2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Du Kaišiadorių vyskupo emerito jubiliejai

Šv. Mišių koncelebracijai
vadovauja jubiliatas
vyskupas Juozas Matulaitis

Vysk. Jonas Boruta SJ, arkiv. Sigitas
Tamkevičius SJ, jubiliatas
Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas
Matulaitis ir arkiv. Gintaras Grušas

Kaišiadorių vyskupą
emeritą sveikina merai
Kaišiadorių vyskupijos
kurijos nuotraukos

Kovo 23 dieną, sekmadienį, Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, skirtos Kaišiadorių vyskupo emerito Juozo Matulaičio kunigystės 50 metų ir vyskupystės 25 metų jubiliejinėms sukaktims paminėti. Šv. Mišių įžangoje buvo paskelbtas popiežiaus Pranciškaus sveikinimas – palaiminimas vyskupui jubiliatui: Garbingąjį Brolį Juozą Matulaitį, buvusį Kaišiadorių Vyskupą, sveikiname su auksiniu Kunigystės ir sidabriniu Vyskupystės Jubiliejumi, dar kartą prisimindami jo rūpestingą uolumą, tvarkant jam patikėtą vyskupiją, veikimą vienybėje su kunigais bei rūpestį pašaukimais ir tvirtą meilės Bažnyčiai liudijimą. Ir pareiškiame Mūsų dvasinį palankumą, o tuo pačiu, užtariant Švenčiausiajai Mergelei Marijai ir Šventajam Juozapui, su meile suteikiame jam Apaštališkąjį Palaiminimą – Dievo malonių nešėją, prašydami jo maldų už Mūsų Petro tarnystę. Iš Vatikano Rūmų, dvidešimt ketvirtą dieną, vasario mėnesio, du tūkstančiai keturioliktųjų metų. Pranciškus. Arkivyskupai Gintaras Grušas, Sigitas Tamkevičius SJ, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta SJ, Jonas Ivanauskas, Kęstutis Kėvalas, Juozas Preikšas, Lionginas Virbalas, Juozas Žemaitis MIC, kunigai ir visi tikintieji meldėsi už vyskupą J. Matulaitį, dėkodami Dievui už jo kunigo ir vyskupo tarnystę. Šv. Mišiose pamokslą sakė Vilkaviškio vyskupas emeritas J. Žemaitis MIC, tą pačią dieną šventęs vyskupystės 25 metų jubiliejinę sukaktį.

Vyskupas J. Matulaitis gimė 1936 m. kovo 8 d. Užgirėlyje, 1944–1948 metais mokėsi Užgirėlio pradinėje mokykloje, 1948–1952 metais – Kruonio vidurinėje mokykloje, 1952–1955 metais – Žiežmarių vidurinėje mokykloje, 1955–1957 metais – Kauno 2-ojoje technikos mokykloje.    

1960–1964 metais studijavo Kauno tarpdiecezinėje kunigų seminarijoje. 1964 m. kovo 25 d. buvo įšventintas kunigu.

Jubiliejinių sukakčių proga vyskupą sveikino arkivyskupas S. Tamkevičius, Kaišiadorių vyskupijos kunigų vardu sveikinimo žodį tarė Birštono dekanas mons. Jonas Dalinevičius. Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė vertinantis vysk. J. Matulaičio pasiaukojamą veiklą rūpinantis vyskupijos religinio gyvenimo atnaujinimu, bažnyčių statyba, stiprinant vaikų, jaunimo ir šeimų tikėjimą ir dorą, vykdant Bažnyčios socialinę misiją, puoselėjant sakralinį paveldą. Daug gražių žodžių jubiliatui išsakė Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Romualdas Urmilevičius bei Alytaus ir Varėnos rajonų, Birštono savivaldybių merai. Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis padėkojo vyskupui už dėmesį ir rūpinimąsi Elektrėnų savivaldybės tikinčiaisiais ir už paramą statant Elektrėnų Švč. Mergelės Marijos, Kankinių Karalienės, bažnyčią. Vyskupą sveikino ir ilgametis Lietuvos elektrinės direktorius ir Elektrėnų garbės pilietis Pranas Noreika. Tarp sveikintojų buvo „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius Stasys Dailydka, atvykęs su gausia geležinkeliečių palyda. Jis vyskupui jubiliatui, kaip buvusiam geležinkeliečiui, įteikė II laipsnio ženklą „Už nuopelnus Lietuvos geležinkeliams“. Taip buvo prisimintas ir pažymėtas trumpas vyskupo jubiliato gyvenimo tarpsnis atliekant praktiką ir darbuojantis geležinkelio sistemoje. „Marijos radijo“ kolektyvo ir visų klausytojų vardu vyskupą sveikino „Marijos radijo“ prezidentė Egidija Vaicekauskienė. Kaišiadorių parapijiečiai bei choristai irgi pasveikino jubiliatą.

Po šv. Mišių aplankytas dvasinis centras kardinolo Vincento Sladkevičiaus tėviškėje Guronyse.

Pagal kaisiadoriuzinios.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija