2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Ką kelionėse užfiksavo fotoaparatas

Bronius VERTELKA

Iš kairės: parodos autorė
Marija Šileikaitė-Čičirkienė,
Lietuvos fotomenininkų sąjungos
pirmininkas Jonas Staselis
ir panevėžietis fotomenininkas
Saulius Saladūnas

Panevėžys. Dailės galerijoje veikė fotomenininkės Marijos Šileikaitės-Čičirkienės fotografijų paroda „... iš spalvotų dienų“, skirta kūrėjos gyvenimo jubiliejui.

Iki šiol panevėžietė buvo žinoma kaip juodai baltos fotografijos meistrė. Keliaudama po užsienio šalis – Vokietiją, Ispaniją, Olandiją, Angliją, Pietų Korėją – ir, žinoma, Lietuvą, ji fotoaparatu fiksavo jau spalvotas akimirkas. Taip buvo kuriami ciklai, skirtingi ne tik spalva, bet ir nuotaika. Po to kilo idėja fotografijas suporuoti. Tai kūrėjai buvo bene sunkiausias ir ilgiausias darbas. Ilgais vakarais tarsi pasjansą ji dėliojo fotolakštų duetus ieškodama paties optimaliausio varianto. Derino formas, linijas, koloritą, ieškojo temos sąsajų ir net disonansų. Specialiai viską paliko taip, kaip tikrovę užfiksavo fotoaparatas. Jokių kadro švarinimų, dailinimų, jokių montažų.

Į parodos atidarymą susirinko didžiulis M. Šileikaitės-Čičirkienės kūrybos gerbėjų būrys. Jos darbus vertino Lietuvos Fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, biržietis fotomenininkas, poetas ir publicistas Alis Balbierius, panevėžiečiai fotografijos meistrai Stasys Povilaitis, Saulius Saladūnas ir kiti. Jubiliatę sveikinusi miesto vicemerė Regina Eitmonė sakė neblogai žinanti jos kūrybos braižą ir pridūrė: „Jeigu iš ankstesnės valdžios fotomenininkė patyrė nuoskaudą, tai dabartinės visada yra laukiama“. Kolegę sveikino Ukmergės kino ir fotoklubo „Horizontas“ atstovas. Buvo perskaitytas iš Tauragės fotografų klubo „Fotojūra“ gautas sveikinimas. Nuoširdžią padėką parodos rėmėjams, padėjusiems ją ruošti, išreiškė M. Šileikaitė-Čičirkienė.

M. Šileikaitės-Čičirskienės kūrybinė veikla fotografijoje prasidėjo 1986 metais. Nuo 1990-ųjų ji – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. Dvi kadencijas (1992–1996 ir 2005–2009) buvo Lietuvos fotomenininkų sąjungos valdybos narė. Daug metų vadovavo Panevėžio fotografijos galerijai, nuo 2010 metų – Dailės galerijos parodų kuratorė. Garsi fotografijos meistrė surengė 33 personalines, dalyvavo per 80 grupinių parodų. 2005 metais buvo Europos Sąjungos Leonardo da Vinči projekto „Menas be sienų“ dalyvė.

M. Šileikaitė-Čičirkienė yra pelniusi svarių apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose Kroatijoje, Latvijoje, JAV. 1999 metais jai suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografės menininkės (AFIAP) garbės vardas. Panevėžietės sukurtų fotografijų galima rasti daugelyje solidžių fotomeno leidinių. Ji išleido du autorinius fotografijų albumus: „Fotografinės frazės“ (2000) ir „Vieškelio motyvas“ (2005).

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija