami už darbą valstybės labui ir jos gerovei, pozityvių idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą, sklaidą ir įgyvendinimą.

Renginį vedė aktorius Albinas Keleris, į rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės vaidmenį puikiai įsijautė aktorė Eleonora Koriznaitė.

Į šventę atvyko Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji kalbėjo apie reikšmingą G. Petkevičaitės-Bitės vaidmenį Lietuvos politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Seimo Pirmininkė pabrėžė, kad „Lietuvoje yra daug žmonių, kurių geri darbai yra didesni nei jie patys. Šie žmonės apie savo atsidavimą ir kilnius darbus, paaukotą laiką ir sveikatą garsiai nekalba, dažniausiai tyliai kaip bitutės pluša negailėdami savęs ir neša medų, ne sau, mūsų bendruomenei, mūsų visuomenei, Lietuvai, jos kultūrai“. Parlamento vadovės teigimu, tokių žmonių turbūt kiekvienas sutikome savo aplinkoje, darbovietėje arba ten, kur gyvename. „Jų gyvenimo tikslai kilnesni, jų kelias tiesus, mintys šviesios, norai geri, ir, kaip dažnai pastebiu, akys kitokios, jos spindi. O spindi todėl, kad viską daro iš širdies. Jeigu kartais suabejojame, ar mūsų pasirinktas kelias yra teisingas, šių žmonių pasirinkimu abejoti netenka. Tai – gerumo kelias ir jis – pats teisingiausias kelias gyvenime“, – sakė Seimo Pirmininkė.

Paskui kalbėjo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas prof. Bronislovas Genzelis. Pasak jo, buvo pasiūlyta beveik 200 kandidatų, iš jų atrinkta 25. 2014 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“ ir vardiniu medalio liudijimu apdovanoti šie laureatai: už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui: Gintautas Alekna, Andrius Bautronis, vysk. Jonas Kauneckas, Markauskų šeima, Antanas Tyla; už filantropinę veiklą, ypač jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą: Algirdas Antanas Avižienis, Laima Bardziliauskaitė-Andersson, Ligita Bilevičienė, Indrė Tijūnėlienė, Marija Žibūdienė; už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje: Eugenijus Rimgaudas Banys, Reda Kneizevičienė, Albina Marija Jurgė Pajarskaitė, Aldona Ruseckaitė, Vladislava Irena Vengrienė; už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą: Virginija Jurėnienė, Elena Petronienė, Arnoldas Simėnas, Vytautas Sinkevičius, Tomas Šernas; už visuomeniškai aktualią publicistiką: Algis Balaišis, Vytautas Kirkutis, Edmundas Mažrimas, Jonas Mikelinskas, Gediminas Zemlickas.

Trumpą sveikinimo žodį tarė Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius. Jis kartu su Seimo Pirmininke įteikė medalius. Tarp apdovanotųjų buvęs Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas pristatytas kaip ištikimas tarnavimo Dievui ir Tėvynei kareivis, kaip žmogaus ir Bažnyčios teisių gynėjas sovietmečiu, vienas iš Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto steigėjų ir narių, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ leidėjų ir platintojų.

Visose vyskupo tarnystės vietose buvo pogrindinės spaudos platinimo centrai ir dauginimo aparatai, spausdinimo mašinėlės, slapti leidiniai lietuvių, rusų, vokiečių kalbomis. Paskui save jis vedė jaunimą patriotinėse rekolekcijose, ateitininkų susibūrimuose telkdamas Eucharistijos bičiulius. Bendravime ir kunigo tarnyboje paprastas ganytojas taręs padėkos žodį irgi buvo kuklus.

Panevėžiečiams ypač svarbus yra Kristijono Donelaičio palikimo saugotojas ir skleidėjas, aktyvus visuomenininkas, bibliofilas Eugenijus Rimgaudas Banys. Prieš pusę amžiaus panevėžietį patraukė poeto asmenybė. Savo rinkinį apie K. Donelaitį jis dovanojo G. Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai.

Teikiant apdovanojimą vežimėlyje sėdinčiam Lietuvos evangelikų reformatų generaliniam superintendentui, vieninteliam išlikusiam gyvam Medininkų žudynių liudininkui kun. Tomui Šernui, susirinkusieji jį pagerbė atsistodami.

Paskutinis medalis buvo įteiktas Panevėžio rajono Smilgių kultūros centro Perekšlių padalinio bendruomenės namų meno vadovei Ligitai Bilevičienei, kuri su savo įkurtu Smilgių seniūnijos vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestru „Saulutė“ išėjo į sceną ir jam dirigavo. Be šio kolektyvo, šventinę nuotaiką salėje palaikė Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos choras (vadovė – Emilija Kriščiūnaitė), gimnazijos jaunieji muzikantai.

Šventėje dalyvavo Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, kun. Algirdas Dauknys, vienuolės, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, vicemeras Antanas Pocius, Panevėžio miesto bendruomenės atstovai, svečiai.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija