2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalėsdekanate

Verbų šventėje pagerbtas vikaras

Vikaras kun. Justinas Palubinskas
(centre), Šilalės dekanas klebonas
kan. dr. Algis Genutis, Šilalės
parapijos pastoracinės tarybos
pirmininkė Morta Jadvyga Romienė
ir kiti sveikintojai su Verbų
šventės ministrantais ir adorantėmis

ŠILALĖ. Balandžio 13-ąją, Verbų sekmadienį, į Votyvos ir Sumos šv. Mišias, aukotas Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, gausiai rinkosi parapijos tikintieji. Aktyviai dalyvavo ir jaunimas. Votyvos šv. Mišias aukojo, verbų puokštes pašventino ir homiliją pasakė klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis. Sumos šv. Mišias aukojo vikaras kun. Justinas Palubinskas. Pašventinus verbas, vyko iškilminga procesija aplink bažnyčią. Joje dalyvavo pulkas ministrantų, adorančių ir gausiai susirinkę tikintieji. Po Sumos tikintieji pagerbė vikarą kun. J. Palubinską, šventusį savo 30-ąjį gimtadienį. Šio dar jaunatviško gimtadienio proga kaip nuoširdų, aktyvų ir gebantį pasakyti turiningas homilijas vikarą kun. J. Palubinską pasveikino ir jo darbu pasidžiaugė klebonas dekanas kan. dr. A. Genutis. Po to jaunąjį jubiliatą gėlių puokštėmis parapijiečių vardu pasveikino Šilalės parapijos pastoracinės tarybos pirmininkė Morta Jadvyga Romienė, LPKT sąjungos Šilalės skyriaus pirmininko pavaduotojas Antanas Rašinskas, Šilalės rajono savivaldybės TS-LKD frakcijos sekretorė Loreta Kalnikaitė, bažnyčios tarnautojų, choro atstovai. Kun. J. Palubinsko pagerbimas baigėsi Šilalės bažnyčios choro sugiedotu „Ilgiausių metų“.


Telšių vyskupijoje

Šilalėsdekanate

Po Gavėnios – į velykinį džiaugsmą

Didžiojo penktadienio
procesija Šilalės miesto gatvėmis

ŠILALĖ. Susikaupimu, rimtimi, atgaila, Kristaus kančios prisiminimu baigėsi šešias savaites trukusi Gavėnia. Jos metu Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje penktadieniais, po vakaro šv. Mišių, o sekmadieniais prieš Sumą buvo einamas Kryžiaus kelias. Šiame Viešpaties kančios apmąstyme dalyvavo ne tik suaugusieji, bet ir nemažai jaunimo. Kryžiaus kelią vedė Šilalės parapijos kunigai: klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis, vikarai Justinas Palubinskas ir Mindaugas Alekna. Šeštadieniais prieš vakaro šv. Mišias navoje prie Nukryžiuotojo Jėzaus buvo giedami graudūs verksmai (dramatizuotas Kristaus kančios apmąstymas). Visais Gavėnios sekmadieniais po Sumos Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos namuose nemažas parapijiečių būrys giedojo Žemaičių Kalvarijos kalnus už mirusiuosius.


Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Šeši akolitai

Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ
ir šeši akolitais paskirti Telšių
Vyskupo Vincento Borisevičiaus
kunigų seminarijos klierikai

Telšiai. Kovo 18 dieną, pasibaigus kasmėnesiniam Telšių vyskupijos kunigų bei klierikų susirinkimui, Katedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Telšių vyskupijos kunigai ir svečias iš Marijampolės, Vilkaviškio vyskupijos kurijos kancleris kun. dr. Žydrūnas Kulpys. Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupas priminė, jog šv. Mišių metu suteiks šešiems Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams akolitų skyrimus, ir kvietė melsis už būsimuosius akolitus, kurie bus paskirti šiai atsakingai ir svarbiai altoriaus tarnystei. Šv. Mišių pradžioje vyskupas kartu su kunigais meldėsi kalbėdami Liturginių valandų Dieninę, o po Evangelijos būsimieji akolitai buvo pristatyti vyskupui. Penkis Telšių vyskupijos klierikus pristatė Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, o vieną, Vilkaviškio vyskupijos klieriką, studijuojantį Telšių kunigų seminarijoje, pristatė ir akolito skyrimus suteikti paprašė Vilkaviškio vyskupijos kurijos kancleris kun. Žydrūnas Kulpys. Po klierikų pristatymo apie akolito tarnystės svarbą ir šių pareigų kilnumą pamoksle kalbėjo vyskupas J. Boruta SJ. Jis išryškino meilės būtinumą Eucharistijai ir ryšį su Eucharistiniu Jėzumi ir drąsino visus atverti savo širdis jo veikimui, jo malonei ir gyventi su juo atsidavimo dvasioje. Šv. Mišių metu Telšių vyskupas J. Boruta SJ akolito tarnystei paskyrė šiuos šešis Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikus: IV teologijos kurso – Aidą Domeikį ir Edviną Bružą, III teologijos kurso – Vidmantą Daugėlą, Rolandą Kazlauską, Gediminą Paulių ir Valdemarą Mačį.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Lazdijų dekanate Kunigystės jubiliejus

LAZDIJAI. Balandžio 6 dieną Šv. Onos bažnyčioje Sumos šv. Mišias aukojo du vyskupai – Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC ir Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis – bei buvęs Lazdijų parapijos klebonas, dabar altaristas kanauninkas Gvidonas Dovidaitis, minintis 50 metų kunigystės jubiliejų. Šv. Mišių pradžioje vysk. J. Žemaitis įteikė kanauninkui simbolinę lazdą su kryžiumi kaip senatvės ramstį, kuriuo tarytum pats Viešpats Jėzus Kristus padės pasiekti amžinybę; ant galvos uždėjo garbės vainiką. Kanauninką su gražia tarnystės sukaktimi sveikino abu vyskupai emeritai, rajono meras Artūras Margelis, parapijoje veikiančios maldos grupelės, Pastoracinė taryba. Bažnyčios choristai sugiedojo giesmę, Šeimos centras paskyrė specialų muzikinį kūrinį. Daug šiltų žodžių kanauninkui išsakė Lazdijų parapijos klebonas kun. Nerijus Žvirblys ir pasveikino jubiliatą puokšte, sudaryta iš 50 skirtingų rožių, simbolizuojančių ir skirtingus tarnystės metus. Visi pasisakiusieji kalbėjo apie kanauninko nuveiktus darbus, įkurtą Šeimos centrą bei dvasines jubiliato savybes – atsidavimą kunigo pašaukimui, pareigingumą, nuoširdumą, tiesos sakymą į akis. Susirinkusieji linkėjo, kad kanauninkas nesustotų ties 50 metų riba ir toliau tarnautų Dievui bei žmonėms.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija