2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Išnašos

Lietuvos totorių palikimas

Knygos „Lietuvos totoriai istorijoje
ir kultūroje“ sutiktuvės. Trakų
rajono savivaldybės administracijos
direktorė Asta Kandratavičienė
su vienu jos autorių, Lietuvos
totorių bendruomenių sąjungos
pirmininku dr. Adu Jakubausku

Daugiau nei 600 metų Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos – totorių – atstovai visuomenei pateikė išskirtinį leidinį „Lietuvos totoriai istorijoje ir kultūroje“. Lietuvos Mokslų akademijoje surengtos šios knygos, išleistos lietuvių ir rusų kalbomis, sutiktuvės. Tai – trijų knygos autorių – Ado Jakubausko, Galimo Sitdykovo ir Stanislavo Dumino – parengtos žymiausių totorių biografijos, kurios liudija istorijos virsmus ir šios nedidelės tautos lojalumą Lietuvai, asmenybių įtaką ir indėlį į šalies politinį, kultūrinį gyvenimą.

Totorių atsiradimas siejamas su Vytauto Didžiojo žygiais į Krymą, kai po kovų su Aukso orda jis atkėlė į Lietuvą karaimus ir totorius. Jie buvo puikūs kariai, diplomatai ir amatininkai, pasižymėję ir profesiniais pasiekimais, ir ištikimybe naujajai tėvynei. Ilgus šimtmečius totoriai puoselėjo savo tradicijas ir papročius, tačiau sovietmečiu šios tautos dvasinė kultūra ir religija apnyko. Įvykus Lietuvos tautiniam atgimimui, totoriai atsigręžė į savo ištakas. 1988 metais buvo įkurta Lietuvos totorių kultūros draugija, pajudėjo totorių bendruomenių visuomeninė veikla, atgijo dvasinis gyvenimas.

Totoriai nuo Vytauto Didžiojo laikų gyveno ir Trakuose, Dūdakalniu vadinamoje vietoje, mieste yra veikusi mečetė. Įamžinant istoriją ir gaivinant tautinį paveldą Trakuose rengiamos Lietuvos totorių kultūros dienos, vadinamos Sabantujumi. Praėjusią vasarą spalvinga visos Lietuvos totorių kultūros šventė trečią kartą buvo surengta Trakuose.

„Išleista knyga užpildo spragą Lietuvos istorijoje ir yra gražaus tautų sugyvenimo pavyzdys. Džiaugiamės atgijusiomis totorių tradicijomis ir skatiname jų sugrįžimą į Trakus. Į Sabantujų renkasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse gyvenantys totoriai. Miestas suklega, tarsi sugrįžta į senuosius laikus, pritraukia daugybę svečių. Trakai nuo Vytauto laikų turtingi savo daugiataute kultūra“, – tvirtino knygos „Lietuvos totoriai istorijoje ir kultūroje“ sutiktuvėse dalyvavusi Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorė Asta Kandratavičienė.

Sigita Nemeikaitė,
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija