2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Įteikta rašytojo Jono Marcinkevičiaus premija

Rašytojo Jono Marcinkevičiaus
premijos laureatė, pedagogė
ir kraštotyrininkė Edita Barauskienė
iš Priekulės prie jo portreto

RADVILIŠKIS. Viešojoje bibliotekoje dešimtąjį kartą įteikta kraštiečio rašytojo Jono Marcinkevičiaus premija. Šiemet ji atiteko rašytojai Editai Barauskienei už istorinių pasakojimų knygą „Karūna žalčių karaliui“. Knygoje sudėtos istorijos apie Lietuvą nuo seniausių laikų iki Žemaičių krikšto 1413 metais. Priekulėje gyvenanti pedagogė, kraštotyrininkė E. Barauskienė yra knygų apie Priekulės kraštą, Abraomą Kulvietį, Ievą Simonaitytę, Martyną Mažvydą autorė.

E. Barauskienė, kalbėdama apie naująją savo knygą, sakė, kad jai buvo smalsu rašyti ir tyrinėti baltų istorijos vingius. „Mums, tautos atgimimo bangos pakylėtiems, visada buvo labai įdomi savojo krašto istorija.

Ištraukas iš laureatės knygos „Karūna žalčių karaliui“ skaitė pedagogas, Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Arvydas Kavaliauskas.

Dar ilgai prie arbatos puodelio susirinkę knygos pristatymo dalyviai vaišinosi rašytojos atvežtu pyragu, džiaugėsi galimybe gauti autorės autografą ir optimistiškai, pakiliai kalbėjosi tiek apie Lietuvos istoriją, tiek apie šiandienos gyvenimą.

Pamario krašto pedagogei, kraštotyrininkei ir rašytojai buvo įteiktas J. Marcinkevičiaus literatūrinės premijos pažymėjimas, užrišta tautinė juosta, padovanota gėlių. Šią ceremoniją atliko Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė ir rajono tarybos narys, pedagogas Arvydas Kavaliauskas. Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė įteikė laureatei leidinių apie Radviliškio kraštą.

E. Barauskienė pasakojo, kad parašyti tokią istorinę knygą ją skatino Lietuvos nepriklausomybė ir daugelis neatsakytų Lietuvos istorijos klausimų. Istorinius faktus, anot knygos recenzento Rimvydo Stankevičiaus, „autorė sumaniai užpildo fantazija, žinias skaitytojui paverčiančia vaizdais, kvapais, gyvomis emocijomis, pokalbiais...“

Iškilmingą ceremoniją pagyvino Muzikos mokyklos mokytojų kvartetas „Opus 10“. Jis atliko aranžuotų lietuvių liaudies melodijų ir kompozitoriaus Algimanto Raudonikio autorinių dainų.

J. Marcinkevičiaus premijos laureatais jau tapo šie rašytojai: Rimantas Vanagas už knygą „Žmonės mylėjo žmones“, Laura Sintija Černiauskaitė už knygą „Artumo jausmas“, Ema Mikulėnaitė už etnoapysaką „Tu man papasakok“, Ramūnas Kasparavičius už knygą „Visų gražiausia“, šviesaus atminimo Juozas Jasaitis už romaną „Per sutemas“, Birutė Jonuškaitė už romaną „Baltų užtrauktukų tango“, Rimantas Marčėnas už istorinį romaną „Sosto papėdėje“, Petras Venclovas už romaną „Kartybių taurė – iki dugno“, Arvydas Šlepikas už knygą „Jos vardas – Marytė“ ir  šiemet Rašytojų sąjungos valdybai pateikus, pripažinta E. Barauskienė.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija
Lauros Bagučanskytės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija