2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vyskupų įspūdžiai iš kanonizacijos

Du milijardai planetos gyventojų stebėjo popiežių Jono XXIII ir Jono Pauliaus II kanonizavimo apeigų transliaciją sekmadienį. Tą dieną kanonizacijos įvykis buvo vos ne vienintelė pasaulinio masto žinia. Ypatingai dėmesį šventųjų popiežių kanonizavimui paskyrė daugelio kraštų ir kalbų televizijos programos, buvo išsamiai kalbėta apie šventųjų Jono XXIII ir Jono Pauliaus II paveldą. Internetą užplūdo nesuskaičiuojamų nuotraukų ir videoįrašų lavina. Kanonizacijos tema buvo itin gerai matoma socialiniuose tinkluose, kurie tapo kanalu alternatyvių žinių, kuriomis dalijosi patys renginio dalyviai. Žiniasklaida daug dėmesio paskyrė popiežiaus Pranciškaus homilijai, buvo išryškinamos šventųjų popiežių asmenybės: drąsių tikėjimo mūsų amžiaus vyrų, išdrįsusių paliesti Jėzaus žaizdas ir mus mokančių dėl jų nesipiktinti, o vis labiau įsigilinti į Dievo, kuris visada viliasi, atleidžia, myli, gailestingumo slėpinį. Su Šventuoju Tėvu Pranciškumi sekmadienį koncelebravo ir septyni šimtai vyskupų iš viso pasaulio, tarp jų taip pat dešimt Lietuvos Bažnyčios ganytojų. Supažindiname su kelių jų ir Minsko-Mogiliovo (Baltarusija) arkivyskupo ispūdžiais.


Prezidentė apsilankė Popiežiškojoje lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje

Iš kairės: Lietuvos vyskupai
Lionginas Virbalas SJ, Jonas
Kauneckas, kolegijos rektorius
kun. Audrius Arštikaitis, vyskupai
Rimantas Norvila, Jonas Boruta SJ,
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė,
arkivyskupai Gintaras Grušas
ir Sigitas Tamkevičius SJ, kardinolas
Audrys Juozas Bačkis, vyskupai
Kęstutis Kėvalas, Eugenijus Bartulis,
Jonas Ivanauskas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sekmadienį po popiežių Jono Pauliaus II ir Jono XXIII kanonizacijos iškilmių apsilankė Popiežiškojoje lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje. Čia šalies vadovė susitiko su kanonizacijos ceremonijoje dalyvavusiais Lietuvos arkivyskupais Sigitu Tamkevičiumi SJ ir Gintaru Grušu, vyskupais Eugenijumi Bartuliu, Jonu Boruta SJ, Jonu Ivanausku, Kęstučiu Kėvalu, Rimantu Norvila, Lionginu Virbalu SJ bei emeritais kardinolu Audriu Juozu Bačkiu ir vyskupu Jonu Kaunecku. Susitikime taip pat dalyvavo maldininkų iš Lietuvos ir Romoje studijuojantys dvasininkai.

Romoje 1946 metais įkurta Popiežiškoji lietuvių Šv. Kazimiero kolegija okupacijos metu buvo lietuvybės centras. Šiuo metu čia gyvena ir mokosi apie 30 Lietuvos dvasininkų, kolegija yra ir lietuvių bendruomenės susitelkimo vieta. Kolegijos dvasios tėvas prelatas Stasys Žilys tris dešimtmečius dirbęs Vatikano archyvuose popiežių Joną Paulių II mokė lietuvių kalbos, jam ruošiantis vizitui į Lietuvą.


Prezidentė apie kanonizacijos iškilmes Vatikane

Sekmadienį Vatikane popiežių Jono XXIII ir Jono Pauliaus II kanonizacijos šv. Mišiose dalyvavo daugiau kaip šimtas oficialių valstybinių delegacijų; tarp jų 24 delegacijos, vadovaujamos valstybės vadovų. Lietuvai atstovavo Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Netrukus po iškilmingos kanonizacijos Šv. Petro aikštėje pabaigos Vatikano radijui Lietuvos valstybės vadovė kalbėjo:


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija